Pristupova cesta

Zdravim Vas, chcel by som sa poradit ohladom pristupovej cesty veducej po zlom povrchu (ilovito hlinita zem) so stupanim. Ked bolo relativne sucho, tatra so zapnutym pohom vsetkych kolies sa do kopca v pohode dostane. Vsak aj pri vyschnutom povrchu sa urobili taketo kolaje (vid obrazok). Teraz ked naprsalo, tak si na tu cestu netrufnem ist ani osobakom stvorkolkou. Musi to trochu vyschnut. Hned potom to ale chcem spevnit. Co je podla vas najlepsie? Nejde mi ani tak o vzhlad ako o funkcnost. Rozmyslal som ze naspodok pojdu vacsie kamane frakcia 60/180mm - do tych kolaji. Potom to prejdem autom aby sa zatlacili do zeme a na to dam kamene asi take ako sa davaju na zeleznice. Vacsina kamenov by mala skoncit v kolajniciach. Myslite ze to bude dostatocne? Alebo co by ste navrhli? Vdaka za rady
Odpovedať
@zetak Zbav sa vody, potom bude jedno z čoho je cesta.
Odpovedať
A to si ako predstavujes? To mam igelitom zakryvat vzdy ked odchadzam 120m cesty?
Odpovedať
@zetak Stačí vodu odviesť. Cestu vyspádovať, spraviť kanály...
Odpovedať
ok, to ma vplyv ked su privalove dazde. Ale ked prsi pomaly alebo sa topi sneh, tak to pomalicky vsakuje a poda sa rozmoci. Po zime ked zlezie sneh a islo by tam auto, automaticky zapadne (aj na rovinatej casti pozemku).
Odpovedať
Profilova fotka
@amater365 ja osobne si myslim ze vobec nebude jedno z coho je cesta..
Odpovedať
@vero_nka Ideálny povrch je asfalt, možno betón, inak je to jedno. Do blata sa ponorí všetko.
Odpovedať
@zetak najlacnejsie riesenie je makadam frakcia 0-63, tatrovka stoji 60-80€, rozhrnut to UNCkom a mas to vybavene, po par prejazdoch to bude ubite a nemusis riesit ziadne odvodnenie.
Odpovedať
@zetak 120 m je dost. Asi by som volil najjednoduhsiu cestu a to priebezne sypal stavebny odpad ako tehlu a skridlu.
Odpovedať
@stowasser Štrk je porézny, prepustí vodu k hline, tá sa rozmočí, a štrk skončí v pekle.
Odpovedať
Najmaksie vrchne casti nech zhrnie bager s radlicou, potom poloz geotextiliu, hruby makadam a potom pripadne aj jemnejsi strk. To by malo nieco vydrzat.
Odpovedať
Pravda je ze mozno 10-20cm som na tu cestu navozil tu ilovitu zem z vykopu zakladov, ale ten podklad co bol podtym bol obdobny, mozno bol viac zemitejsi, avsak takzka technika tam zapadla aj predtym ak nebola zem vysusena. Takze zhrnat vrchnu vrstvu nema zmysel (jedine ak by som chcel cestu polozit nizsie), aj tak by som to nemal kam vyviezt.
Odpovedať
tá cesta vedie iba k Vášmu pozemku? Je obecná/mestská? Tieto otázky by som najskôr zodpovedala. A podľa toho by som sa rozhodla zainvestovať. Najlacnejšie a jednoduché riešenie je asi makadam. Alebo ešte drvený asfalt, ktorý sa sťahuje z ciest.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rillwen Načo geotextíliu? Do rozmočenej hliny sa vtlačí štrk a prenesie silu do nerozmočenej hliny. Len treba odviesť vodu preč, aby tej romočenej hliny bolo len trochu. @mimikl No fakt, robiť obecnú cestu za svoje prachy je o ničom.
Odpovedať
Cesta je moj pozemok a sluzi len na pristup k mojmu pozemku. Provtne to potrebujem pre pristup tazkou technikou. Nebudem ukladat zamkovu dlazbu alebo zatravnovacie dlazdice. Tto by rozbili aj keby som ich spravil spravnym technickym postupom co sa podkladu tyka.
Odpovedať
@zetak ak to chces co najlacnejsie a relativne hned, tak oslov krovarov, a ked budu niekde menit krytinu, tak nech ti staru rovno vozia na pozemok. Mnou navrhovane horemenovane riesenie nie je zadara, ale vdaka frakcii 0-63, ked sa to ujazdi, tak to bude ako beton.
Odpovedať
@amater365 Geotextiliu prave preto aby sa nemiesal strk s hlinou. Samozrejme nie je to ideal ale podla mna kvalitna hruba geotextilia + makadam je pomerne dobre riesenie za nizku cenu. Inak mam podobny problem s casto rozmacanou vyjazdenou cestou. @jan45 mohli by ste poradit v tejto teme?
Odpovedať
Profilova fotka
každé riešenie bude nákladné, je to kus cesty... Základ štrkodrť 0-63 mm, druhá vrstva mechanicky ubitá fr. 4-32 vo vrstve 20 cm, napokon úložná vrstva 4-8 mm v hrúbke 4-5 cm. Ak ti ešte zostanú peniaze, dlažba hrúbky 6 cm. Ale všetko záleží akú veľkú kapsu peňazí máš. 8-)
Odpovedať
@zetak Ja by som to riešil týmto spôsobom http://dom.bazos.sk/inzerat/60281762/...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?