Prípojka za 80 000 eur?

Ahojte, poradte mi prosim v tejto veci: cca pred 5-6 rokmi sme kupili zahradu /20 arov/ v záhradkárskej oblasti za 100 korun/m2. asi dva roky po podpise zmluvy zacali stavat domy kusok od nasej zahrady. kedze sme planovali stavat aj my, zacala som riesit vystavbu na tejto zahrade - urady s tym nemali ziadny problem, suhlasil starosta aj stavebny urad, mali sme studnu, jedina vec co tam chybala, bola elektrina. Aby sme sa mohli pripojit, potrebovali sme suhlas bývalého majitela, zaroven majitela okolitých pozemkov. A ten nesuhlasil. Dovod? Kupili sme pozemok za par eur, nemame tam co stavat. Prihovaral sa za nas starosta, chlap zo stavebného, nic. Ponukla som mu aj peniaze /cca 20 - 30 tis eur/, nechcel ich. Nedovolil to. Nuz, nic, kupili sme pozemok vo vedlajsej dedine /4 a/, dom prave dokoncujeme a zrazu sa ozval zat toho majitela, ze okolo nasej zahrady budu stavebne pozemky, ktore idu predavat a idu riesit siete. A ze velmi radi pripoja aj nasu zahradu - ak im odovzdame 8 arov /co ma hodnotu 80 000 eur, mozno trochu viac/. Inak si nechaju meter, aby sme sa nikdy nemohli pripojit. Ako, v poriadku, mne je jasne, ze po pripojeni sa na siete bude mat ta zahrada uplne inu hodnotu, ale 1. oni tie siete netahaju kvôli nam, ale kvôli desiatkam iných pozemkov, na ktorých slusne zarobia 2. tretina zharady, resp. 80 000 eur za jednu pripojku je podla mna dost teraz sa tvaria, ze sa chcu dohodnut. vraj by stacilo aj 6-7 arov, ale mne sa to vôbec nepaci. podla mna to nie je ziadna obchodna ponuka, ale vydieranie 8-( co vy na to? prip. co im ponuknut?
Odpovedať
1
2
Zalezi ci potrebujes alebo nepotrebujes tu elektrinu, 80.000€ ked meter stal 100korun? Asi tam budu budovat aj cestu, osvetlenie, chodniky..... zalezi kolko pozemkov sa bude delit o celkovu investiciu.
Odpovedať
Bývalý majiteľ prečo musí súhlasiť? 8árov ta stalo 2400eur... Okoliti susedia nepotrebujú tvoj súhlas, keď ty si potrebovala ich?
Odpovedať
@atak77 lebo okolo su jeho pozemky, vratane cesty /mame len pravo prechodu a prejazdu/. bez jeho suhlasu sme nemali sancu dostat tam tu elektrinu.
Odpovedať
Profilova fotka
Predajte to cigáňom a bude pokoj
Odpovedať
@knossos spravis vzdusnu kablovu pripojku :). Inac pozemok bez pristupovej cesty ...
Odpovedať
Vašich 8á z 20á nemá hodnotu 80.000 e, tú možno budú mať, keď tam budú siete a teda to bude tzv. stavebný pozemok. Je teda na Vás, či pristúpite na ich podmienky alebo nie. Konanie druhej strany je zbytočné hodnotiť. Je však zaujímavé, že územné rozhodnutie/stavebné povolenie nepočíta s prípojkami aj na Vašom pozemku, ak teda ide celkovo o jeden funkčný celok.
Odpovedať
Je to vydieranie. Prečo potrebujú tých 8 árov. Radila si sa s právnikom či sa ten súhlas s pripojením nedá nejako súdne ošetriť.
Odpovedať
@dominik_boksansky je tam pristupova cesta... @draik veru nema, na to potrebujeme tu pripojku. ale nie za 80 tis! do frasa... @asar15 no, lebo sa im nepaci, ze nam predali nieco za par eur a za 6 rokov sa zmenila situacia a teraz to ma uplne inu hodnotu. resp. bude mat, ked sa pripojime. ako, ok, prispejeme, ale nech daju nejaku rozumnu a slusnu ponuku, ach jaj. nechapem, ako sudne ostetrit ten suhlas s pripojenim? inak rozmyslam, ze oslovim nejakého pravnika..
Odpovedať
@knossos pravnika v kazdom pripade...takto na tom len prerobite...resp. si to skomplikujete...
Odpovedať
Profilova fotka
@knossos a potrebujes tam teraz elektricku pripojku??? sak to nechaj tak, oni vybuduju siete, elektricka pripojka rozhodne nebude ich vlastnictvom a potom sa pripoj normalne formalne cez elektrarne.... oni skusaju, su nasrati ze ti to lacno predali a teraz z toho chcu vytlct aspon nieco. Tak sa nedaj a hotovo :) sotva bude robit nejaky elektromer spolocny na zaciatku a rozuctvovavat vsetkym co tam budu mat pozemky.... cize urcite to pojde na priamo z elektrarni, len hold, si proste pockas... tak cakaj :)
Odpovedať
Dopyt ponuka, v tom ti pravnik nepomoze, nemoze ich nik donutit ti predat pripojku. Mozes jednat o cene. Kedze cesta je ich,nemoze si ani sama potiahnut kabel. Mas zahradku v zahradkarskej osade, a uz pises o cene za stavebny pozemok,ale ten nemas. Este sa moze stat, ze ta budu ako susedia nutit pozemok pravidelne kosit. to
Odpovedať
@kaktusik007 taky mudri je kde kto, nepovolia jej pripojit sa, da sa to osetrit,navyse ma pravo prechodu nie kopania na ceste.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kaktusik007 ja sa nedam, toho sa neboj ;-) ano, to bol aj moj plan, pockat si. len tito sa tvaria, ze okolo nasej zahrady si nechaju meter siroky pas, aby sme potrebovali suhlas ked sa budeme chciet pripojit. comu zas neviem ci verit, lebo m2 tu stoji tak 100 - 110 eur.
Odpovedať
@atlaska ano, cesta je ich. a to je tiez problem. lenze o tu cestu sa treba aj starat, osvetlenie, zimna udrzba, atd. podla mna ju budu chciet darovat obci. alebo nie...
Odpovedať
@knossos aj ked sa daruje obci, vedia osetrit, pripojenie dalsich pozemkov iba s ich suhlasom. staranie sa o cestu nieje narocne, zasa zalezi na dlzke cesty a pocte pozemkov medzi ktore sa to rozdeli.
Odpovedať
@knossos tak píšeš že dom už dokončujete. Takže bývanie máte vyriešené. Teraz už záleží na Vás čo by ste chceli s tou záhradou robiť. Bohužial ste kupovali pozemok bez prístupovej cesty, resp. všetky pozemky naokolo vášho majú súkromného majiteľa. Toto nijak nevyriešiš. Siete nemôžeš ťahať cez cudzie pozemky pokiaľ nebudeš mať súhlas. A keď nebudeš mať súhlas tak tam ani nikdy nič nepostaviš, lebo nedostaneš stavebné povolenie. Momentálne to má cenu záhrady, bez možnosti elektriny a iba s právom prechodu a prejazdu. Neviem kde si nabrala 100 € / m2. Ak v okolí tej záhrady sa bude stavať a budú to stavebné pozemky, tak si treba počkať a dohodnúť sa s majiteľmi susedných pozemkov, či by ste nemohli natiahnuť cez ich pozemok siete, alebo to skúste nejakému susediacemu pozemku celé predať a máte po starostiach.
Odpovedať
@knossos ak ju budú chcieť darovať obci a tá prístupová cesta sa bude dotýkať aj vašej hranice pozemku, tak tú prípojku spravíte, lebo obec asi nebude robiť problém.
Odpovedať
@atlaska no do frasa, tak to si ma nepotesila. je to tam obrovske, je to byvala zahradkarska osada. ja momentalne tu pripojku nepotrebujem, ale do buducna by sa hodila. ale nie za takýchto podmienok 8-(
Odpovedať
Profilova fotka
@knossos pozri, ak mas vodu - si v podstate vyhrala. Pretoze za 80 tisic eur postavis taku solarnu elektrarnu, ktora ti vie napajat mensiu fabriku kde mas stroje na elektriku, nieto rodinny dom...
Odpovedať
@stastnyjim obec nebude robit problemy, dokonca starosta ho presviedcal, nech nam nerobi problemy. co chceme robit s tou zahradou... no sama neviem :-) momentalne asi nic. budem rada ak dokoncime tento dom, stavat dalsi nechcem. mam 5r syna, dalsieho v brusku, tak pocitam, ze im sa to bude hodit. ale to najskôr o 20 rokov...
Odpovedať
@kaktusik007 rozmyslali sme aj nad tym :-) nasli sme dom pri Prahe, ktory nie je napojeny na elektrinu a funguje perfektne. ale netrufla som si ist do toho.
Odpovedať
Nic ta netlaci, oni potrebuju asi kus vasho pozemku koly nejakemu prechodu,prejazdu. Takze vy vyckavajte. Akurat to kosenie, to vas mozu donemoty susedia otravovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@knossos vy...ser sa na nich. Vybudujem Ti fotovoltickú elektráreň aj s batériami a budeš mať elektriny až až :-)
Odpovedať
Skús www.pvsolarsys.sk kontaktovať, robia fotovoltaiku A nedaj sa! Keď ta to netlačí, nič neries, ignoruj ich. :-) Ma to niekto šťastie, za pár eur si kúpila a cena šla 100x hore keď dobre rátam
Odpovedať
Profilova fotka
Ak mas dobre vztahy so starostom, tak nech im da on podmienku, ze musia po vybudovani sieti umoznit vam sa na ne napojit. Tiez sme tak robili 4ria vodu, elektriku a kanalizaciu a ak sa bude dalej za nami stavat, tak musime dalsim povolit napojenie na to, co sme vybudovali.
Odpovedať
@knossos tak sa teraz nestresuj, keď si v druhom stave. Nikto vás nemôže nútiť niečo darovať alebo predať. Predpokladám že keď sa ozval zať majiteľa, tak majiteľ to nechce riešiť s vami, lebo je mu to proti srsti akú vám dal zať ponuku, alebo sa sám za seba hanbí. Neriešil by som to, a nechal to tak ako sa situácia vyvrbí. Ak sa ozvali tebe, tak ich potreba je väčšia ako tvoja. By som odkázal, že teraz na to nemáš čas, že dom už máte postavený, a že ten pozemok budeš využívať na chov ošípaných a sliepok, alebo iných zvierat čo smrdia. :-) Alebo povedz že tam budú asi včely, že si to slúbila jednému včelárovi. Včiel sa veľa ľudí bojí. :) :-) Že nechceš nič predať. A ono sa to určite časom nejako urovná, alebo ti dajú lepšiu ponuku. Tváriť sa pasívne, že nemáš záujem o nejakú elektrinu, a ani o delenie pozemku.
Odpovedať
@linear324 no toto by mne skusil nejaky starosta navrhnut. ja mam cvakat a dalsi pridu na hotove.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska Presne tak, povodny navrh starostu bolo vsetko vybudovat vratane prist. cesty a nasledne to obci odpredat za 1 euro. Vraj nam to budu udrziavat, ked sme ziadali o poulicne osvetlenie, tak nas odbil, ze par eur hasam najdeme, ked staviame
Odpovedať
@knossos absolutne neries dobre ti uz napisal kaktusik007. Uvidis co tam vyprodukuju, ci bude dake cesty ako budu rozvody a pod. je dost mozen ze budu musiet cestu dat obci a ked spravia siete idu automaticky elektrarnam. Ked budu veci vyriesene mozes sa pripojit zadarmoa nebudes sa s nimi musiet ani bavit. A keby aj nie a budes chciet elektriku pristupit na toto vydieranie mozes hocikedy.
Odpovedať
Profilova fotka
Vôbec neriešit. ..oni potrebujú teba, nie ty ich...pri našom pozemku elektrárne potrebovali urobiť silnejšiu trafostanicu ...pri stĺpe mal pán pozemok...daroval elektrárňam 5m2 a oni mu za to natiahli IS na tri domy od trafostanice každých 20-30m...chceli mu buď tých 5m2 zaplatiť, alebo vynahradiť, co samozrejme nebolo o com, ze si dal na obrovsky pozemok urobit tri pripojky.....takže to je férový obchod....Nie toto....
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?