Príjazdová cesta, parkovanie pred pozemkom

Dobrý deň, chce sa poradiť, čo môžem robiť. Vlastníme záhradu v malej osade, kde je pár chalupárov. Pred kúpou sme nevedeli, aké sú tu " pozemkové" pomery. Cestička vedúca popred záhrady a chalupy (vlastne jediná prístupová cesta) je na LV evidovaná asi na 30 vlastníkov, žijúcich a aj v správe SPF. Žiadna verejná komunikácia tu nie je. Jedna spoluvlastníčka pozemku, ktorá tu má aj záhradu, nám sa vyvršuje a kričí na nás, vadí jej, keď pred svojim pozemkom zaparkujeme, vadí jej, keď k nám chodia autá zo stavebnín ( minimálne )...čo keď bude znemožňovať prístup žumpárom, smetiarom? Môžeme postupovať, môže obec jej a ďalším vlastníkom pozemku nariadiť nar. Vecné bremeno, keďže je to jediná prístupová cesta pre cca 6-8 domov. Obrátiť sa na súd, obec, osloviť vlastníkov? Je obec povinná zabezpečiť verejnú komunikáciu v osada? Ďakujem za všetky rady.
Odpovedať
@kkartinka prijazdova cesta sluzi podla nazvu na prijazd a nema byt blokovana...bud rada ze doteraz nesli smetiari hasici ci niekomu auto zo stavebnin ktory by vam to auto potlacili :D PS moji rodicia tiez su v rovnakej situacii kedze maju zahradku v zahradkarskej oblasti a pomedzi casti vedie cesta - ak tam zaparkuje auto da sa prejst ale je to o drzku - nikto neparkuje na prijazdovej ceste..
Odpovedať
Povinnosťou obce nie je budovať komunikáciu na svoje náklady. V podstate je to uzatvorený areál, teda vec vlastníkov.
Odpovedať
@virnik27 pokiaľ by nebola iná možnosť, nebudem vyvolávať konflikty, veď sme ľudia, parkujú tak všetci, akurát my sme tŕňom v oku, neviem prečo, ako by sa Vám páčilo, keby na Vás niekto vrieskal už len preto, že idete popred jeho záhradu? To mám mať vrtulník či čo?
Odpovedať
@marcoy83 príjazdovú cestu neblokujem, zle som sa vyjadrila, je to parcela, na ktorej je aj tá cestička
Odpovedať
@draik ďakujem
Odpovedať
@virnik27 ďakujem, je to asi ľudský problém
Odpovedať
@kkartinka Obec nie je povinná vybudovať verejnú komunikáciu. To, že si pri kúpe záhrady nevedala, kto je vlasníkom cesty, je len tvoja chyba. Tieto informácie sú verejne prístupné na katastri nehnuteľností. Pred kúpou si si mala riadne preveriť, ako a kadiaľ budeš chodiť na svoj pozemok. Ten, od koho si pozemok odkúpila, nevlastnil nejaký podiel na ceste? Teraz chodíš cez cudzí pozemok, dokonca tam parkuješ a je len logické, že sa to niektorému vlastníkovi nepáči. Vecné bremeno môže zriadiť len súd na základe tvojej žaloby. Ale to by si musela žalovať všetkých vlastníkov tej cesty. Zatiaľ buď rada, že ti umožnia tadiaľ jazdiť a zbytočne neprovokuj vlastníkov. Hlavne neparkuj auto na tej ceste, ale zatiahni ho na svoj pozemok.
Odpovedať
@chrobak7 ďakujem, človek sa učí na svojich chybách
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Dobrý deň, chcel by som sa opýtať jednu vec. Môj jebnuty sused je šofér autobusu a parkuje si pred vlastným domom,ale ja bývam presne v úzkej zákrute ktorú musí vybrať stým veľkým autobusom a mne to pred domom vyzerá ako nejaké oranisko.Tak vás prosím o pomoc či je nejaký zákon na to že s autobusom môže parkovať pred domom alebo ho má odstaviť vo firme a prísť domov na aute.Uz som sa ho veľa krát spytoval že prečo parkuje pred domom keď zaberá viacej ako polovicu cesty tak odpoveď bola aby mal blízko do práce. Je to vedľajšia cesta široká 4 metre a on ju polku zaberá, takže aj okolo idúce autá majú problém prejsť.Prosim poraďte mi
Odpovedať
@robert_otis_zivak upozornit policiu. § 23 ods. 1 zákona č. 8/2009 o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov, pri státí motorového vozidla na ceste musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej 3 m pre každý smer jazdy (čiže minimálne 6 m) a pri zastavení musí zostať aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej 3 m pre oba smery jazdy.
Odpovedať
@profistavbari Teória je pekná, ale toto sa vo väčšine miest nedá dodržať.
Odpovedať
@robert_otis_zivak Na to, že má autobus odstaviť inde a domov prísť autom zákon určite nie je. Zákony takto nie sú koncipované. Tvoj problém, resp. parkovania autobusu treba posúdiť komplexne. Problém je popísaný len z tvojho pohľadu, treba poznať aj stanovisko druhej strany. Napr. to, čo píšeš, že je rozjazdené - to je tvoj pozemok? Ak nie, tak koho? Obecný? Je na danej ulici zákaz parkovania? Ak nie, tak všeobecne povedané - môže parkovať autobusom, ak dodrží iné podmienky. Aké sú tie iné podmienky? Čiastočne ich uviedol profistavbar. Naozaj má tá cesta len 4 metre? Alebo je to len tvoj odhad? Nechce sa mi veriť, že by obojsmerná cesta mala len 4 metre. Odfoť, ako parkuje a daj to sem. Lepšie raz vidieť, ako 3x počuť či čítať. Alebo daj podnet či dotaz na miestny dopravný inšpektorát, alebo mestskú políciu, či jeho parkovanie je v poriadku. Tu, na MS dostaneš len laické názory, prípadne komentáre rôzneho typu, ale nie záväzné stanovisko.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@chrobak7 samozrejme ale uznaj ze upchat to autobusom nieje normalne.
Odpovedať
@profistavbari Asi nie. Ale dobré by bolo vidieť fotku, možno to nie je až tak tragické a robert je na suseda alergický tak či tak a trochu preháňa.
Odpovedať
@chrobak7 ano 8dealne by bolo vypocut aj B nielen A. Casto je pravda niekde uprostred.
Odpovedať
@robert_otis_zivak otec robil v minulosti s autobusom... hore pisu dobre, lenze MP pride a zistí že papuču mu nedá, lebo nemá... nemali by sa ľudia ako dostať do prace rano atd... SADka mala (ked otec jazdil) s obcou dohodnuté parkovania autobusov na určitých miestach, samozrejme v prípade ze šofér končí posledný spoj po polnoci a začína pred štvrtou parkovanie bolo niekde pri bydlisku, ak to bolo možné. Takže najschodnejsie bude, skočiť za starostom, v klude s nim hodit reč o situácii. Možno nájde v rozpočte 100eur na tatru makadamu aby ti to tam vysypali a nejaky obecný pracovnik to uzabuje, aby si nemal oranisko. Ak nepomôže, môžeš skúsiť osloviť SAD, ale šanca je minimalna. Ak máš nekonečne veľa času a nervov (podľa textu hore nemáš😛 ) začni to riešiť cez políciu, sťažnosťami, atď...
Odpovedať
Dosť zlé riešenie.... ja som kúpil pozemok na výstavbu chaty, síce bol drahší, ale v LV mam zapisaný pozemok, a aj spoluvlastnícky podiel na všetkých prístupových cestách na ktoré je vjazd z cesty 1 triedy. Pokiaľ vy nie ste spolumajiteľmi prístupových ciest je problém, skôr to závisí od inteligencie susedov, pokial niekto je primitívny ako vaša suseda ktorá vykrikuje, že prechádzate cez cestu tak je to len o nej a jej inteligencii. Vecné bremeno uvaliť možné nie je, to by bol nemožný zásah, nejaká ochrana majetku musí byt, skor je to o zlom vysporiadaní pozemkov.
Odpovedať
@pantvaroh AKo niekedy je dobré pozrieť si dátum príspevku, na ktorý odpovedáš. Takto odpovedáš na 2 roky starý príspevok. Medzitým sa tu diskutuje už o niečom inom, takže si mimo.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?