Pride mi firma postavit dom na moj pozemok?

Ahojte, najskor napisem, ze som laik, mozno sa pytam uplnu somarinu, ale neda mi sa neopttat. Kupili sme si pozemok pri KE. Z pravej strany aj z predu su susedia, z lava je uz dolina. Otazka: pride mi firma ktoru si vyberiem postavit dom na moj pozemok? Ako to zistim? Pozemok je na kopci a je na konci a nevedie k nemu asfaltova cesta, ono je to tak z cesty, asi 10m (dufam, ze chapete ako myslim) :) priatel tvrdi, ze podla neho nam tam nikto nic nepostavi, lebo sa nebudu vediet ako dostat. Podla mna ano, kedze okolo uz su domy, kde jeden je dostavany a druhy je uz na konci stavania. Koho kontaktovat, aby sa tam pozreli ci sa da ci nie? Dakujem krasne.
Odpovedať
1
2
@martinah1987 neries ci ti pride dom postavit firma alebo nie. To co musis riesit je ci dostanes stavebne povolenie. Stavebne povolenie vydava prislusny okresny urad. Jednou z podmienok SP je existencia pristupovej cesty.
Odpovedať
Profilova fotka
@martinah1987 súhlasím s @andyno Píšeš že to máš od tej cesty 10m.....to sa ti nedá odkúpiť?? Potom už vlasne budeš stavať na pozemku ktorí je prístupný s miestnej komunikácie. Kde na pozemku si postavíš dom je už na tebe (ak dodržíš minimálne odostupi)
Odpovedať
@andyno ako ono sa tam da dostat, kedze tam vedla susedia stavaju tiez (aspon myslim, ze sa bude dat) . Cize zavolat na okresny urad a poziadat o povolenie?
Odpovedať
Jak pise Andyno,pokial dostanes SP a mas pristup na pozemok(od hlavnej cesty po svojich pozemkoch) nie je problem doviiest tatru makadamu a tych 10m vysypat
Odpovedať
@logo22 myslis odkupit tu cestu? Nad tym Som neuvazovala... @slabak tak ja teda skusim brnknut a okresny urad :) dakujem krasne
Odpovedať
Profilova fotka
@martinah1987 nie cestu..... Ten kúsok medzi vaším pozemkom a verejnou komunikáciou... Poprípade daj nejaký náčrt, skicu
Odpovedať
@martinah1987 na pozemok ti musie viest cesta - bud obecna (vlastni ju obec) alebo sukromna. Nestaci ti zavolat. Chod osobne zober si vytlacenu katastralnu mapu s tvojim pozemom a chod sa spytat ci tam je mozne stavat.
Odpovedať
@martinah1987 Aby nedošlo k nedorozumeniu. Stavebný úrad môžeš mať aj v obci, čiže prakticky za rohom. Vravíš pri Košiciach. Nevieme kde presne chceš stavať.
Odpovedať
Ono problem je, ze zijeme v zahranici. Ale ideme domov na vianoce, tak sa tam pojdem asi popytat tak to vyzera :)
Odpovedať
@roboza konkretne Zlata Idka )
Odpovedať
Nuž tak potom asi takto: http://www.soubeniakovce.sk/stavebny_... Pozerám, že to je cez kopec do Kojšova :D mal som tam kamaráta. Tiež ušiel preč. Žije niekde v kanade :-/
Odpovedať
@martinah1987 Aby sme predišli nejakým nedorozumeniam, pošli mi do SS číslo parcely a katastrálne územie (názov obce), pozriem na katastrálnej mape, či vôbec máš prístup na pozemok z verejnej komunikácie. Podľa toho sa dá povedať, či vôbec budeš môcť stavať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
ano postavia ti tam dom a bez najmensich problemov, akurat si musis vybrat tu spravnu firmu, mne stavali bez problemov a pristup som mal cez susedny pozemok s podmienkou, ze majitel vedlajsieho pozemku mi dal suhlas potvrdeny notarom a tak isto ja idem teraz povolit stavbu dalsiemu susedovy pristup cez moj pozemok pokial si nevybuduje pristupovu cestu, ale podmienkou je suhlas starostu a nam to dovolil
Odpovedať
@kavar Taká provokačná otázka - a čo keď si tú prístupovú cestu nevybuduje? Ako bude potom chodiť na svoj pozemok? A ty máš prístupovú cestu? Alebo stále chodíš cez susedov pozemok? Rozdiel medi tebou a martinah1987 je ten, že ty asi máš aspoň na papieri verejnú komunikáciu pri tvojom pozemku. Martina nevie povedať, či má z cesty prístup na pozemok. Ak nemá, neviem, akú má predstavu - ako bude potom chodiť k domu. Cez susedov pozemok?
Odpovedať
v prvom rade treba zájsť na stavebný úrad, či je vôbec možné na danom pozemku niečo postaviť a potom riešiť cestu? to ste pozemok akože kupovali len tak?
Odpovedať
@chrobak7 samozrejme, ze mam to bolo len na cas potrebny kym sme neurobili pristup s hlavnej cesty
Odpovedať
Z cesty sa tam da dostat :) je tam pristup Len nieje asfaltova cesta, proste len taka hlinena cesticka alebo ako Napisat :) @chrobak7 idem vyhrabat papiere a poslem a dakujem
Odpovedať
@fragmo kupovali sme hlavne kvoli investicii. Nebrali sme na neho hypo ani ziadne pozicky. Neplanovali sme stavat, chceli sme zahradu, ale ked rozmyslam, tak by sa tam mohol mozno aj nejaky bungalov postavit (ak sa to da). Kupovali sme ho na dialku a splnomocnili sme znamu ktora tak byva plus komunikovala so starostom a vsetci potvrdili, ze bola dobra kupa aj za dobry peniaz.
Odpovedať
@martinah1987 Tak som to pozrel na katastrálnej mape a nevyzerá to ružovo. Na 100% ti neviem povedať, ale z dostupných údajov, ktoré som vyčítal z mapy a z listov vlastníctva to vyzerá tak, že ten tvoj pozemok nemá prístup z verejnej komunikácie. Pripojil som kúsok z mapy, z nej ostatní budú vidieť situáciu a nebudú ti písať zavádzajúce informácie z domnienok. Taktiež pripájam ten istý kúsok z Google mapy. Tvoja parcela má č. 622. Obecná cesta je na pozemku č. 1175/2, aj v LV je to vedené ako zastavané plochy, na ktorých je cestná komunikácia. Hore, pozemok č. 619 je síce obecný a vedený ako zastavané plochy, ale je to pozemok, na ktorom je stavba bez súpisného čísla. To nie je oficiálna cesta, aj keby tam bol vyjazdený nejaký pás od auta alebo by tam bol chodník. To nie je verejná komunikácia. Ostatné okolité pozemky sú v súkromnom vlastníctve, navyše pozemky napravo - 620 a 621 sú trvalé trávnaté porasty a ďalej sú len polia, takže tým smerom si nijako nepomôžeš. Z toho jednoznačne vyplýva, že nemáš prístup na pozemok z verejnej komunikácia, preto v takomto stave nemôžeš dostať stavebné povolenie. Aj napriek tomu, že na vedľajšie parcele č. 623/2 a 624 sú rozostavané domy, ale na rozdiel od teba oni majú priamo prístup na pozemok z verejnej komunikácie. Takže u nich táto prekážka nie je, majú cestu hraničiacu s ich parcelami. Jednou z možností je, že by obec vybudovala na parcele č. 619 obecnú cestu, čo mi príde dosť nepravdepodobné, pokiaľ starosta obce nie je tvoj strýko alebo iný blízky príbuzný. Schodnejším riešením by bolo, keby si odkúpila časť parcely 623/1 alebo 625 tak, aby si získala prístup na tvoju parcelu z cesty. Prípadne vymeniť si kus pozemku s vlastníkmi týchto parciel. Ak by som mal zhodnotiť kúpu, tak neviem, kto ti poradil, že to je dobrá investícia. A ešte k tomu na diaľku, že si pozemok ani nevidela. Bol to dobrý obchod, ale pre toho, kto to predával, nie pre toho, kto to kúpil. Myslím, že vás dobre obalamutili. Je to veľmi úzky pozemok, ak by si aj vyriešila ten prístup z cesty a dostala stav. povolenie, nebude ľahké napasovať tam nejaký dom. Pozemok podľa mojich prepočtov má šírku len necelých 9 metrov. Takže v tomto štádiu je bezpredmetné a veľmi skoré riešiť, či by ti prišla firma postaviť dom. Stavebvné mechanizmy sa dostanú na pozemok, aj keď tam nie je cesta, takže toto nie je problém. Problém bude ten prístup. Ak ten vyriešiš, druhou otázkou bude, či na tvojom pozemku je možné stavať, či je určený na výstavbu rod. domov. To zistíš na miestnom úrade z územného plánu. Ak sa v ňom nevyznáš, tak ti na úrade povedia, či je to možné. V každom prípade treba ísť na miestny úrad a spýtať sa. Možno prídu s iným riešením alebo návrhom. Napr. nie je vylúčené, že ti predajú parcelu č. 619 a tým získaš prístup na pozemok. V súčasnosti si ale v dosť nevýhodnej situácii.
Odpovedať
Profilova fotka
nie je to také čierne všetci okolo sú odkázaní na obecnú cestu , "pozemok č. 619 je síce obecný a vedený ako zastavané plochy, ale je to pozemok, na ktorom je stavba bez súpisného čísla." Práve tá stavba bez čísla je cesta
Odpovedať
@jan45 Keby to obec preklasifikovala na pozemok, na ktorom je cestná komunikácia, tak by to bolo schodné. Ak nie, že to obec nepovolí alebo neurobí, tak najschodnejším riešením je odkúpiť časť horného pozemku od majiteľa pozemku 623/1 a vybudovať tam prístup - či už riadnu komunikáciu, alebo iba na tvojom pozemku ako spevnenú plochu.
Odpovedať
@chrobak7 ono to 619 a 618 je ta cesticka ktora vedie ku pozemku. Ked budem doma Tak to pofotim ok? Treba sa niekoho popytat ako to funguje cez tie 619/618?
Odpovedať
@chrobak7 lebo ten to ma 617 tam ma postaveny dom a je to vlastne oproti nam :)
Odpovedať
Ci 615. Z tej mapy som troski mimo. Ale inak dakujem za radu velmi pekne 👍 @chrobak7
Odpovedať
Profilova fotka
@martinah1987 obec by mala mať územný plán, tam je označené využitie pozemkov. Ale rozhovor so starostom Vám dá viac info,
Odpovedať
@jan45 ja tam vyskusam zavolat kedze doma budem az v decembri. Dakujem krasne :)
Odpovedať
@martinah1987 Popýtať sa treba starostu alebo niekoho zodpovedného, kto má na starosti územný plán obce, či stavebný odbor. 618 a 619 síce môže vyzerať ako cesta, ale kým to nebude na katastri evidované ako komunikácia, tak ti stav. povolenie nemôžu vydať. Bude len na ochote obce, aby to dala do poriadku. Možno ti navrhnú, aby si ty vybudovala cestu na tej parcele. Nám dali takú podmienku - na poli sme vybudovali cestu (11 vlastníkov parciel) a obec podmienila stav. povolenie tým, že na obecnom pozemku vybudujeme 50 metrov cesty. NA obrázku na poli je naša nová cesta a ten kúsok na Štúrovej, kde je značka, sme museli vybudovať. To je obecný pozemok. @jan45 Mne to príde, ako keby tá budova 615 zasahovala na parcelu č. 619. Tie hranice sú na tej mape také nejasné.
Odpovedať
@martinah1987 Lepšie by bolo ísť osobne a položiť na stôl katastrálnu mapu, cez telefón môže prísť k nedorozumeniam.
Odpovedať
@chrobak7 mam znamu ktora tam robi na urade , konkretne tetu. Cize telefonicky to neriesit? Tak asi pockam do toho decembra. Dakujem krasne. Mozem sa opytat, kolko cca vyjde take vybudovanie cesty? Ak nechcete nemusite napisat :)
Odpovedať
@chrobak7 este som chcela napisat ze na pozemku uz mame polozenu zakladnu dosku na zahradu cca 3x4m
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?