Prerozdelenie pozemkov

Ahojte, chceli by sme prerozdeliť pozemky, čiže dve vedľa seba susediace pozemky otočiť tak, aby smerovali k druhej ceste.(stačilo by nám takýmto spôsobom ťahať skoro o 100m menej siete) Má niekto skúsenosti s niečim takým? Ako to spraviť?
Odpovedať
geometriky plan a zamenna zmluva.
Odpovedať
dakujem. platí to aj tomto prípade?
Odpovedať
@angeli1989 Áno, platí. Vyzerá to možno komplikovane, ale geodet si s tým hravo poradí. Zameria, vypočíta, napíše geometrický plán, vy si urobíte zámennú zmluvu a dáte na kataster.
Odpovedať
@chrobak7 vedel by si poradiť aj ohľadom toho či na katastri nerobia problém ohľadom toho že je to momentálne orná pôda, je to už mimo zastavaného územia hranicu je vidno na obrázku... aby sme to nakoniec neriešili zbytočne... chceli by sme tam stavať, čiže aspoň časť vyňať z pôdneho fondu.
Odpovedať
možné je to len vtedy, ak je to v súlade s územným plánom obce. čiže ak sú tieto dve parcely v územnom pláne určené na výstavbu RD, tak obec napíše stanovisko, ktoré sa dáva ako príloha k zmluve na kataster.
Odpovedať
@angeli1989 Toto nerieši kataster. Kataster zapíše to, čo mu dáte zapísať, pokiaľ to spĺňa predpísané náležitosti. To, na čo sa pýtaš, rieši miestny úrad resp. miestny stavebný úrad. Tam sa musíš spýtať, či vôbec je možné stavať na daných parceliach, či tá oblasť je v pláne územného rozvoja uvedená ako oblasť pre individuálnu výstavbu. Kataster nerozhoduje o tom, či tam budete môcť stavať a ani ti to nevie povedať. Ak dostaneš záväzné stanovisko stavebného úradu, že na danej parcele (lokalite) je možné stavať a za akých pdlmienok, potom môžeš riešiť vyňatie ornej pôdy. Tú reparcelizáciu môžeš spraviť aj tak, aj keby nebolo možné v súčasnosti stavať. Všetko sa môže zmeniť, možno o rok-dva či viac obec povolí tam výstavbu a už budeš mať nachystaný pozemok. Alebo si dáš žiadosť o zmenu územného plánu a obec môže individuálne povoliť výnimku. (inak z obrázku nevidno, že je to mimo zastavaného územia - alebo tá modrá čiara je hranica zastavaného územia?)
Odpovedať
@petertn Stanovisko obce netreba dávať k zmluve na zápis na kataster.
Odpovedať
U nás v Trenčíne áno. Je to drobenie pôdy v extraviláne, ktoré je možné len ak je to v súlade s územným plánom obce...
Odpovedať
ta pôvodná modra čiara je hranica zastavaného územia momentálne... z druhej strany tak ako je ten pozemok teraz je poľná cesta, tam niekde by sa mala teoreticky 2016-2017 robiť cesta... podľa územného plánu. Povedľa sa už stavajú aj domy, lenže oni ťahali siete od rodičovských domov... no a my by sme tak nemohli, keďže tam nebývame. Takto by to bolo o dosť bližšie.
Odpovedať
keď sa nám to podarí vyriešiť tak nemusíme čakať na cestu ale mohli by sme začať stavať hoci aj tento rok :) a ešte jedna otázka, keďže sa v týchto témach veľmi nevyznám... vyňatie z pôdneho fondu sa zvykne robiť zároveň so stavebným konaním, teda keď už budeme mať aj projekt? alebo skôr?
Odpovedať
@petertn Pripúšťam, že môžeš mať pravdu, nakoľko ja som vstúpil do konania až potom, čo pozemky boli rozparcelované. Takže k tej reparcelizácii možno bolo treba predložiť niečo - my (teda vlastne pôvodní vlastníci) mali k dipozícii Územné rozhodnutie na vytvorenie 11 stavebných pozemkov a ja som už kúpil odčlenené parcely. @angeli1989 angeli, vyňatie z pôdneho fondu ešte nerieš. Ešte je skoro na to, aj tak by si nič nevybavil. Postup bude nasledovný: - Najprv musíš ísť na miestny úrad, alebo napísať žiadosť o stanovisko k investičnej činnosti - k tomu potrebuješ kópiu katastrálnej mapy a do nej zakresliť budúce stavby. - ak ti dajú súhlasné stanovisko (že ti tam umožnia stavať - toto ešte nie je stavebné povolenie), tak potom geomettrický plán, zámennú zmluvu na kataster - potom ti projektant vypracuje projekt - ak to bude jednoduchá stavba, tak územné a stavebné konanie bude zlúčené, ak to nebude jednoduchá stavba, tak musí prebehnúť osobitne územné aj stavebné konanie. - pred žiadosťou o stavebné povolenie si budeš musieť vyžiadať stanoviské rôznych orgánov a požiadať o vyňatie z pozemkového fondu. Zatiaľ sa ale netráp s ďalekou budúcnosťou (stavebné konanie a vyňatie), najprv potrebuješ ten súhlas s ivestičnou činnosťou. A je mi ľúto, ale ten optimizmus ti zoberiem - nerátaj s tým, že tento rok stihneš začať stavať. Papierovačky ti zaberú aj rok, nakoľko si ešte ďaleko pred začiatkom vybavovačiek.
Odpovedať
Uz je hotovy projekt tej novej cesty aj so sietami? Vybavuje obec SP na tu cestu a siete? teoreticky to prerozdelenie ak majitel pozemku medzi vasim a xistujucou cetsou suhlasi, len ako pise @petertn, orna poda sa moze delit iba ak je to viac ako 2000 m2. Ale kedze okolo uz stavaju, zrejme je to urcene na IBV. Zavolajte geodeta,on to bude vediet presne posudit.
Odpovedať
Článok sa načítava...
projekt tej novej cesty už vraj je hotový, vybavuje to obec, a kvôli financiám je otázne kedy to bude hotové, keby to bolo rýchle tak by sme tie pozemky ani nemuseli riešiť, mame tam šírku 20m co je dosť pre domček. V podstate by majiteľka susedných pozemkov vyšla najlepšie, tiež by mala plnohodnotný stavebný pozemok. Prerozdeliť by sme to chceli tak aby m2 zostali tak ako sú. No pôjdeme sa opýtať na miestny úrad, ako to vyzerá aj s cestou a ci sú tam plánované aj tie siete, to si nie som istá.
Odpovedať
@angeli1989 Napíš aká je to obec. Pozrieme v územnom pláne.
Odpovedať
Dolné Obdokovce
Odpovedať
@angeli1989 V prvom momente som si pomyslel, že tak malá obec asi nebude mať plán úz. rozvoja. Ale prekvapili ma, majú ho tu: http://www.dolneobdokovce.sk/index.ph... Teraz to už nestihnem, ale doma sa na to večer pozriem.
Odpovedať
Tak som to pozeral, no nemám z toho pozitívny pocit. Územný plán je z roku 2008 a mapy sú nekvalitné, v slabom rozlíšení. Ak pôjdeš na stav. úrad, tak tam si ich asi môžeš pozrieť v kvalitnejšom vyhotovení. V každom prípade, v textovej časti sa uvádza, že tá tvoja lokalita je plánovaná na IBV až po roku 2025. No možno sa medzitým mohlo kadečo pomeniť (napr. obecné zastupiteľstvo) a má možno v pláne povoliť výstavbu skôr. Faktom ale je, že ten tvoj pozemok spolu s tými susedovými spadá do tejto oblasti (na obrázku vyšrafované červeným na čiernom podklade). To znamená, že v súčasnosti to ešte nie sú stavebné pozemky. Podľa mňa tam povolia výstavbu až po tom, čo sa postaví cesta. Bez ohľadu na to, že ty by si mala prístup na pozemok zo súčasnej cesty. Obec nebude individuálne povoľovať výstavbu pre jednu - dve parcely. To územie je celok, buď povolia všetkým, alebo nikomu. Takže obávam sa, že zatiaľ musíte počkať, kým sa nevybuduje cesta, prípojky a nepovolí sa výstavba. Podobný (alebo skoro taký istý) problém ako ty, má aj tento diskutujúci. Tiež mu nedovolili stavať, hoci by mal prístup z existujúcej cesty: http://www.porada.sk/t267539-je-plano... diskutovaný pozemok je v obci Batizovce, okres Poprad, parcela 5051. Pozri si to na mape - je to presne, ako u teba, len tam nemá susedov. Ale nemusíš mi veriť a môžem sa aj mýliť. Zájdi na stav. úrad a opýtaj sa. Ak ti povedia to, čo som ti napísal, tak na tvojom mieste by som počkal s tou reparcelizáciou a pristúpil k nej až po tom, čo obec umožní tam stavať. Možno to nakoniec nebudete po šírke deliť, ale po dĺžke, možno susedia budú chcieť od teba odkúpiť časť parcely, aby ju mali dosť širokú. Ich parcela má podľa mapy iba 10 metrov a ak sa bude stavať po dĺžke, tak im to asi nebude stačiť.
Odpovedať
no tam už aj v súčasnosti sú rozostavané domy, ale v každom prípade sa pôjdeme opýtať na to, kdeže sa odvtedy zmenil starosta. aj územný plán sa odvtedy zmenil, len neviem presne ako, tam ešte asi ani nie sú nové mapy... musím si to ešte pozrieť.
Odpovedať
Takže sme sa dnes boli spýtať. Voda tam ide na našej strane, plyn na druhej strane cesty, a k elektrine by sme sa museli pripojiť z transformátora čo je neďaleko. Museli by sme sa pripojiť aj ku kanalizácii, keďže ju v dedine máme tak už nemôžme mať žumpu. No a cesta tam je ešte nedohľadne.... a že či by sme mohli stavať si pozrie ešte podla územného plánu a potom nám dá vedieť. Som zvedavá čo povie...
Odpovedať
@chrobak7 Konečne sme sa dočkali... starosta povedal ze pokojne môžme prerozdeliť a potom aj stavať, je to v územnom pláne :) dokonca vraj môžme aj to naše rozdeliť na dve parcely keď budú mať šírku aspoň 20m:)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?