Skúsenosti - prepis pozemku na nádvorie

Zdravim. Potrebujem poradit. Dokoncujem stavbu domu mimo obce. Chcel by som casom dostavat altanok, garaz a bazen. Na stavebnom chcu aby som kazdu stavbu aj ked potrebuje iba oboznamovaciu povinnost vynal z ornej pody na stavebny pozemok. Kolega ma cely pozemok okolo domu specifikovane ako nadvorie a vraj nema az taku byrokraciu ked chce nieco postavit. Ma s tym niekto skusenosti?
Odpovedať
Ak je extravilán, vyníma sa väčšinou iba pozemok pod stavbou, pretože sa za to platí podľa bonity pôdy, ak je prekročená oslobodená výmera v m2, za ktorú sa neplatí. V intraviláne si väčšinou dali vyňať väčšiu časť pozemku, keďže tam sa to inak posudzuje.
Odpovedať
Je to extravilan. Da sa previest na nadvorie? A pomoze mi to nejak aby som nemusel kazdu blbost (chodnik, garaz, pristresok, bazen) riesit prevodom na stavebny pozemok?
Odpovedať
@gabriel1982 Dá. Mal si pri vyňatí pôdy pre stavbu domu vyňať celý pozemok a nie iba časť pod domom. Ja som pri stavbe vyňal v extravilane celý pozemok, takže ak by som chcel niečo ešte dostavať , tak už pozemok nie je orná pôda, ale "Ostatné pozemky" a preto by som už nemusel nič vynímať. Pri najbližšej stavbe (hoci aj drobnej) daj vyňať všetko, nie len pozemok pod drobnou stavbou. Potom nemusíš pre každú stavbu robiť tento úkon osobitne.
Odpovedať
@gabriel1982 Dá sa vyňať aj samozrejme viac. Najlepšie je zakresliť to do projektu pri stavbe domu a naraz to vsetko vyňať, keďže treba aj geometrický plán. Ak sa nevie kde presne bude altánok a iné, môže sa to dať ako spevnené plochy. Je to však samozrejme drahšie, keďže pri najúrodnejšej pôde sa platí až 20€/m2. Tieto ceny sú uvedené pre každú obec v Nariadení vlády 58/2013 Z.z. - prílohy. Kód sa dá nájsť aj na pôdnych mapách, kde sa dá hľadať priamo pre to územie a podľa toho vyhľadať v druhej tabuľke cena za trvalé odňatie.
Odpovedať
Profilova fotka
Nevyznam sa v tom velmi, opravte ma, ak sa mylim. Podla mna potrebujes geometricky plan. Geodet zameria, co kde chces. Treba asi aj bilanciu pody a ostatne dristy. Ako ked si zacal stavat dom. Skoda, ze si na to nemyslel pred vybavovanim stavebneho na dom.
Odpovedať
To je moj prvy dom co stavam. Kto mohol tusit ze aby som si mohol postavit trapny pristresom z merkuri marketu budem potrebovat geometricky plan, vynatie pody, nakres a popis od niekoho kto ma stavebnu skolu a peciatku. Hladam nejaky rozumnejsi, jednoduchsi a lacnejsi sposob ako to legalne vyriesit.
Odpovedať
@gabriel1982 my ked sme boli na pozemkovom urade, tak skontrolovali susedme pozemky a podla toho nam odporucili ako postupovat. ako prve nam povedali, nech si porovname,c o vyjde lacnejsie - gemetrak alebo dane. platili sme len poplatok 33e a dali vynat celu parcelu ako ostatne plochy. takze zajdi na pozemkovy a zisti si moznosti vynatia celej parcely, budes mat klud neskor.
Odpovedať
@gabriel1982 Skús ako napísala leatea - ak si vynímal pod dom len nedávno a stav. povolenie je ešte čerstvé, možno na jeho základe budeš môcť vyňať aj zvyšok pozemku okolo domu. Keby sa pýtali prečo, povedz, že na chodníky a parkovacie plochy, že tie si zabudol pôvodne vyňať. Lebo ja keď som išiel vyňať, tak mi zakreslili do GP iba pôdorys domu. Na okresnom úrade - odbore pozemkovom ma hneď zvozili, že či budem do domu lietať!! 8-( Že nemám zakreslené chodníky! =-) :-o Že musím opraviť GP! Tak som sa na nich vy... a vyňal som komplet pozemok. Bez GP! :-p
Odpovedať
@chrobak7 presne, nas hned upozornili, ze musime mat aj pristup k domu, cize sa neda len dom, pokial tam nie je niekto neskuseny. navyse pri kazdej drobnosti na pozemku sa musi vynimat a to su papierovacky navyse...
Odpovedať
Ma niekto skusenosti s prepisom na nadvorie, alebo spevnene plochy? Ak by som prepisal naraz 850m2 tak by sa mi asi o kolko zvysila dan, kolko by stal prepis a mal by som uz pokoj od stavebneho uradu?
Odpovedať
Profilova fotka
@gabriel1982 to sa musis spytat na obecnom urade, lebo to zavisi od lokality. Niekde su to dobne a niekde skrachujes.
Odpovedať
Ak si zmenim ornu podu na nadvorie, mozem si tam spravit chodnik, alebo pristresok bez dalsich prepisov?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@gabriel1982 Pozri aká je sadzba dane u vás v obci za ornú pôdu a za zastavaný pozemok. Potom budeš vedieť, aký bude rozdiel v dani. Ale v každom prípade to nie sú stovky €. Rozdiel je max. pár desiatok €. Najväčšiu daň aj tak zaplatíš za stavbu. "Ak si zmenim ornu podu na nadvorie, mozem si tam spravit chodnik, alebo pristresok bez dalsich prepisov?" - Neviem, či tomu rozumieš, ale ak vyjmeš celý pozemok z poz. fondu, t.j. zmeníš klasifikáciu z ornej pôdy na niečo iné, napr. zastavanú plochu, tak ak budeš chcieť postaviť altánok, aj tak budeš musieť stavbu ohlásiť, ale pôdu už nemusíš vynímať.
Odpovedať
@gabriel1982 obecny urad ti povie kolko budes platit dan a pozemkovy urad to, ci budes platit nieco viac ako len prepis. My ked sme davali teraz prepisovat podu, tak sme platili len poplatok 33e, ale su pozemky, kde sa plati aj nieco navyse, to ti oni povedia 😉
Odpovedať
Dnes som bol na pozemkovom urade. Musim zmenit ornu podu na stavebny pozemok 2e za m2. Dan som este nezistoval. Dalsi dom uz nebudem stavat v extravilane alebo na slovensku. Kde to sme ze si na vlastnom pozemku nemozem postavit ani kurnik. 😢 Sklopim hlavu a prejdem si tou birokratickou sikanou.
Odpovedať
@gabriel1982 ale tak je to vo vacsine civilizovanych krajin a medzi civilizovanymi ludmi... Nemysli, si, ze toto je specialita Slovenska. By si este len mal vidiet ako to je inde (nemyslim tym Papuu-Novu Guineu. V takom Nemecku, Francuzsku, Rakusku by ti nadiktovali vysku a prevedenie plota, farbu fasady a tvar a sklon strechy (mimo ineho). V takom Svajciarsku aj farbu muskatov co budes pestovat na okne...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?