Premeranie pozemku

Dobrý večer, neviete mi poradiť či viem nejakým spôsobom nechať premerať hranicu pozemku so susedom bez jeho vedomia?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@novamamima zavolat geodeta, dat mu tvoje parcelne cislo a vymera ti tvoj pozemok. Sused nemusi o nicom vediet a ani suhlasit. Teda aspon myslim....aj my sme to takto robili. Prisiel geodet, zameral, zabil koliky a isiel prec
Odpovedať
@novamamima máš plne právo dať si zamerať svoj pozemok. Suseda do toho nič.Aj on si môže nechať zamerať svoj pozemok bez teba.
Odpovedať
@ada32 @lussinda2 Ďakujem myslela som že o tom musí vedieť že geodet bude potrebovať vstúpiť aj na susedov pozemok a teda sa to dozvie.
Odpovedať
Profilova fotka
@novamamima ak ma ukrojene z vasho pozemku a nedaju mu povolenie, tak to neviem. Chvalabohu mame dobre susedske vztahy, tak s tym problem nebol. A co takto opytat sa geodeta? Urcite bude vediet poradit co v takom pripade. Mozno ist na obecny alebo mestsky urad sa informovat alebo zavolat policajtov
Odpovedať
Nám teraz premeriavali pozemok a nikoho zo susedov sme k tomu nepotrebovali, premeriavalo sa z nasej strany.
Odpovedať
Profilova fotka
@stefivarg ale vyzera to tak, ze sused ma nieco z ich pozemku a mozno tam niesu dobre vztahy. Ak nepovoli vstup, tak neviem ako sa to riesi. Urcite by vedel dat info geodet.
Odpovedať
Profilova fotka
@novamamima geodet na susedov pozemok vstupit nemusi , ak je dobre zamerany a suhlasi so stavom na katastralnej mape...
Odpovedať
@novamamima mozno bude musiet vstupit, ale neviem, ako ostatni geodeti, ale ja ked som robila v geodetickej kancelarii, tak my sme mali taku karticku so sebou, co nas opravnovala vstupit na cudzi pozemok na cas nevyhnutny k vykonaniu prace..Lebo to sa stava pomerne casto, ze geodet musi vstupit na cudzi pozemok. Obzvlast, ak bude ta hranica pozemku posunuta, tak asi sa tomu nevyhnete, aj sused sa to dozvie.. Ale inak nie ste povinni mu to oznamovat.. To bude uz na geodetovi, ako si to zariadi.. A teda, nam sa asi v zivote nestalo, ze by niekto mal s tym problem..
Odpovedať
@akvi takže ako fyzické osoby ste sa rozhodli že keď si niečo načmárate na kartičku tak je to viac ako nejaká medzinárodná zmluva a Ústava Slovenskej republiky? A to ste liezli aj na cudzie pozemky, ktoré sú oplotené? Tak či tak, to ste iní dobrodruhovia. ;-)
Odpovedať
@novamamima sak meria tvoj pozemok nie susedov, ak namera ze je mensi tak potom ries ze je mensi, potom nepojdes na cudzi ale na svoj, Okrem toho me ked zameriava napr roh domu prilozi to rak aby vznikol priesecnik v dvoch rovinach takze moze zamerat aj bod aj ked pri nom fyzicky nie je. neries uvidis na mieste, alebos a spytaj rovno jeho,
Odpovedať
@stastnyjim pokial boli v Centralnom registri geodetov tak mali opravnenie vstupovat na cudzie pozemky. @akvi pise, ze boli s geod.kancelarie, takze zrejme to opravnenie mali.
Odpovedať
@stastnyjim citaj, co pisem..Robila som v geodetickej kancelarii.. A toto bola oficialna karticka.. Btw. mam taky dojem, ze dokonca je to v zakone, len sa mi nechce hladat, ze geodet ma pravo vstupit na pozemok.. Tak, ako to maju aj napr. vodari, ze mozu vstupit na sukromny pozemok na dobu nevyhnutnu.. Aj oni by sa mali vediet preukazat dokladom..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
a hlavnenevstupujú na cudzí pozemok ale majiteľa, len sused zabral cudzí pozemok, tam už ústava neplatí? U nás sa udomácnilo, že zlodej sa bráni tým, že on nevedel, že to nie je jeho
Odpovedať
@akvi keďže ma to zaujíma tak som to pohľadal v zákone. Zákon č. 215/1995 Z. z.Zákon Národnej rady Slovenskej republiky o geodézii a kartografii § 14 Vstup na nehnuteľnosti (1) Fyzické osoby a právnické osoby, ktoré vykonávajú alebo kontrolujú geodetické činnosti, sú oprávnené po predchádzajúcom upozornení vlastníka, prípadne inej oprávnenej osoby,9) v nevyhnutnej miere vstupovať alebo vchádzať dopravným prostriedkom na ich nehnuteľnosti. Pri vstupe alebo vjazde sú fyzické osoby a právnické osoby povinné preukázať sa preukazom oprávňujúcim na vstup na cudzie nehnuteľnosti a dbať na to, aby čo najmenej porušovali vlastnícke a iné vecné práva. No neviem, neviem. Ústava hovorí jasne o nedotknuteľnosti obydlia. Za obydlie sa považuje aj oplotený pozemok, čo patrí k domu. Občiansky zákonník definuje jasne kedy je možné obmedziť toto právo na určitú mieru a nevyhnutný čas a kedy osoba môže vstúpiť na cudzí pozemok. Ale zameranie pozemku tam nie je. Na všetko ostatné potrebuješ súhlas vlastníka alebo súdu.
Odpovedať
nedalo mi neprispiet :-D Geodet si chcel skrátiť cestu mimo chodníka - cez oplotenú lúku. Keď však otváral bránu v plote, zakričal na neho pastier, ktorý sedel opodiaľ: Tadiaľ nesmiete! Choďte pekne po chodníku! Muž sa obrátil a pohŕdavo odvrkol: Viete, kto som ja? Ja som geodet! Turista vytiahol z vrecka preukaz. Toto mi umožňuje vstúpiť kedykoľvek a kamkoľvek, bez akýchkoľvek otázok! Aha, to som nevedel, pokrčil plecami pastier. O pár minút, keď už bol geodet uprostred lúky, vyrútil sa na neho obrovský býk. Muž sa rozbehol späť a bolo jasné, že to nestihne. Volal zúfalo na pastiera: Pomoc! Čo mám robiť? Ten priložil si ruky k ústam a zakričal: PREUKAZ, UKÁŽ MU TEN PREUKAZ :-D :-D :-D keby sa mne prechadzal po oplotenom pozemku chlapec s bielou palickou, tak by asi nestihol vytiahnut preukaz 8-)
Odpovedať
@atlaska @akvi A dobrodruhmi som mal na mysli trestný zákon, ktorý už mnoho rokov, dovoľuje použiť akúkoľvek zbraň, či bodnú, sečnú, strelnú, ak ti niekto vnikne do obydlia aj pri bránení majetku. § 26 Oprávnené použitie zbrane (1) Použitie zbrane v súlade so zákonom nie je trestným činom. (2) Za použitie zbrane v súlade so zákonom sa považuje aj jej použitie proti inému vo svojom obydlí na ochranu života, zdravia alebo majetku, ak osoba do obydlia neoprávnene vnikne alebo v ňom neoprávnene zotrvá a nejde o nutnú obranu. To neplatí, ak bola pritom inému úmyselne spôsobená smrť.
Odpovedať
@stastnyjim netaraj prosim Ta, nie si v USA. Nefabuluj a nevysvetluj si zakony co platia na SK po svojom. Ak pouzijes bodnu zbran hoci aj na svojom pozemku na niekoho kto nie je ozbrojeny spachal si trestny cin , je to neprimerana obrana a nesies nasledky Ty ak dotycneho zranis, zabijes ides natvrdo do basy. to iste plati ak vytiahnes pistol na niekoho kto sa brani trebars palicou. V tomto state ma monopol na vykon exekutivy policia , takze jedine co mozes urobit je zavolat policajtov a Ty sa mozes hrat na serifa akurat so svojimi detmi s plastovymi sablickami. Samozrejme ze geodet ma pravo vstupovat na pozemok, ale musi vopred na to upozornit majitela a to v takej dostatocnej lehote aby ten mohol vstup na pozemok umoznit.
Odpovedať
ten paragraf je napisany jasnejsie ako slnko. Mate tam co moze i co nemoze, tak tam nie je o com polemizovat
Odpovedať
@snowy66 táraš ty. a čo si nečítal odsek 2) môžem použiť hocijakú zbraň, kto nie je ozbrojený a vstúpil na môj pozemok, resp. ho nechce opustiť a pritom nejde o nutnú obranu. Vtedy to nie je trestným činom. Ak narušiteľovi spôsobíš ťažkú ujmu na zdraví, prípadne aj s následkom smrti, tak to tiež nie je trestný čin. Iba vtedy ak úmyselne spôsobíš smrť. Narušiteľ nemusí mať žiadnu zbraň, tu nejde o krajnú núdzu ani o nutnú obranu. Tu ide iba o zákonom chránený záujem a to ochranu obydlia, k nutnej obrane podľa § 25 tu ani nedochádza. Takže nefabuluj ty a naštuduj si pekne zákon, prípadne aj výklad. Toto je už veľmi dávno v trestnom zákone, a bolo to tam dané pre tie mnohé prípady počerných narušiteľov, ktorý bolo čoraz brutálnejší a keď sa niekto aj bránil, tak aj ten bol nakoniec stíhaný lebo nešlo o nutnú obranu ani krajnú núdzu.
Odpovedať
@stastnyjim táraš Miešaš si zákony ako tí to vyhovuje.
Odpovedať
@pistikus je to tak, druha vec je vymozitelnost tohto zakona v praxi
Odpovedať
@stastnyjim To je neuveritelne, mas problem s porozumenim textu, zjavne. Geodet nevstupuje na pozemok nikdy neopravnene, ak je zapisany v Centralnom registri geodetov na UGKKSR a vopred oznami majitelovi pozemku kedy svoj zamer vykona. Ty chytrak sa uvedom, ze paragraf ktory citujes ma v pripade aplikovania jednu dolezitu podmienku, a to musi byt NEOPRAVNENE konanie, ale vstup geodeta je opravneny a v sulade so zakonom. A este nezabudaj, ze pojem obydlie nie je to iste co pojem pozemok, hoci samozrejme geodet ma opravnenie vstupu na nehnutelnost, cize teoreticky rovnako na pozemok i ako obydlie (a zakon definuje co je to obydlie), ci je to uz lepenkova skatula na pozemku, maringotka, dom, alebo palac.
Odpovedať
Geodet ma povolenie na vstup,moze vstupit na akykolvek pozemok. Ak chces dat zamerat pozemok neoficialne,tak nepotrebujes k tomu suseda. Ale ak oficialne a geodet bude robit vytycovaci nacrt na zaevidovanie do katastra tam uz musi byt sused a musi podpisat,ci suhlasi alebo nesuhlasi s vytycenim
Odpovedať
@akvi nam ano a vytycovalo sa za asistencie policie.to bola sranda :-D sused nas skoro zahlusil :-D
Odpovedať
@rybkal 1. Ano 2. Ano 3. Ano 4. Nemusi podpisat, nikto ho k tomu neprinuti. Moze aj odmietnut hocico podpisat, nadava odide. Aj take su pripady. Potom v takych pripadoch geodet pripise do nacrtu ze dotycny sa odmietol vyjadrit a je to platne tak ci tak. A asistencie policie som tiez videl, tiez srandy.
Odpovedať
@snowy66 ešte raz pre teba. 1) reagoval som pôvodne na @akvi lebo písala že geodeti smú vstúpiť na cudzí pozemok a písala o nejakej kartičke,ma to zaujalo, hlavne keď je pozemok oplotený, čo spraví taký geodet (keďže pred 3 mesiacmi som niečo podobné riešil) 2) odpísala mi že je to aj v zákone, čo som aj našiel a odcitoval ho v príspevku 3) ďalej som napísal, že sú potom geodeti dobrodruhovia, a citoval trestný zákon, lebo v realite je guľka rýchlejšia ako stačíš vytiahnuť nejakú kartičku, lebo stále som nedostal odpoveď ako riešia oplotený pozemok. 4) potom ti reaguješ na mňa a sám táraš nezmysly, zákon hovorí jasne, aj keď si o tom nepočul, výklad takisto, a judikáty to len potvrdzujú. Či sa ti to páči alebo nepáči, zákon je v tomto prípade benevolentný k obrancovi a nie narušiteľovi. A chytrák bol asi tvoj kolega geodet aj s ďalšími 3 osobami, keď utekali z môjho oploteného pozemku, a ani kartička im nepomohla, a teraz už viem čom im aj chýbalo a prečo sa za tie 3 mesiace už neukázali. To upozornenie vlastníka, čo je napísané v zákone a čo aj ty spomínaš v príspevkoch, na to tí chytráci zabudli. Asi tiež pochopil že lepšie je byť zdravý a živý ako skákať niekomu cez plot, mať kartičku a byť do konca života mrzákom.
Odpovedať
@rybkal sused nemusi nic podpisovat ak si dam zamerat moj pozemok. Konkretne ako CO ma podpisat? Moj geometrak?
Odpovedať
@atlaska pisem,ze ak by dala vytycit pozemok a vytycovaci nacrt pojde na kataster,tak vtedy sused podpisuje,ci suhlasi alebo nesuhlasi s vytycenou hranicou.to sa bezne robi pri spornych hraniciach
Odpovedať
@rybkal no ja nevravim, ze sa to nemoze stat, ale to neznamena, ze geodet nema pravo vstupit na pozmok. Ja sa raz pamatam, ked som brigadovala, ze sme mali pri sebe starostu, ten to ukludnoval medzi dovma susedmi, ale my sme si robili dalej, co bolo treba.. Susedia co pluli po sebe sa nakoniec aj vdaka starostovi dohodli..
Odpovedať
zhrniem to jednym dychom, nikto a to zopakujem nikto nema pravo ti behat po riadne oplotenom pozemku, bez tvojeho predosleho suhlasu, alebo suhlasu sudu! ak nahodou stupi na neoploteny neoznaceny, tak by tiez nemal (vsetko niekomu patri), ale viac menej sa to toleruje, ale to neznamena, ze to je koser podla zakona!
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?