Predaj alebo ostúpenie ornice

Ahojte všetci,chcela by som Vás poprosiť o radu. Riešim budovanie prístupovej komunikácie, záhrady sme si dali odčleniť na pozemky cez ktoré pôjde prístupová komunikácia, ale z nej potrebujeme dať dole ornicu do výšky max. 50cm, to by malo byť +/- 500m3. A teraz neviem čo máme robiť s tou ornicou. Sú nejaké firmy kroté odkupujú ornicu, alebo len za vlastné náklady si ju vybagrujú a odvezú? či... A ešte neviete mi niekto povedať cenu za ornicu, koľko stojí 1tona? Ďakujem
Odpovedať
Ornica je národné bohatstvo a akékoľvek oficiálne obchodovanie s ňou je zakázané a asi aj trestné. Ten, kto vám projektoval skrývku pôdneho horizontu musel navrhnúť kam a ako ju musíte odložiť, ako sa o ňu musíte starať, prípadne navrhol roľu, kde ju rozhrniete. Dať ju odviesť tými, čo to vybágrujú a ešte im za to aj zaplatiť by bola veľká .... Prax je, že sa urobí jedna veeeeľká kopa a kým všetci dostaviate a podopĺňate si ornicou výšku pozemkou ten zvyšok sa po Xdesiatok EUR za fóru tak nejak popremiestňuje po okolitých záujemcoch. Ale samozrejme treba si ešte raz prečítať prvú vetu.
Odpovedať
@pripad001 ďakujem, my to ešte len začíname riešiť ešte projektant nebol ani to neprojektoval, ja len pre svoju zvedavosť som sa pýtala. Som len začiatočník v tomto celom kolobehu otázok a odpovedí. :)
Odpovedať
@kejla100 NEboj, firmy, ktoré budú realizovať výstavbu už v tom majú prax a kontakty. Mne kamarát, ktorý mi robil skrývku ornice (zatiaľ ju mám na kope) povedal, že ak budem potrebovať vyplniť priestor pod základovou doskou, nech mu poviem, zoženie mi zeminu, nech tam nedávam tú ornicu. Tú si potom môžem rozhrnúť a vyrovnať terén. Takže aj keby bolo treba odviezť, tak mu len stačí povedať.
Odpovedať
Profilova fotka
@kejla100 je si ju odveziem ak treba
Odpovedať
@kejla100 podla lokality a miestnych pomerov vie byt ornica velmi cenna. Vami spominane mnozstvo ma vysoku hodnotu, ak mate v zahrade miesto, urobte tam velku kopu. Je lepsie mat v zalohe viac ornice, ako potom zhanat.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?