Právo prejazdu cez priekopu.

Dobrý deň prajem chcela by som radu ohľadom práva priechodu cez priekopu kde je cca 100 vlastníkov, jedna sa o to ze priekopa je cca 2m široká a susedí s naším pozemkom vedľa nej je hlavná cesta.Pristup na pozemok máme oficiálne s inej cesty kde máme kúpené podiely.Moja otázka znie keď si kúpim nejaký podiel od jedného s tých 100 vlastníkov môžem cez tu priekopu si dať rúru a spraviť si príjazd na pozemok?Ďakujem.
Odpovedať
Ako keby citam o nasej situacii... tiez sme chceli ruru a spravit most, ale starosta nedoporucil, nakolko by to vyslo draho, aby sa vsetky povolenia vybavili a postavilo sa, tak ako treba. Da sa tadial prejst len dzipom, ale nam to az tak nevadi, je to len zozadu k nam na zahradu. Mame tam normalne branu, pozemok nas oploteny, ale ofi pristup je z inej strany
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Aj my mame takýto problém napadlo ma keby som našiel nejakú zmluvu kde by som napríklad 4 podielnikov s najväčšími podielmi v priekope dal podpísať pravo prejazdu ci by stačilo?Riešil niekto niečo podobné?Ďakujem
Odpovedať
@dirgiex Vecné bremeno ti na katastri zapíšu len vtedy, ak s tým súhlasia všetci vlastníci. Nestačí ti pár vlastníkov s väčším podielom. A na to, aby si tam postavil nejaký most, alebo to nejako stavebne upravil, tiež potrebuješ súhlas všetkých.
Odpovedať
@chrobak7 Ďakujem za odpoveď.Situcaia je taká že priekopa ma cca 2 metre potom nasleduje môj pozemok.Jedna sa o E parcelu takže tam je cez 120 spoluvlastníkov všetkých sa určite obehat nedá tak som rozmýšľal len s najväčšími podielmi.Ono by sa ani nestaval most len by som si kúpil 2 panely a na svojom pozemku spravil základ a položil cez tu priekopu rovno ku obecnej komunikaci.
Odpovedať
@dirgiex však polož panely a uvidíš či sa bude niekto sťažovať a nás to všetci robia načierno a nik to nerieši ale neviem akého máte starostu
Odpovedať
@jumt Veď práve všade sa to robí na čierno a isto keď to spravím ja tak bude humbuk 😄 priekopa ma na dĺžku tak 40-50m a jediný kdo ju čistí alebo ako tak udržiava som ja ci uz kosenim alebo keď tam je nejaký bordel.Ja som typ človeka čo ma všetko oficiálne nech sa nemusím kvôli debiline hádať uz keď sme kupovali pozemok mi vravel predajca stavebnin pred tým ako začneš stavať daj si tu kamenné rúry a tadiaľto si jazdí, škoda že som ho nepočúvol 🙂
Odpovedať
@dirgiex a nedalo by sa kúpiť aspoň najmenší podiel od niekoho? Potom by si samozrejme mal právo využívať svoj majetok
Odpovedať
@igor256 To chcem spraviť len s tých 120 vlastníkov musí svoj podiel najprv ponúknuť 119 a ak ho nikto nebude chcieť tak potom mám šancu ja.
Odpovedať
Inak ta parcela keďže sa jedna o E-KN má v celom rozsahu 88000m² všade akési malé pozemky poza horami a lesami och.
Odpovedať
@dirgiex Alebo kúpite bez dodržania predkupného práva a ostatní majú tri roky, aby sa žalobou domáhali nápravy.
Odpovedať
@draik Ako som písal vyššie mám rád všetko po poriadku a nie robiť hala bála a spoliehať sa na to ze sa nikto neozve a v poslednom pol roku boja ma nahlásia 😄 keď už budem bránu stavať a všetko ostatné.Ďakujem inak za Vaše reakcie.
Odpovedať
Oslov niekoho, nech ti to papierovo daruje a nemusí nikomu ten podiel ponúkať. Samozrejme mu dáš niečo na ruku za to a vybavené.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@adam_sangala A da sa darovať aj cudziemu?Niekde som čítal ze len rodinnému príslušníkovi, toto by bola najlepšia možnosť.
Odpovedať
@dirgiex @adam_sangala Ten podiel Vám môže pomôcť k vybaveniu prístupu k stavbe (aj keď formálne by mala byť za aspoň väčšina, ak tam chcete stavať prístupovú cestu). Ak už budete mať stavbu, tak je jedno, že niekto napadne zmluvu o nedodržaní predkupného práva a že o podiel by ste prišli. Inak predkupné právo sa vzťahuje aj pre prípad darovania cudzej osobe.
Odpovedať
@draik Ja už mám dom postavený ako aj skolaudovaný ja mam prístupovú cestu normálne oficiálnu len s inej strany a zistil som ze by mi viac vyhovovala cesta cez tu priekopu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?