Právo prechodu cez cudzí pozemok

Profilova fotka
Prosím o skúsenosť či mal niekto podobný problém. Vlastním pozemok cca 1800 m2 na ktorom chceme stavať dom. Pred ním sú dva menšie ktoré vlastním jeden polovicu a druhý 90% z neho. Ostatní 7 vlastníci sú 60 a viac rokov mŕtvy. Piati sú pod správou SPF a dvaja nie. Ide mi čisto iba o prístup na hlavný výlučne môj pozemok. Nevie niekto poradiť? Od SPF by sa dali odkúpiť pozemky ibaže od tých dvoch nie, respektíve museli by sme vyhľadať všetkých príbuzných čo je absurdné môže ich byť desiatky a spraviť dedické konanie čo je však na veeeeľmi dlho. Dal by sa prístup povoliť súdom? Za každú radu Ďakujem
Odpovedať
Na súdne konanie je potrebné ustáliť účastníkov konania, čo sú spoluvlastníci resp. ich dedičia, čo sa týka tých dvoch, ktorých nezastupuje SPF.
Odpovedať
@nana1238 myslím, ze ak si spoluvlastník, tak máš právo prechodu. ak ti ide o to, aby si dostala stavebné povolenie, tak sa choď informovať na stavebný úrad a tam ti povedia ako na tom si (určite si so sebou zober LV a mapku dotknutých parciel)
Odpovedať
@nana1238 možno by stačila dohoda o užívaní s tým, že by sa to neskôr vysporiadalo.
Odpovedať
ked si spoluvlastnik, tak pozemok mozes kludne "pouzivat".. Nesmies na nom nic postavit, bez suhlasu spoluvlastnikov, ale pravo prechodu mas.
Odpovedať
@akvi Ono asi nie je problém, že by cez pozemok nemohli chodiť ... Môže byť skorej problém zo stavebným povolením ... Ak ti má SU dať SP, potrebuješ asfaltovú prístupovú cestu .. Ak na tých 2 pozemkoch pred ními, je len nejaké záhrada, zemina, tráva a podobne, tak SU pravdepodobne takéto povolenie nevydá ... Museli by si tam spraviť onu asfaltovú cestu, lenže tú si môžu spraviť, len ak budú súhlasiť všetci vlastnící alebo ak od ostatných vlastníkov odkúpi ich podieli, tj obe možnosti sa zdajú teraz ako nereálne alebo na veľmi, veľmi dlho ... @nana1238 Ak na tých 2 pozemkoch je asfaltka, tak podľa mňa bez problémv. Ak nie je, obávam sa, že to problém bude. Najlepšie, čo môžeš urobiť je, ísť na miestny SU a nechať si tam poradiť, aké máš možnosti.
Odpovedať
ak si spoluvlastnikom, mozes prechadzat cez neho v pohode mas nato pravo ale robit upravy to nie, to az po udeleni povolenia od prislusneho stavebneho uradu inak nie.. jedine co ti mozem doporucit, je vziat si vsetky papiere a vypisy z katastra a zbehnut na stavebny urad. oni ti povedia najlepsie ake su tvoje moznosti a co by sa s tym dalo robit, bez nich to nepojde...
Odpovedať
@lubk0 to bude zalezat od konkretneho SU a celkovej situacie, aka tam je.. .. U nas nebol problem, kamarati takto stavali, ze su spoluvlastnici parcely, cez ktoru musia prechadzat. A v podstate si tu cestu urobili a nikoho sa nepytali, pozemok bol roky zanedbany a rastla tam 3 metrova burina, SU bol vlastne rad, ze konecne sa to tam da do poriadku :-D.. Je im jasne, ze ich niekto moze za to napadnut, ale realne, je tam XY nezistenych vlasnikov, plus asi 10 zijucich, z toho mozno 5 o tom vie, ze si spravili cestu a nikto sa im do toho zatial nestaral..
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi Je na to nejaký zákon?,,, viem že v niektorých obciach je niečo takéto bežné a SU nerobí problém,,, ibaže príslušný SU na ktorom sedí jedna veľmi "ochotná" pani neviem či by to prešlo keď to nie je podložené,,, Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 Pred tými dvoma pozemkami je asfaltová cesta aj siete
Odpovedať
@nana1238 Oficiálne ti siete nepovolia ťahať. Urobil by som načierno prípojky (elektrárne, vodárne, plynárne nebudú skúmať či ostatní vlastníci súhlasia ak to podpíšeš "za nich" a pre stavebné povolenie to prezentoval siete na pozemku. To isté aj cesta napr panelová. Pokiaľ ťa nik nenapadne fajn, ak áno, tak proste zaplatíš pokuty, ak sa nemá kto súdiť by som to riskol. Lebo inak to vyzerá že si pozemok môžeš založiť na klobúk. Som jedným z vlastníkov podobného pozemku, značne lukratívneho, od 1996 sme s tým nepohli. Jeden vlastník mřtvy, dedičstvo po ňom v Austrálii nevysporiadané, potenciálni dediči bohvie kde, legálne sa nič nedalo urobiť, momentálne ale to stráži obec ktorá vie že sa tam nesmie nič robiť. Ak by sme to potichu spravili tak nás maximálne pokutujú. Teraz ťa nenahováram na trestný čin, len opisujem svoje skúsenosti a podľa mňa legálne roky nič nespravíš.
Odpovedať
@akvi Preto som aj písal, že najlepšie, čo môže urobiť je ísť na SU ... Ono je pozemok a pozemok, je rozdiel ak je vedený ako záhrada a iné ako zastavané dvory a nádvoria a podobne ... Ak proste SU bude vyžadovať asfaltovú cestu, ktorá tam teraz nie je, tak aj keby si ju spravili "načierno" tak ju nezapíšu a hoc tam fyzicky bude, SU to nemusí akceptovať ... @nana1238 Obávam sa, že inej cesty ako ísť na SU nie je a v žiadnom zákone niečo také nie je ukotvené ... Takže bude to skorej na nich ...
Odpovedať
U nás o asfaltovej ceste môžeme snivat a už tu stojí cela ulica, čiže treba to riešiť na úrade.teraz je spevnená makadamom a či svalovej časti si susedia položili panely. Dostali sme aj povolenia, aj skolaudovali a na ceste sme 3 vlastníci a veeeela bremien.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@nana1238 zakon ti umoznuje pozemok pouzivat. Cize aj prechadzat cez neho.. Nikto ti tu neda na to odpoved, pretoze, ako som uz pisala vyssie, bude to zalezat len od uradnika na SU. Od nikoho ineho.. Legalne tam cestu bez suhlasu vsetkych spoluvlastnikov nepostavis.. Nelegalne si ju tam kludne urob.. Najhorsie, co sa ti moze stat je, ze to skonci na sude a ten ti da pokutu a vybavene. To by sa ale najprv musel najst niekto, kto sa sudit bude chciet a pochybujem, ze sa taky niekto najde.. A da sa este urobit take nieco, ze tvoja stavba bude oznacena ako rekreacna a vtedy ti to mozu povolit aj bez cesty a sieti.. Ak teda by SU potreboval nejake aliby :-D V normalnej obci sa normalne dohodnes.. Takze jedinu spravnu odpoved ti daju tam.. My tu mozeme len spekulovat..
Odpovedať
@nana1238 pripojte situačný náčrt, aby to bolo prehľadnešie..poradím, ako riešiť vec s prístupom s inž. sieťami, čo a od koho potrebujete, aby ste mohli stavať. Stavebný a cestný zákon ovládam na slušnej úrovni. :)
Odpovedať
mne na SU povedali, ze mi staci nadpolovicna vacsina a mozem si tam robit co chcem! Skus si to zistit co tebe povedia ti co budu o tebe rozhodovat, cize ti dopredu povedia co mas splnit, aby ti to dali ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?