Právo prechodu a prejazdu cez môj pozemok-ako sa chranit

Dobrý deň, poprosila by som o radu ohľadne práva prechodu a prejazdu cez môj pozemok. Vlastním pozemok červenou farbou vyznačený na mapke, ktorý som získala od rodičov ešte pred cca.12 rokmi. Pozemok č. 1 bol prepísaný na brata, pozemok č. 2 vlastnia rodičia a minulý rok prepísali rodičia pozemok č. 3 na brata, ktorý má prístup na hlavnú komunikáciu. Ako je podľa mapky vidieť pozemky č.1 a 2 nemajú prístupovú cestu vytvorenú. Pred 12 rokmi som nebola viazaná žiadnym zákonom o práve prechodu a prejazdu cez pozemok a teda na základe dobrých vzťahov smeli užívať všetci prístupovú cestu ktorá je v mojom vlastníctve. Ak sa nemýlim v roku 2008 vyšiel zákon o práve prechodu a prejazdu cez cudzí pozemok, kde môžu vlastníci nehnuteľností ( v mojom prípade č.1 a č.2) užívať komunikáciu v rámci práva prechodu a prejazdu. Moja otázka preto znie ako sa ja ako vlastník príjazdovej cesty môžem brániť voči budúcim majiteľom pozemkov č.1 a č.2, keď na svoje náklady som si natiahla príjazdovú cestu a riadne sa o ňu starám nehovoriac o tom, že zákon mi ukladá za povinnosť im sprístupniť tento pozemok na natiahnutie infraštruktúry, čo de facto znamená, že mi môžu nanovo noví vlastníci rozkopať pozemok a navrátiť mi ho v ako tak používateľnom stave. Dá sa teda voči tomu brániť, zaviazať zmluvne, súdom aby sme sa nepríjemnostiam v budúcnosti vyvarovali? Pamätá v tomto nešťastnom prípade aj zákon na majiteľov prístupových ciest?
Odpovedať
Prečo nemáte prístupovú cestu v podielovom spoluvlastníctve? Je to bežná prax aj medzi cudzími ľuďmi v satelitoch rodinných domov. Podiel na ceste je potom na samostatnom LV a samozrejme z jeho vlastníctva vyplývajú aj povinnosti podielať sa na údržbe komunikácie. Resp. Ty ako jediný vlastník prístupovej komunikácie nemusíš súhlasiť s uvalením bremena v podobe práva prechodu a prejazdu cez tebou vybudovanú komunikáciu. No pozemok bez prístupu si nikto nekúpi, následne sa vám riadne pohnoja rodinné vzťahy. Zrejme tvoji príbuzní plánujú pozemky predať, či?
Odpovedať
Pretože sme riešili pozemky ešte vtedy keď nebolo treba riešiť bezpodielové spoluvlastnictvo. A teraz keď sa súrodenec rozhodol stavať, tak začal spolu s rodičmi špekulovať ako neubrat zo svojich pozemkov a využiť právo prejazdu a prechodu. No a jasne, že ak rodičia prepisu na súrodenca svoj pozemok, tak nehnuteľnosť aj s pozemkom preda a mne na základe povinnosti tohto práva pribudnú problémy súvisiace s novým majiteľom, ktorý si ( možno aj súdnou cestou) bude požadovať prechod, prejazd resp. tahanie inžinierskych sieti na našom pozemku keďže pozemok nemá prístupovú cestu ťahanú. A rodinne vzťahy už sú naštrbené, lebo toto neberiem ako akt dobrých susedských a rodinných vzťahov.
Odpovedať
@roman2017 Mali by ste si aku rodina sadnúť a dohodnúť sa ako chcu doriešiť ten príjazd a pokiaľ si tam vrazila toľko peňazí tak nich ti brat dá nejaké prachy a dal tam vecne bremeno , ktoré sa bude vzťahovať k pozemku a nie k vlastníkov. Budúci vlastník sa bude riadiť vecných bremenom a treba urobiť riadne zmluvu, kde budu práva a povinnosti ( hlavne keď to tam rozkopu tak to budú musieť dať neodkladne do pôvodného stavu) . Mozno to niektorý z vasej rodiny spravne nepochopia a budete sa zbytočne len hádať.
Odpovedať
@roman2017 prva vec je, ze je to vedene aj na LVcku ako pristupova cesta alebo je to len pozemok a napriklad oficialne ako zahrada ? ak je to zahrada, zastavana plocha a nie je aj oficialne pristupova cesta (podla projekty etc), tak si nikto nic nezmoe a nemoze ani sudne sa dozadovat pravo prejazdu, ak ma aj inu moznost ala pozemok 1. a urcite to nedavajte na spoluvlastnicky podiel! lebo potom je tam paragraph 139 a 140 predkupne pravu a tym sa mozu navzajom vyblokovat. cize je to velmi velmi osemetne. a v 9 z 10tich pripadoch to maju aj v satelitach zle pravne osetrene. cize ak to zatial patri vam, nevzdaval by som sa toho za termer ziadnu cenu, lebo potom budete tahat za kratsi koniec vy. rodina nerodina. najma ak ten pozemok mozu neskor predate.
Odpovedať
@m168 Časť je ako Zahrada a časť je ako stavebný pozemok na LV žiadna oficiálne prístupová cesta. A je to v mojom vlastníctve. Brat má prístup z hlavnej komunikácii pozemok v prílohe c. 3, rodičia prístup nemajú príloha c. 2, a ešte má pozemok c. 1.. Ten pozemok 2 a 3 riešili bez môjho vedomia a teda neviem či zámerne neriešili prístupovú cestu z pozemku na hlavnú komunikáciu nakoľko sa spoliehali na to právo prejazdu a prechodu. Pritom na pozemku c3( pri hlavnej komunikácii) pritom ťahali infraštruktúru z pozemku 2. Chceme sa dohodnúť aj tak, že keby to do budúcna predali novému majiteľovi a infraštruktúra ide aj tak cez bratov pozemok c3 tak zaťažiť len časť pozemku vo výmere prístupovej cesty od pozemku 2 smerom cez pozemok 3 až na hlavnú komunikáciu, aby nám cudzí ľudia nedevastovali nás prístup. Uvidíme, zdá sa nám to ako kompromis keby sa dačo do budúcna vymýšľalo. No bude to neľahká cesta, lebo ja si chránim majetok, ktorý neskôr budú užívať moje deti a nechcem aby kvôli zlému rozhodnutiu sa museli handrkovat.
Odpovedať
Právo prechodu a prejazdu vydržali, ak ho využívali po dohode viac ako 10 rokov Právo a prechodu a prejazdu súdnou cestou možno zriadiť spravidla iba k stavbe, nie iba k pozemku.
Odpovedať
Tuto ale žiadna dohoda nebola, a stavba je len na jednom pozemku, ktorý nemá cestu.
Odpovedať
na 1 2 3 su uz nejake domy ? to je ale fuk ... ak je cele to cervene je VAS pozemok, ja som tak aspon pochopil ... (oficialne to tak aj vsade figuruje), tak vy si tam mozete postavit co chcete (teda to naco mate povolenie - na cestu neviem ci treba) ak treba a nemali ste, je to cierna stavba ale aj tak to nedava pravo uzivat ju cize cele je to len o tom ci im to povolite s akymi podmienkamy alebo nie bohuzial chyba vznikla pri deleni pozemkov a 1 2 3 nato nemysleli alebo ratali s vasou dobrotou :) teraz si to uz musia vyriesit s vami, nemusite nato pristupit alebo potom si uz len medzi sebou riesit 1 2 3 nijaky sud VAS nemoze donutit aby ste zo SVOJHO pozemku povolili prejazd alebo jeho predaj sukromne vlastnictvo ma vyssiu prioritu v tomto pripade ale moze byt napadnute zvykovym pravom ze roky uzival - netusim kolko (asi desatrocia ?), to si treba zistit prestudovat tak mate smolu (preto sa pytam ci tam uz nejake domy su a kolko to je tak zvyknute uzivat)
Odpovedať
v tomto pripade je c 3 bezpredmetmetne lebo ten pristup ma podla vsetkeho ale 1 a 2 sa aj tak musia snim dohodnut alebo s vami
Odpovedať
@m168 jo, to je sakra pravda s tým predkupným právom. Tým následne prípadného predajcu pozemku vypalujú zvyšní spoluvlastníci, keď sa im nepozdáva nový kupec. Takže dobrá poznámka, toto treba mať ozaj na pamäti.
Odpovedať
Profilova fotka
@roman2017 kedy casovo vznikol cerveny pozemok na katastri, a kedy vznikli casovo pozemky 1 a 2 ? lebo ak pozemky 1 a 2 vznikli delenim pozemku 3 /teda ze 1+2+3 bol jeden celistvy) v case ked bol zakresleny cerveny pozemok s "cestou", tak potom prejazd na pozemok 1 a 2 ma byt z hlavnej komunikacie cez pozemok 3 to je podobne, ako by som mala zahradu dlhu 150 metrov, rozdelila by som ju na 3 casti, a chcela od suseda, aby umoznil prechod cez neho - chore. ak to vsak vznikalo v jednom case, spolocne, tak mozu argumentovat ze ta cesta mala byt pre vsetky pozemky, akurat sa napisala na vlastnika posledneho pozemku
Odpovedať
@roman2017 Pokiaľ v KN nie je zapísaná žiadna cesta - komunikácia, skutkový stav nezodpovedá právnemu stavu, preto je potrebné vybaviť dodatočné stavebné povolenie, do ktorého by som zamontovala aj vlastníkov pozemkov 1 a 2. Po dodatočnom povolení stavby a kolaudácii je potrebné ísť zapísať cestu na kataster. Následne po zápise cesty v KN odporúčam s vlastníkmi pozemkov, ktoré sú alebo budú sprístupnené po pozemku "ceste" vo vašom vlastníctve uzatvoriť zmluvu o zriadení vecného bremena s tým, že v zmluve o zriadení VB bude zmienka o finančnej náhrade zriadenia VB aj o povinnosti zmluvných strán spolupodieľať sa na bežnej údržbe - zimná a letná, stavebnej údržbe, prípadne rekonštrukcii "cesty". Stanoviť jasné pravidlá. Na základe tejto zmluvy v LV dáte na pozemok - cestu zapísať VB, ktoré prechádza aj na právnych nástupcov - nových vlastníkov 2 dotknutých pozemkov a prípadných budúcich stavieb. Ako píše @shadowmilan pokiaľ pozemok vlastníci pozemkov 1 a 2 užívali ako prístup. "cestu" posledných 10 r., v prípade, že sa rozumne (vlk aj baran sýty) nedohodnete, môžu si súdnou cestou vymôcť vecné bremeno vydržaním - právo cesty (prechodu a prejazdu).
Odpovedať
Článok sa načítava...
@janetbla no dohodnut sa na tom ze ju budu spolu udrziavat je to najlahsie :) len potom ta akcia ked je treba vidat peniaze na udrzbu alebo opravu, to je zas uz ale iny tanec :) (idealne potom dohodnut mesacne ako do fondu oprav a udrzby ...) @janetbla cize aj ked si na svojom pozemku robim "cestu" je jedno akej kvality alebo chodnik aj to musi byt povolene ?nestaci ohlasenie na "drobnu stavbu alebo pod co to spada" ? a este jedna zaujima otazka ? ako su tam riesenie siete ?voda, plyn, odpad ? :D
Odpovedať
@shadowmilan Pozemné komunikácie - PK sú stavby a môžu byť pre motorovú - diaľnice, cesty, miestne - MK a účelové - ÚK a pre statickú - odstavné plochy a parkoviská a nemotorovú dopravu - chodníky, spevnené plochy - námestia (niekedy pre zmiešanú dopravu). Akonáhle PK má vozovku - štrková, dláždená, asfaltová, betónová je to stavba. Vozovka sa skladá z ochrannej a podkladnej vrstvy, krytu - podľa druhu materiálu. Ohlásenie sa vzťahuje na stavbu PK, ktorá už je zapísaná v KN ako zastavaná plocha nie napr. ako záhrada. Samozrejme vždy je lepšie pokiaľ IS sú mimo PK, ale podľa cestného zákona do telesa PK (vozovka + krajnica + zelený pás) je možné ukladať podzemné vedenia, pokiaľ nie je iná možnosť technického riešenia, resp. iné techn. riešenie mimo cestného telesa by bolo veľmi nákladné. Podľa § 8 (zvláštne užívanie PK) a § 18 (styk a kríženie PK s podzemnými a inými vedeniami) cestného zákona č. 135/1961 Zb. v platnom znení povolenie vydáva prísl. cestný správny orgán, ktorým pre MK a ÚK je obec podľa k.ú., v ktorom sa MK a ÚK - účelová kom. nachádza. Priestorové usporiadanie a ukladanie IS v PK určuje prísl. STN (hĺbka uloženia, vzájomné odstup. vzdialenosti jednotlivých IS). Napr. splašková kanal. sa má ukladať v osi PK, aby poklopy boli mimo jazdnej stopy :)
Odpovedať
@janetbla vycerpavajuca odpoved, uz chapem preco maju tak kraktu pracovnu dobu na uradoch (joke :D ) dakujem
Odpovedať
ktory zakon uklada, že "zákon mi ukladá za povinnosť im sprístupniť tento pozemok na natiahnutie infraštruktúry,"?? ak nemaju vecne bremeno na ulozenie sieti tak ta k tomu nemozu donutit, ci ano??
Odpovedať
@shadowmilan Domy sú tam len dva ten na pozemku 3 sa len teraz stavia ale ten ma priamy prístup z komunikácii a dom na pozemku 2 ten tam stojí cca 17 rokov ale vtedy to rozdelené nijak nebolo. Rozdelilo sa to až pred 12 rokmi keď sme potrebovali vzadu stavať a potrebovali mat istotu že sa dostaneme naloženom, preto ten pozemok ťahaný k hlavnej komunikacii.
Odpovedať
@janetbla To je všetko pekne, ale reálne sa pozemok číslo 1 ani nepouzival( nie je na ňom nič okrem buriny), pozemok 2 mal záhradu a dom a pozemok 3 neriešim, lebo na prístup BA hlavnú komunikáciu. Cesta tam bola len taká provizórna pre môj pozemok, aby som sa tam vedela dostať, ostatní ho doteraz nepotrebovali. K rozdeleniu pozemkov došlo len kvôli pozemku 3 a ten to celé začal, nakoľko potrebuje do budúcna riešiť pravdepodobný predaj pozemku 2, ktorý dostane.
Odpovedať
@kaktusik007 Pozemky môj a 1 ( surodenca)bol spolu s pozemkom 2 a 3 ( v tom čase ako jeden pozemok rodičov ) rozdelený spoločne. Na pozemku 1 je len burina, žiadna stavba. Pozemok 2 a 3 v tom čase mali dve stavby. Tento rok rozdelili rodičia pozemok 2 a 3 na dva pozemky s tým že súrodenec momentálne vlastni pozemok 1 a pozemok 3. Na pozemku 3 zbúral stavbu a stavia dom. Podotýkam, že prepis 2 a 3 so mnou neriešili a vykonali poza môj chrbát. Jedna sa mi len o celkovú bezpečnosť rodiny aj do budúcna, zamedziť tomu aby súrodenec ( ktorý pravdepodobne bude mat tiež pozemok 2 aj s domom v budúcnosti ) teda bude vlastniť pozemky 1,2,3 si nenárokoval na môj prístup a nepredal napr. Pozemok 2 cudzej osobe a ta si bude spacirovat, užívať pozemok a ťahať IS cez bas pozemok.( teda prístupovú cestu k nášmu pozemku)
Odpovedať
no, nemaju na to pravo je to vas pozemok jedine co mozu je skusit to zvykove pravo (to by ale musel aktualne niekto z vasej rodiny, lebo novy majitel si asi tazko moze narokovat na zvykove pravo ked tam doteraz ziadny zvyk nemal :D ), a tam ide o roky toho pouzivania ...ale kolko je to rokov, to uz netusim, a ci tam musi byt nejaka trvala adresa tych niekolko rokov ...to uz si skuste nastudovat presne alebo sa spytat pravnika nato ...
Odpovedať
Nemoze ta nik donutit povolit prejazd cez tvoj pozemok. c.1. kupi iba blazon bez sieti a pristupu. Rodicia tiez bez rozumu prepisali pozemok pri ceste bratovi bez pristupu k svojmu domu, ten mali a vzdali sa ho v prospech brata. Nech ich pusti on cez scoj pozemok a tak isto rodicia aj brat buduceho majitela c.1. Z akeho dovodu by si to mala byt ty?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?