Práva pri používaní pozemku ktorý nemám vo vlastníctve

Ahojte. Je tu u nás zložité. Kupovali sme pred dvoma rokmi stavebný pozemok od jednej tetky, ktorá používala 25 rokov záhradu za naším pozemkom, s tým že jej na papieri nikdy nepatrila. (mala len slovnú dohodu s niekým koho to bolo ešte pred tým) Platila za tento pozemok 25 rokov aj daň, ktorú sme dali prepísať na nás. Jedná sa o pozemok cca 18x15 metrov. Na novej C-čkovej parcele majitel nie je uvedený. Podľa starých zápisov E je tento pozemok rozdelený na 5 častí. Je tam 9 majiteľov, takých ktorých poznám, aj takých ktorých nie a aj mŕtvych. O túto "záhradu" sa staráme, tj. ju kosíme a vyčistili sme ju od buriny. Nemáme s ňou žiadne veľké plány. Nechceme na ňom stavať a ani do nej sadiť. Chceli by sme tam vyrovnať terén, zasadiť pekný trávnik. Ak sa o to nedudeme starať, bude to kaziť výhlad jedine nám. Manžel mal nápad, keďže to oplotiť nemôžeme, tak zasaďme živý plot. ALE niektorý deň sme to išli pomerať a suseda ktorá tam má podiel asi 8% z celého, už vykrikovala, že to nie je naše. Nonsens... Viac ako 25 rokov jej to nechýbalo, nevadilo jej ani že sme to vyčistili, ale teraz ide do nás skákať?!? Typická stará z dediny, ktorá by aj svoju mater predala za 5 korún. Vysporiadanie by nás stálo asi kopec peňazí a námahy, aj keď ten pozemok má minimálnu hodnotu, keďže aj príjazd je k nej len cez náš pozemok. Manžel išiel dnes zasadiť kríky. Dostali sme ich a ich hodnota nie je malá. Bojím sa, že ich stará vytrhá. Vie mi niekto poradiť? Mám vôbec nejaké právo, keď platím daň a starám sa o to? Vopred ďakujem za odpovede.
Odpovedať
@dettus12 > Ake prave by ste chceli mat? Nie ste vlastnikmi daneho pozemku. Nemate uzavretu najomnu zmluvu s vlastnikmi daneho pozemku. Chcete sadit na cudzom pozemku. Ze ste sa starali o cudzi pozemok je Vasa blbost. Poviem takto. Rodicia maju pred plotom pas travy a az potom je cesta. O ten pas sa desitaky rokov starali. Pravidelne ho kosili, sem tam urovnali ale ani ich nenapadlo si cinit na ten kus travy nejaky narok. Tak istu u nas pred bytovkou. Dochodkyne si urobili pred bytovkou kvetinovy zahon. Starali sa o to, vysadzali kvety ale neda im to ziaden narok na ten pozemok
Odpovedať
@dettus12 nie je to vas pozemok, takze nemate absolutne ziadne pravo nan ani len vstupit a nie si este nieco narokovat. Ak bude pozemok zanedbany, treba podat staznost na obecny urad a majitelia dostanu pokutu. Jedine ak sa dohodnete s majitelmi na prenajme, alebo odkupeni pozemku
Odpovedať
To vazne? Platite dan za pozemok ktory nieje vas? Nic v zlom, ale toto ma vazne pobavilo. A ked tak isla by som sa spytat na obec. Ked uz od vas vyberaju peniaze mohli by aspon poradit
Odpovedať
Asi Vám to ešte priblížim, lebo veľmi do mňa idete. Keď sme kupovali pozemok, hneď som toto začala riešiť. Išla som za notárom a aj na stavebný úrad, kde mi povedali, že si musím všetkých sama vyhľadať a spraviť dohodu. Nikto mi nevedel poradiť čo so zosnulými, tak som to nechala tak. Onedlho ale začneme stavať a rada by som vyriešila aj tento problém. Potrebujem odpevede na túto tému. ďakujem
Odpovedať
@dettus12 Odpoveď je jednoduchá - nemáš. Nie si majiteľom pozemku. Ak tá suseda je preukázateľným vlastníkom, aj keď má len 8/100-tín, tak má väčšie práva ako ty, čo ten pozemok len kosíš. Ale to už ti povedali aj predo mnou. Ak to chceš majetkovo vysporiadať, tak budeš musieť skontaktovať každého jedného vlastníka, čo je písaný v pozemkovej knihe alebo na liste vlastníctva. Tým, čo sú živí, ponúkneš, že ich podiel odkúpiš. Odkúpenie sa nedá vynútiť, takže budeš ich musieť nejako k tomu motivovať. Primárne - finančne. Tí, čo sú mŕtvi, budú problém. Tam musíš nájsť dedičov, pomôcť im otvoriť dedičské konania z dôvodu novoobjaveného majetku, tie podiely predediť, tzn. aby boli vlastníkmi dediči a až potom môžeš tým dedičom ponúknuť, že ich podiely odkúpiš. Pred pár dňami tu bola podobná téma, pozri si ju, aj keď ti veľa optimizmu nepridá. Tam bolo až 25 vlastníkov, v tvojom prípade ich je "len" 9. http://www.modrastrecha.sk/forum/poze... Ale nerátaj s tým, že to stihneš vybaviť do doby, kedy začnete stavať. Tento proces môže trvať roky.
Odpovedať
@dettus12 ak to nechceš kúpiť, tak na ten pozemok radšej zabudni a ignoruj. Neviem čo znamená že ste si nechali na seba prepísať daň. Nemôžeš platiť daň z niečoho ku čomu nemáš žiadny vztah, či ako? Ako ste to odprezentoval i na úrade? Prišli ste tam s tým že by ste radi platili daň za tento a tam ten pozemok? Bez srandy.
Odpovedať
@chrobak7 Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
@roboza Platila daň pred tým teta od ktorej sme kupovali náš pozemok. Vtedy keď sme prepisovali dane, prepísalo sa s jej súhlasom aj toto. ( s vierou , že to v budúcnosti doriešim) A rada to aj odkúpim, ale zas ak budú chcieť hororistické ceny za záhradu, tak to asi radšej nechám tak. Ak to prestaneme kosiť, tak ich budem nejak úradne nútiť, aby tam robili poriadok. AK to nebudú slňať , možno to predajú aj za normálnu cenu. :D
Odpovedať
@dettus12 to je na Slovensku? Daňové priznanie ku dani z nehnuteľností sa podáva nasledujúci rok po zmene v katastri nehnuteľností. Má základe posledného daňového priznania sa potom platí daň. Ak nastane v katastri zmena (napríklad SP, alebo kolaudácia, či iná zmena na LV) tak sa podáva nové DP.
Odpovedať
@roboza > Tu je vzor danoveho priznania k dani z nehnutelnosti. https://www.finance.gov.sk/sk/dane-cl... V II. oddiely z dani pozemkov je Pravny vztah k pozemku a tam je okrem vlastnik, najomca a dalsich aj uzivatel. Takze kludne sa asi mozes prihlasit ku pozemku ako uzivatel a zan platit dan. Je mi to divne, ale evidentne sa to da a aj v danovom priznani je s tym pocitane.
Odpovedať
@dettus12 alebo môžeš skúsiť také polovičaté riešenie, odkúpiť pár podielov (alebo aj jeden by stačil) a už sa musia s tebou spoluvlastníci "kamarátiť". Budeš tam môcť kosiť, možno niečo posadiť na "svojej" časti. Po čase spoluvlastníkom vyúčtuješ zaplatené dane alebo ich budeš vymáhať a možno sa ti tak dostane do rúk aj celý pozemok. Bude to také tvoje celoživotné dielo :-)
Odpovedať
@dettus12 tiez by som sa snazila odkupit aspon jeden podiel. Potom budes mat pravo pozemok uzivat. Inak si ozaj nemozes nic narokovat a ak vam ta pani vytrha kriky tak bohuzial ma na to vacsie pravo ako vy. Platit dan za tento pozemok je ozaj uplne na hlavu. Ziadne prava vam z toho neplynu. Urcite by som oslovila zijucich vlastnikov a snad sa najde aspon 1 pristupny predaju.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@asdfb užívateľ nemusí byť nájomca ani majiteľ, , môže mať parcely vymenené , vlastnícke vzťahy sa nemenia, len užívatelia.
Odpovedať
@dettus12 určite nemá minimálnu hodnotu 😂 nám obyčajný kus hnusnej škaredej časti cesty a jarku, nevyuzitelnej inak ako upratať a npr. Dočasne zaparkovať ohodnotili na 6000 eur, asi 30-40x2,5m...... a bohužiaľ, nie je to vaše, nenarobite s tým nič a ani by ste nemali. Prepis dane z nehnuteľnosti nechápem celkom. Môžete si to napr prenajať ak nechcú predať.
Odpovedať
Kupovali sme pred dvoma rokmi stavebný pozemok od jednej tetky, ktorá používala 25 rokov záhradu za naším pozemkom, s tým že jej na papieri nikdy nepatrila. nejako tomuto celemu nechapem, ako ste mohli nieco kupit od niekoho kto nieje vlastnikom. A kolko ste jej zaplatili, cele je to nejake zvlastne
Odpovedať
@borzak tipujem ze kupili od tetky pozemok predny a tetka a tearz aj oni by chceli "blokovacim pravom" vyuzivat zadnu zahradu Nejak nepochopili ze keby sa mqjitelia zhodli a zmohli tak im kricky mozu vytahat veselo a este aj pochodovat po ich kupenom pozemku pokial je pravda ze iny pristup k zadnej zahrade nie je.
Odpovedať
@asdfb takto to nefunguje, alebo aspoň by nemalo. SKUTOČNÝ užívateľ sa stáva daňovníkom len ak nie je možné určiť daňovníka inak a tento pozemok má vlastníkov. Ani nájomník neplatí pri klasickom nájme daň z nehnuteľností napriek tomu, že tam žije/býva/hospodári. Ale tak to je asi teraz jedno. Zjavne je možné všetko. https://www.epi.sk/cely/odborny-clano...
Odpovedať
Profilova fotka
@eeffka hlavne, ze to bolo lacne. Bodaj by nie ked nikto s trochou pravneho uvedomenia by to v uvedenom stave veci proste nekupil ...
Odpovedať
@roboza Tu je presné znenie zákona, ktorým sa upravuje platiteľ dane z nehnuteľnosti: § 5 Daňovník (1) Daňovníkom dane z pozemkov, ak v odseku 2 nie je ustanovené inak, je a) vlastník pozemku, b) správca pozemku vo vlastníctve štátu,2) správca pozemku vo vlastníctve obce3) alebo správca pozemku vo vlastníctve vyššieho územného celku4) zapísaný v katastri nehnuteľností (ďalej len „kataster"). (2) Daňovníkom dane z pozemkov je a) fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorej boli pridelené na obhospodarovanie náhradné pozemky vyčlenené z pôdneho fondu užívaného právnickou osobou až do vykonania pozemkových úprav,5) b) nájomca, ak 1. nájomný vzťah k pozemku trvá alebo má trvať najmenej päť rokov a nájomca je zapísaný v katastri, 2. má v nájme pozemky spravované Slovenským pozemkovým fondom,6) 3. má v nájme náhradné pozemky daňovníka uvedeného v písmene a). (3) Ak nemožno určiť daňovníka podľa odsekov 1 a 2, je daňovníkom osoba, ktorá pozemok skutočne užíva. Hlavným zdrojom, z ktorého sa zisťuje vlastník, je kataster nehnuteľností. Ako zadávateľka uviedla, v operáte C nie je definovaný vlastník (možno nie je ani LV založené). Vlastníci sú len v operáte E. Keďže títo vlastníci neprejavili záujem o platenie dane z nehnuteľnosti a našiel sa dobrovoľník, užívateľ parcely, ktorý je ochotný nad rámec svojich povinností túto daň platiť, tak správca dane je asi len rád, že má príjem, preto asi akceptoval túto skutočnosť.
Odpovedať
@borzak Sú to dve rôzne parcely. Jednu sme kúpili, druhú sme nevedeli kúpiť keďže tete nepatrila, len ju používala. Tvrdí, že mala kedysi slovnú dohodu, že to môže používať. U nás na dedine to kedysi takto fungovalo. Všetko len cez vymieňačky a slovné dohody. Preto to dnes takto vyzerá.
Odpovedať
Profilova fotka
Prava nemate ziadne, kedze to nie je vase a tam to asi haslo. Je jedno, ze ste sa o to starali, bolo to prakticky zbytocne. Bud si ho kupte alebo proste nic
Odpovedať
@dettus12 > Oco ma na dedine pole. Dakedy tam sadil. Zo 10 rokov tam uz si sadi bratranec, ma male hospodarsto a s otcom sa dohodli ze si tam moze sadit. Neviem si predstavit, ze bratranec by to uz nehcel obhospodarovat a posunie to tretej osobe a ta by si po par rokoch robila nejake naroky na tu podu len preto, ze to obhospodarovala. Otazka je s kym mala ta Vasa teta slovnu dohodu. Pokial tam bolo x vlastnikov a teta sa dohodla s jednym, tak ci ta dohoda mohla byt vobec platna.
Odpovedať
Profilova fotka
@dettus12 tak ak sa bojis, ze ich vytrha bohuzial, moze, vy nemate ani tych 8%, nemate ziadne pravo a ani eticke za to, ze ste pozemok vycistili, ak mate slovnu dohodu to tiez nic nie je, ak ste sa s niekym dohodli dajte si to na papier a mali by tam byt podpisany vsetci, pani co sa o to starala na to taktiez nema pravo a to, ze za to idete platit dan ked to ani nie je vase je iba vas problem...
Odpovedať
Aj keď budeš chcieť kúpiť najaký nejaký podiel na pozemku, tak nezabudni na predkupné právo ostatných spoluvlastníkov. Ja by som šiel radšej na darovaciu zmluvu ( aj ked by to urcite nieco stalo) ziskal nejaky podiel a potom skupoval dalsie.
Odpovedať
@peterm88 Aj v prípade darovania musí najprv ponúknuť spoluvlastníkom. Predkupné právo nemôže byť odopreté.
Odpovedať
@chrobak7 v tomto s tebou nebudem suhlasit, ale nejdem sa hadat.darovacia zmluva je o dare a nie kupe, ked budem chciet svoj podiel na parcela niekomu darovat, tak mi do toho spoluvlastnik nema co hovorit.
Odpovedať
@peterm88 Nemusíš súhlasiť, lebo aj súdy majú na to niekedy rozdielny názor. Ale vyskytli sa prípady a existuje platná judikatúra, kedy predkupné právo bolo priznané aj pri darovaní: https://ficek.sk/predkupne-pravo-pri-...
Odpovedať
@peterm88 Predkupné právo sa vzťahuje na prevod podielu, pričom prevodom je aj darovanie.
Odpovedať
@peterm88 Viac som o tom písal tu: http://www.modrastrecha.sk/forum/poze...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?