Pozemok za slobodna-poradte

Ahojte, mam taku otazku. Moja manzelka dostala od rodicov este ako slobodna pozemok. Teraz si chceme na tom pozemku postavit dom, chceme zacat vybavovat stavebne povolenie, na ktorom budeme vystupovat obaja ako investori BSM. Cital som tu na forach rozne nazory na to, ci aj pozemok prepisat na oboch manzelov, ale boli to velmi stare prispevky. Sme spolu dlho, lubime sa a do manzelstva sme sli s dobrou vierou, ze spolu ostaneme takpovediac naveky. Ale co sa prava tyka, nemoze sa povedat "nikdy". Osobne mi neprekza, ze pozemok je na nu, len pri otazke "co ak by nam to nevyslo a nedajboch sa rozideme, co potom? dom budeme mat 1/1, ale pozemok bude jej. co napriklad potom, bude moct ona predat pozemok pod domom a okolo domu bezomna? Dom sice bude aj moj, ale co napr taka pristupova cesta? Ak mozete, vyjadrite sa prosim. Chcem vas len poprosit, ziadne urazlive nazory, s manzelkou sa lubime, vobec nejde o vypocitavost a ziadne podobe obludnosti.Rozpravali sme sa o tom spolu, nebol by s prepisom problem, ale naco riesit nieco co netreba? a to ci to treba, aby boli v pripade nejakej neprijemnosti chraneni obaja, mi prosim poradte ak mozete. Vopred Dakujem za vase nazory.
Odpovedať
@igor83 To je prakticky jedno, či ten pozemok dostala za slobodna, alebo nie. Takýto pozemok bude patriť len tvojej manželke. A ak ju ľúbiš tak sa o to nestaraj.
Odpovedať
Profilova fotka
@igor83 ja by som premyslal asi takto : TRHOVA hodnota pozemku v bode, ked zacnete stavat je vklad manzelky. Je uplne jedno akym sposobom ju nadobudla. Aby sa lepsie pocitalo nech ma hodnotu 50.000E. Postavite dom za 100.000EUR, rovnym dielom. V tom pripade mi pride fairove, aby pozemok a zaroven aj dom bol pisany na manzelku v pomere 2/3 a na Teba 1/3. Nech sa v buducnosti nemusis bat pripadov, ktore si popisal vyssie. A nepride mi to ako vypocitave, ale ako pragmaticke.
Odpovedať
Profilova fotka
No tak nebudete mat vlastne 1:1 lebo väčšia cast - 1/2 dom+ cely pozemok - patrí manželke. Napr v prípade budúceho predaja dostane predsa ona väčšiu cast- hodnota pozemku. To je ľahké. Ak s tym nemáš problem nerieš to, ak mas, daj jej polovicu € z pozemku a budete si kvit. A budes mat aj ty polovicu. Takto je ona chránená keby "k niečomu došlo". No a teda ked chces byt rovnocenný- tak sa podieľaj na cene pozemku. Inak ta bude stále zozierat pocit ze ona ma viac, lebo vlastne ma ;) Ja vravim z vlastnej skúsenosti, v dnešnej dobe biznis je biznis a láska je láska.
Odpovedať
Profilova fotka
@monikusa alebo láska je biznis a biznis je láska. @igor83 Pozemok je manželky, môžete polovicu kúpiť ale za svoje penieze, teraz už máte peniaze spoločné, museli by ste preukázeť, že ste ich nadobudli pred manželstvom. Ak bude len dom spoločný, a nedajboh by ste sa rozišli, aj tak musí jeden druhého vyplatiť a na pozemok si môžete dať zapísať ťarchu z vlastníctva podielu na dome.
Odpovedať
@jan45 ako zapísat tarchu na pozemok?U nás je rovnaký prípad,nie sme manželia,pozemok je moj,pri stavebnom konaní potrebovali odo mna,buducu predkupnu zmluvu,že partnerovi do konca roka polovicu pozemku predám....
Odpovedať
Profilova fotka
@mirenkapalkova je to zmluva o používaní pozemku napr. na 50 rokov, tá sa vloží ako ťarcha.
Odpovedať
@mirenkapalkova A to presne uviedli, že mu musíš predať polovicu? Však na to, aby bol spoluvlastník stačí, ak mu prevedieš kúpnou či darovacou zmluvou napr. 1/10. Bude vlastníkom? Bude.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?