Pozemok v katastri vedený ako Močiar - dá sa tam stavať?

Dobrý deň, Realitná kancelária od ktorej sme kúpili pozemok tvrdí, že pozemok je stavebný.Na katastri som však zistila, že je zaradený do - ostatná plocha a druh pozemku je močiar. Kto udáva druh pozemku ? Dá sa na takomto pozemku postaviť dom ? Ďakujem
Odpovedať
@stefaniah A bola si aj osobne pozrieť ten pozemok? To si kúpila pozemok len na základe inzerátu? Čo všetko si si pred kúpou zistila? Čo vieš o tom pozemku? Alebo si len kúpila a teraz zisťuješ, čo si to vlastne kúpila? Postaviť sa dá kdekoľvek, aj v mori - viď Benátky.
Odpovedať
Profilova fotka
Kúpili ste pozemok a ani ste si nezistili ako je špecifikovaný? Na internete napr...
Odpovedať
Pozemok sme niekoľko krát videli. Kúpili sme pozemok cez realitnú kanceláriu ( náš známy ). Pozemok je stavebný. Rozprávali sme aj so starostom, pretože pozemok chcel kúpiť developer a zastavať ho. Je rozdelený na niekoľko parciel, niektoré sú ostatná plocha, niektoré močiar. Teraz sa to využívalo ako ovocný sad.
Odpovedať
@chrobak7 niekoľko krát sme ho videli, susedia sú zastavaní, so susedom sme rozprávali. Bol to ovocný sad, dokonca nám povedal sused, že pán tam mal vinice. Oproti nám 5 m je pole, využívajú ho na poľnohospodárske účely. Za nami to isté. Zrazu som pozrela do mapy a tam močiar ako druh pozemku.
Odpovedať
@stefaniah ak je to teda tak ako si tu napisala, v com je teda problem. podla vsetkeho je teda cast mociaru len nejaka parcela z pozemku, ci
Odpovedať
@kebabstar parcela je rozdelená na ďalších 6 parciel. Každá je tak špecifikovaná . Susedia to majú ako záhradnú. Kto robi tieto špecifikácie ? Mohol tam nastať omyl ?
Odpovedať
Profilova fotka
Aj ja mám takýto pozemok, kúpil som ho spolu s domom ako vedľajšiu parcelu. V oblasti je plytko spodná voda a najhlbšie miesto toho pozemku je 1,5m pod úrovňou okolitého terénu a teda pri silných dažďoch tam v minulosti stala voda a tak sa z toho stal močiar. Posledné roky tam voda vôbec nebola ale keď som len zo zvedavosti začal kopať tak asi 40cm pôdy bolo rozmočenej. Celý pozemok som zasypal a dorovnal k okolitému terénu aby som tam mohol mať záhradu. Stavať na tom dom bude asi najbližšie roky riziko na koľko ta pôda je nespevnena a podmočená. Na vašom mieste by som pred začatím stavby spravil prieskum aby ste neostali zaskočení keď začne bager kopať základy.
Odpovedať
@stefaniah Nemusel nastať žiadny omyl. Jednoducho to v minulosti mohol byť močiar, ktorý sa reguláciou nejakého blízkeho potoka vysušil. Druh pozemku sa nemení automaticky. Kataster má iba evidenčný charakter, t.j. on uvedie v mape a na LV to, čomu dajú zapísať. Kataster neskúma, či sa niekde zmenil charakter pozemku. Ak teda je možné tam stavať, tak jednoducho postavíš, a pri zápise buď rozostavanej alebo hotovej stavby geodet v geometrickom pláne zmení druh pozemku na taký, aby to zodpovedalo realite a bolo to aktuálne. Teda uvedie "zastavaný pozemok". Akurát včera som to tu písal. Takže pokiaľ ten "močiar" nie je žiadny močiar (mokrá bažina), nie je problém stavať a nemusíš sa tým trápiť. Myslel som, že je to celé podmočené. Pred stavbou si ale pre istotu dajte spraviť geologický prieskum. Dole máš príklad GP, kde geodet mení druh pozemku.
Odpovedať
@peter11balog tak toto sú zlé správy Keď už máme aj projekt domu :-( Ďakujem Ti
Odpovedať
@chrobak7 ďakujem za rady 😊 určite to spravíme takto
Odpovedať
Profilova fotka
@stefaniah nemusia byť, ak to je už dlhé roky zasypané a vyschnuté tak sa na tom možno bude dať v pohode stavať. Väčšina dnešných novovzniknutých pozemokov sú v horšom stave a vyrástli napríklad na bývalých skládkach odpadu. Stavať na močiari je podľa mňa ten lepší prípad.
Odpovedať
Ten mociar tam bol, mozno stovky rokov. To ze okolite parcely sa volaju kadajako je irelevantne, je to miesto kde sa roky rokuce zhromazdovala voda bud po velkych dazdoch alebo stekala z okolia. Stavat tam mozte, lenze uz od projektu je treba mat jasno, ze stavate v potencionalne podmocenej pode, takze uz len zaklady budu o dost drahsie. pivnica pre istotu ziadna a na pestovanie broskyn v zahrade uz teraz mozte zabudnut. Aj Benatky stoja na mociaroch, len bola pouzita spravna technologia Developeri aj realitky su schopni predat hrob vlastnej babicky ako stavevebny pozemok aj nevlastnej sestre, nie to este kamaratovi... Potom zrazu pride velka voda (nemusi byt ani storocna) a investori maju v novopostavených obyvackach bazen... Len pamatnici sa cuduju, ze preco tam niekto stavia, ked sa tam roky ani kravy nepasli, lebo tam rastla hnusna mociarna trava a kazdy druhy rok sa tam vyliat tam ten potocik za záhradami co ma za normálnych okolnosti vodu zabe po oci...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
No v pripade, ze to je tak ako udavas, tak by si problem so stavanim na tom pozemku nemala mat. Len vsetko sa to ukaze az potom, ked budes riesit stavebne povolenie a jednoznacne budes musiet vynat a preklasifikovat pozemok na stavebny.
Odpovedať
@stefaniah kataster nepozná pojem stavebný pozemok. Stavebný pozemok (na stavbu rodinného domu) je zjednodušene povedané, každý pozemok ktorý je územným plánom určený na výstavbu rodinných domov. Ak vieš že tam bol/je močiar, tak urob potrebné opatrenia už v projekčnej fáze, keď postavíš dom, už bude neskoro, resp. náročné to riešiť.
Odpovedať
Boli sme sa dnes informovať ako to vlastne je. Geodet neví problém, z jeho máp, okolia je všetko Ok. Ako ostatná pôda je písaná aj v zmluve aj oni to majú takto evidované. Len kataster pri zmene nechal aj starý údaj ako močiar. Vyjadril sa, že je to jednoznačná chyba katastra . A pre dane najvýhodnejšie začleniť pozemok do tohto druhu pozemku. Geo prieskum bude zbytočný z jeho strany, že inak by tam ovocné stromy a vinice nerástli toľko rokov. Ale ak mame zbytočných 200€ tak tam pôjde . Takže záhada je vyriešená a my sme spokojní ☺️
Odpovedať
@stefaniah No vidíš zbytočné obavy. Prajem veľa šťastia pri stavaní.
Odpovedať
Profilova fotka
zaujímavé, ako sa z nesprávnych informácií dajú urobiť také pozitívne uzávery. 1. geodet nemá žiadny dosah na zápis o zmene druhu pozemku 2. kataster nemá žiadny vplyv na zmenu druhu pozemku, 3. môže urobiť len zmenu so súhlasom odboru správy lesného a pôdneho fondu 4. výhodu to má, že nemusíte vynímať z pôdneho fondu
Odpovedať
@chrobak7 Ďakujeme ☺️
Odpovedať
@stefaniah kľuud, dôležitý je spôsob založenia stavby (určite nie podpivničiť). To by sa potom nemohli stavať ani mosty, ktorých piliere sú vo vodnom toku a v moriach :) Zmenu druhu pozemku v KN vykonáte po ukončení stavby na základe GP na porealizačné zameranie stavby geodetom, V ktorom uvedie nový druh pozemku (zastavaná plocha, ostatná plocha...), kolaudačným rozhodnutím zo stav. úradu, určenia súp. čísla na základe návrhu na vklad do KN.
Odpovedať
@janetbla Takto nám to tiež bolo povedané :-) Len ten počiatočný šok.... :-D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?