Pozemok s vysokotlakovym plynovodom bez bremena na LV

Ahojte, ziskal som pozemok, ktory som si nasledne dal zamerat a zistil som ze cez neho prechadza vysokotlakovy plynovod - priemer 40cm (z Ukrajiny). Na LV nie je ziadne vecne bremeno. Podla udajov z uzemneho planu je tam ochranne pasmo 20m na kazdu stranu. Pozemok je dost velky na stavbu domu za touto hranicou (20tich metrov), Chcem vediet co mozem v tomto ochrannom pasme postavit (cisticku, nadobu na zber vody 2000 - 3000 litrov). Zaroven, ci mam zo zakona nejake pravo ziadat od distribucnej spolocnosti, pripadne plynarni nahradu, kompenzaciu, .... za vyuzivanie mojho pozemku a zaroven obmedzenie vlastnickych prav. Dakujem velmi pekne za odpovede.
Odpovedať
Taktiez ma zaujima ci cez to ochranne pasmo mozem pripojit plynove potrubie a elektricke kable k domu. So spominanym vysukotlakovym plynovodom by som sa nekryzoval. Je vzdialeny cca 10 m od miesta kadial by som mal zaujem IS natiahnut k domu.
Odpovedať
@jarom Neviem ako si došiel na to ochranné pásmo 20m na každú stranu, v zákone žiadnych 20 m nie je. Asi si si to pomýlil s bezpečnostným pásmom a tam ide o tlak aj o priemer rúry. Čo to znamená vysokotlakový? Pre priemer plynovodu 40 cm to môže byť od 10m do 150m. Zriadovať stavby tam môžeš iba po súhlase prevádzkovateľa plynovodu. Získal si pozemok a potom ti tam dali krížom cez neho plynovod? Ak tam už bol plynovod, tak máš smolu. Ak ťa podviedli na cene, treba odstúpiť od zmluvy, alebo žiadať finančnú kompenzáciu za tú časť pozemku kde sa vzťahuje bezpečnostné pásmo. 2) Bezpečnostným pásmom na účely tohto zákona sa rozumie priestor vymedzený vodorovnou vzdialenosťou od osi plynovodu alebo od pôdorysu plynárenského zariadenia meraný kolmo na os alebo na pôdorys. Vzdialenosť na každú stranu od osi plynovodu alebo od pôdorysu plynárenského zariadenia je a) 10 m pri plynovodoch s tlakom nižším ako 0,4 MPa prevádzkovaných na voľnom priestranstve a na nezastavanom území, b) 20 m pri plynovodoch s tlakom od 0,4 MPa do 4 MPa a s menovitou svetlosťou do 350 mm, c) 50 m pri plynovodoch s tlakom od 0,4 MPa do 4 MPa a s menovitou svetlosťou nad 350 mm, d) 50 m pri plynovodoch s tlakom nad 4 MPa s menovitou svetlosťou do 150 mm, e) 100 m pri plynovodoch s tlakom nad 4 MPa s menovitou svetlosťou do 300 mm, f) 150 m pri plynovodoch s tlakom nad 4 MPa s menovitou svetlosťou do 500 mm, g) 200 m pri plynovodoch s tlakom nad 4 MPa s menovitou svetlosťou nad 500 mm, h) 50 m pri regulačných staniciach, filtračných staniciach, armatúrnych uzloch, i) 250 m pre iné plynárenské zariadenia zásobníka a ťažobnej siete neuvedené v písmenách a) až h).
Odpovedať
@stastnyjim v uzemnom plane mam to bezpecnostne pasmo vyznacene ako 20m na kazdu stranu. na obecnom urade mi to tiez potvrdili. normy ohladne toho som cital tiez. viem ze v pripade stavby domu ho mozem postavit najblizsie o 20 m dalej od daneho plynovodu. zaujima ma ale ci je mozne tam v ramci bezpectnostneho pasma umiestnit cisticku, nadrz na zber dazdovej vody... a taktiez pristresok pre auto (volne stojaci bez pevneho spojenia so zemou -bez zakladov) mozem v ramci toho bezpectnostneho pasma tahat vodovodne, plynove potrubie a elektriku k rodinnemu domu ? dakujem
Odpovedať
1. Stavby len so súhlasom prevádzkovateľa plynovodu 2. Nemáte
Odpovedať
Profilova fotka
toto sú ochranné pásma z roku 2012, zákon o energetike § 79 Ochranné pásmo (1) Ochranné pásma sa zriaďujú na ochranu plynárenských zariadení a priamych plynovodov. (2) Ochranné pásmo na účely tohto zákona je priestor v bezprostrednej blízkosti priameho plynovodu alebo plynárenského zariadenia vymedzený vodorovnou vzdialenosťou od osi priameho plynovodu alebo od pôdorysu technologickej časti plynárenského zariadenia meraný kolmo na os plynovodu alebo na hranu pôdorysu technologickej časti plynárenského zariadenia. Vzdialenosť na každú stranu od osi plynovodu alebo od pôdorysu technologickej časti plynárenského zariadenia je a) 4 m pre plynovod s menovitou svetlosťou do 200 mm, b) 8 m pre plynovod s menovitou svetlosťou od 201 mm do 500 mm, c) 12 m pre plynovod s menovitou svetlosťou od 501 mm do 700 mm, d) 50 m pre plynovod s menovitou svetlosťou nad 700 mm, e) 1 m pre plynovod, ktorým sa rozvádza plyn na zastavanom území obce s prevádzkovaným tlakom nižším ako 0, 4 MPa, f) 8 m pre technologické objekty, g) 150 m pre sondy, h) 50 m pre iné plynárenské zariadenia zásobníka a ťažobnej siete neuvedené v písmenách a) až g).
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Ak je na pozemku bezpečnostné pásmo VTL plynovodu 20m, znamená to, že v tomto pásme nemôžeme nič stavať?
Odpovedať
Mozes stavat ale len zo suhlasom / dozorom plynarov.
Odpovedať
plyn má ochranné aj bezpečnostné pásmo. Bezpečnostné má väčší rozsah. V oboch zriaďovať stavby je možné len so súhlasom prevádzkovateľa. Navyše v ochrannom pásme sú obmedzenia aj pre iné činnosti ako len pre stavby
Odpovedať
ešte k náhrade, pozri § 11 251/2012
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?