Pozemok s viacerými vlastníkmi - ako postupovať?

Profilova fotka
Dobrý večer/deň, :) Potrebujem sa s niekym poradiť ohľadom pozemku. Máme záujem o pozemok (parcelu), ktorá má viacero vlastníkov. Charakteristika: Celá parcela má 10árov. Predajca (ktorý nám chce predať časť pozemku) vlastní s pozemku 5árov (1/5). (väčšiu väčšinu) Ostalo 5 árov, ktoré majú ostatní (myslím 3ja vlastníci po (napr. 1/16). V prílohe (fotke) vidieť, že je to obdĺžnik. My máme záujem o začiatok pozemku (5árov pri ceste). Môže nám predať hociktorú časť z tejto parcely aj keď s tým ostatný nesúhlasia ? Potrebuje súhlas všetkých ? Vraj nemajú určené ktorú časť kto má z parcely... Siete by neboli problém, ak by dom stál na začiatku pozemku... VOPRED ĎAKUJEM !
Odpovedať
Chladte nadsenie, neotvarajte sampanske. Majitel podielu musi najskor ponuknut svoj podiel ostatnym vlastnikom, ak nebudu reagovat na ponuku, moze to predat vam, ale ak dalsi spoluvlastnici nebudu suhlasit s vasimi zamermi, tak mate na niekolko rokov zablokovane moznosti. Zhrnutie: bud kupite vsetky podiely hned, alebo sa na to vykaslite. PS 5arov z 10 nie je 1/5, ale 1/2..
Odpovedať
Nie je to tak jednoduché, ako si to predstavuješ. V prvom rade si dôkladne zisti vlastníkov. Nájdeš ich na liste vlastníctva. A pozri, kto koľko vlastní. 1/5 z 10 árov nie je 5 árov, ale iba 2 áre. V tvojom zadaní nesedia podiely. Ale to je v podstate jedno. Ak zo všetkých vlastníkov je len jeden, ktorý má záujem ti pozemok predať, tak ti môže predať nanajvýš svoj podiel, ale nie konkrétne vymedzený pozemok. Takže by si vlastnila určitý podiel z každého cm2 celého 10 árového pozemku. Nemohla by si si vymedziť časť. Tak, ako si to predstavuješ, sa to nedá. Teda dalo by sa, ale to by sa museli všetci vlastníci dohodnúť, rozdeliť celú parcelu a odpredať ti dohodnutú časť. Ale nikto nebude tak nerozumný, aby ti predal časť pri ceste a im by zostala zadná časť bez prístupu na pozemok. To bude potrebné buď kúpiť celé - od všetkých vlastníkov, alebo si nájdi iný pozemok. Takže v tvojom prípade to nevidím ružovo. Je mi to ľúto, ale asi z toho nič nebude.
Odpovedať
Najjednoduchsi by bolo,aby ste to kupili ako celok,od vsetkych vlastnikov. Inak sa do toho radsej nepustajte. Ked jeden z nich nebude chciet predat svoj podiel a rozhodli by ste sa aj tak kupit,tak budete spolumajitelia,kde aj vy,aj druhy spoluvlastnik budete moct vyuzivat cely pozemok,takze tomu je lepsie sa vyhnut,kvoli buducim problemom. Aj keby oni mali ochotu si parcelu rozkuskovat na jednotlive casti,/comu neverim/ nikto ti nepreda tu "najzaujimavejsiu" cast pozemku pri ceste,lebo zbytok parcely by stratil na hodnote a bol by nepredajny bez pristupovej cesty.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?