Pozemok na ktorom mam spoluvslastnika 1/9 ktorý to nechce predat

Dobrý den mam otázku co s človekom ktorý ma na pozemku 1/9tinu co je 47m2 a nechce mi to predať. Viem si vyčleniť respektíve spraviť novú parcelu?? Ďakujem
Odpovedať
Ak sa nedohodnete, môžte podať príslušný návrh na súd. Jednou z možností, ako rozhodne súd podľa návrhu, je rozdelenie pozemku, inou odkúpenie jeho podielu Vami.
Odpovedať
@mino99 Neovládam túto problematiku, skús kontaktovať geodeta, a spýtať sa či keby na tom pozemku čo máš nespraví nový geometrický plán kde vyčlení niekde na kraji 1/9, a spraví sa nový vklad na kataster s takto upraveným geometrickým plánom.
Odpovedať
@kajo873 take jednoduche to nie je, s tym by musel suhlasit ten vlastnik.
Odpovedať
@mino99 pozri sem: http://vyporiadanie.sk/sudne-vysporia...
Odpovedať
@mino99 všetko sa dá kúpiť, len treba poriadne zaplatiť
Odpovedať
@mino99 Ak tam má aj čo i len 1/9 pozemku, to nemá niekde "v rohu parcely", ale v každom cm2 má 1/9 na celej parcele. Jedna s možností akou to dostať a vyčleniť je dohoda s ním, ale ak nechce tak jedine súdnou cestou, tu to ale môže byť zdĺhavé a aj nepriechodné, keďže ty ho nemôžeš donútiť predať svoju časť pokiaľ on nechce a len preto že ty chceš. Predstav si, že by to bolo opačne, on by chcel tvoju časť a ty by si mu ju dať nechcel a ani odpredať. A on len preto, že chce a ty nie, dá na súd a automaticky mu súd vyhovie? nie. Tam treba preukázať iné skutočnosti a najlepšie je naozaj nájsť zmierovú cestu s iným spolumajiteľom parcely. Samozrejme, pokiaľ ti to on nechce odpredať, ale súhlasí z vyčlenením svojej časti ako píšeš 47m2, tak to sa dá, len treba geometrický plán vyhotoviť a dať na kataster, samozrejme len zo súhlasom všetkých zúčastnených.
Odpovedať
@broodpin nakoniec súhlasila že to predá ale za drahšie. Spísali sme zmluvy poslal som jej ich a zase sa mi už týžden neozvala a nedvíha.
Odpovedať
@mino99 Možno špekuluje, či by nemala pýtať ešte viac.... Inak nechápem - píšeš, že jej podiel je 47m2. Aj keby si to odčlenila, tak je jej to nanič. Evidentne ide o špekuláciu a chce ťa finančne vydierať. Ponúkol by som jej 200% ceny, ktorá je bežná v danej lokalite, keby ani to nezobrala, tak už z princípu by som to dal asi na súd.
Odpovedať
ahoj, môj známy to riešil následovne.... mal podobnú situáciu, vlastnil 4/5 a pani ktorá mu robila "ťažkosti" mala 1/5 a ani za toho sa dohodnúť. Dopadlo to tak, že keď vlastníš viac (podľa nejakých %) tak jej osobitne mohol vyčleniť tú 1/5 niekde v rohu prípadne na konci parcely :D ... spravil sa geometrický plán, dalo na súd, následne to odklepli, rozdelilo zapísalo a bolo.. Neviem, či je to možné všade a či sa to dá ešte momentálne ale tu v DK sa to dalo spraviť tak cca 3 roky dozadu keď to riešil.
Odpovedať
Profilova fotka
@stefanl A aké veľké to boli parcely, lebo ak si dobre pamätám v intraviláne sa nesmú tvoriť nové parcely pod určitý rozmer asi 200 m2 a v extraviláne to je ešte viac. @mino99 Dobrá správa je aspoň to že ako spoluvlastník máš na kúpu prednostné právo a že to aspoň nemôže predať nikomu inému.
Odpovedať
Skúša, ale predá to, len sa je to momentálne zdá málo, môžeš ju postrašiť viď @stefanl, alebo zaokrúhliť sumu, s tým, že to bude posledné zvýšenie. Je to tak, že ten čo má malý podiel sa snaží cenu navýšiť pokiaľ len môže. Základ je, že je to ochotná predať, len máte rozdielny pohľad na cenu, ty vidíš cenu za m2, ona vidí celkovú sumu, ktorú za to dostane.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?