Pozemok a ústna dohoda

Profilova fotka
Ahojte,rozumel by sa niekto pozemkovym veciam? Prababka sa dohodla s panom XY sa vymene pozemkov. On si to zapisal ona nie na katastri alebo kde sa to pise. 50 Rokov sa o pozemok- podu starali,nikdy nikto nic neriesil a az teraz po tych rokov sa ozvali dedici ze ten pozemok je ich a chcu ho. Dane zan sme platili my. Maju nan aj po tolkych rokoch narok??? Lebo raz v sudnej sieni uzivali pozemok 10 rokov o ktory sa nik nestaral a ked sa ozvala dedicka,sud ho aj tak pridelil tym co sa on starali..je nieco natom.pravda?? Dakujem za pomoc
Odpovedať
@4ocka vydrzanie v dnesnej dobe uz takmer neexistuje - vlastne existuje ale musia vam vydrzanie podpisat vsetcia pravoplatny majitelia pozemku. kedysi stacili dvaja svedkovia - to potom koli podvodom zrusili. v nadpise mate - ustna dohoda - na zaklade coho si to teda ten sused zapisal do katastra? len tak bez dakeho dokladu by mu to nikdy nezapisali ani v minulosti. alebo mali predsalen od tej zameny daku zmluvu - dohodu? ak hej a mate tie papiere tak by sa to mozno dalo aj zapisat, pripadne pouzit na sude. ak od toho nieco bolo a vy to nemate mohla by ta "zmluva" byt niekde na katastri - v archive - kedze si to on dal zapisat - bude tam evidovana - pripadne by sa mohla pouzit. viem ze sa kedysi takto menili a "predavali" pozemky - zober si .... - a teraz je stym problem kedze pozemky uz maju hodnotu a kazdy za tym vidi peniaze - hlavne dedici ktory ani nevedeli ze nieco take existuje a je ich.
Odpovedať
Profilova fotka
@malydom dakujem velmi pekne za radu,jedna sa o pozemok mojej svokry a jej mamy,tak sa popytam nech pozistuju ako sa to zapisovalo vtedy na kataster. Este raz dakujem :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@4ocka asi ti napisem to co nechces, ale ja riesim podobny problem. moja babka pre 40-50timi rokmi na dobre slovo kupila pozemok vedla domu, dalsi nejak vymenila a dalsi ani neviem co, ale nic sa nedalo na poriadok. babka zomrela, vsetci s ktorymi tieto kupy a vymeny realizovala tiez pomreli a nic nie je papierovo naporiadku. riesime to s pravnickou uz vyse roka, museli sme znova odkupit to co uz raz babka kupila, chvalabohu od normalnych ludi co na nas nechceli zbohatnut a vedeli ako to volakedy davno bolo, lebo babka este pred smrtou za nimi bola, len nemala peniaze aby to dala na poriadok. este mi tam chyba jeden pas zeme, ktory je v sprave pozemkoveho fondu, lebo po smrti majitelky si nan nikto nenarokoval. takze teraz som ziskala meno dcery zosnulej majitelky a na radu notara a pravnicky musim za nou ist, ona si na to uplatni narok a my to nasledne odkupime. vydrzat sa zevraj da, ale to je najtazsia cesta. moj otec tak chodil ako spolumajitel nejakeho kuska pody ktoru vydrzanim chcel ziskat niekto iny, bolo tam asi 30 spolu majitelov, proces sa tahal okolo 20 rokov a nakoniec mu to aj tak zamietli, vzdy niekto neprisiel na pojednavanie, proste hroza. na tvojom mieste by som nasla dobreho pravnika a nechala si poradit.
Odpovedať
Profilova fotka
no ja tiez riesim momentalne taku vec s pozemkom...tiez sa iba moj starky dohodol s jednym chlapom ze mu dava ten pozemok ale na papieri nikde nic...O ten pozemok sa nik nezaujima ale chceme si to dat na poriadok,jedina cesta-vydrzanie.Tak postupujeme aj my obratili sme sa na jedneho pana ktory riesi taketo veci, on najde a pojde za kazdým zo zijucich dedicov so suhlasom o vydrzani a uvidi si ci podpisu ci nie.ale je to na dlho...
Odpovedať
Ahoj, ak to chceš riešiť súdom - dá sa, ide o súdne konanie ťažké na dokazovanie, ale ak máš doklady o tom, že ste pozemok naozaj dobromyseľne užívali ( dokonca ste platili aj dane) tak je tam šanca na úspech. Je potrebné podať žalobu o určenie vlastníckeho práva vydržaním.
Odpovedať
@mata25 Tiez sme riesili nieco podobneho... Ale nas pozemok, co sme chceli odkupit mal 7 vlasnikov, rodinnych prislusnikov, ktori sa medzi sebou nenavideli... neprajem to nikomu zazit, cez nas si vybavovali rodinne zalezitosti, ale to je na dlho... Chcem len to mata25, ze neviem ci si staci narokovat na ten diel, ktory po smrti vznikol... Tam sa musi otvorit zase dedicke konanie, a dana dcera to musi pravoplatne zdedit a az potom vam to moze predat... ak sa tomu chcete sama venovat, tak to bude beh na dlhe trate... ak mozete zverte to do ruk tej pravnicke, ktoru spominate...
Odpovedať
Profilova fotka
@k0lobezka ved hej, to povedala pravnicka, ze mam najst jedneho zijuceho dedica a notar spravi nejaku zapisnicu ci co a ze to pojde mimo sudy, bude to legalna a najrychlejsia cesta. samozrejme ze pravnicka vsetko riesi. neviem si predstavit zeby som to mala robit sama, to by som asi nic nevybavila.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?