Povolenie na stavbu plota a terénne úpravy

Ahojte, chcela by som sa informovať. Povolenie drobnej stavby máme odsúhlasené tak sme začali sme stavať plot z DT 24 zo základom cca 90cm -1 m v zemi co sme posunuli 1m od hranice nášho pozemku (teda sme si zmenšili pozemok ). sme na tretej DT-čke a sused prišiel, že v žiadnom prípade si neželá aby sme pokračovali v stavbe. Aké máme možnosti?. Môžu zakázať stavbu plota keď už raz dali povolenie? (Povolenie máme na ten plot..), Lenže zato sme ho tak predimenzovali, že by sme chceli vyrovnávať terén načo treba ďalšie povolenie na terénne úpravy. Moja ďalšia otázka teda znie či treba súhlas suseda s terénnymi úpravami ? (na tom strete bude navážka cca 1.5m zeme) Ďakujem vopred za odpovede
Odpovedať
Profilova fotka
@timi363 jediny relevantny organ na vyjadrenie je prislusny SU... a ten sused to uz je iny organ..
Odpovedať
@timi363 Tak počkaj - aby sme si to ujasnili: - ohlásili ste drobnú stavbu - teda plot. Máte na to povolenie. - začali ste stavať - zrazu z plota bude nejaký múr, ktorý bude držať navážku o výške 1,5 metra? Chápem to správne, že zo strany suseda bude nejaký plot a z vašej strany tam bude len malý plot, lebo tam bude navezená zemina o výške 1,5 metra? O tej navážke ste stav. úrad neinformovali? Máte na tento múr projekt? Prepočítal únosnosť toho múru nejaký statik? Lebo sa mi nezdá, že by múr z 24 cm DTčiek uniesol tlak zeminy vysokej 1,5 metra. Tiež by som sa obával, keby také niečo staval sused vedľa mňa. Čo ak sa to o 3 roky zvalí po výdatných dažďoch? Kto bude zodpovedný? Alebo som to zle pochopil tú navážku 1,5 metra?
Odpovedať
Povolenie mate na co? Na betonovy mur,alebo na bezny plot s murikom a pletovom?To su dve rozlicne veci. Na stav.upravy a navazku zeminy na 1,5m potrebujete projekt a SP.
Odpovedať
Profilova fotka
V ohlaseni drobnej stavby-plota mas nejaky popis, nakres, rozmery. Ak to dodrzis,je to v poriadku a sused moze namietat... Do 2m plot je na ohlasku. Potom uz SP. Rovnako na terenne upravy v takom rozsahu.
Odpovedať
Udivuje ma ako su ludia ochotny sa barikadovat a separovat za velke betonove ploty. Potom nech stavaju na samote ked im vadi pritomnost susedov. Nerozumiem tejto dobe prevazne sa stava na malych pozemkoch a este aj tie si opticky zmensia a zatienia ludia 2m betonovov opachov za xy €. Pritom ked uz sa chcem da sa krasne odseparovat od suseda zivym celorocne zelenym plotom porastom a este moze byt z toho aj uzitok v podobe plodov. Je to esteticke s minimalnou narocnostou.Osobne keby mne chcel sused postavit takuto rarohu tak tak isto budem proti. SZ je tiez na hovno a nemysli na domy postavene v minulosti, kde sa dnesne rozostupi medzi stavbami ani zdaleka nedodrziavali. Majitelia dom predaju pride novy sused a hned chce stavat 2m betonovy plot na hranici pozemku kde vzdialenost od domu je v niektorych miestach 1m. A ja vraj nemam inu moznost len sa so susedom dohodnut lebo on ma len splnit len ohlasovaciu povinost a nepotrebuje moj suhlas ako keby mna sa to netikalo. Hold zakonu na slovenku.
Odpovedať
@stokibb tak je. Ale oni sa nechcu barikadovať, chcu si vyrovnať pozemok ak som to spravne pochopil
Odpovedať
Ďakujem za každú odpoveď. Nechceme sa barikádovať. chceli sme vyrovnať pozemok aspoň na oko. Celá ulička ide dole kopcom a my sme na vrchu ulice na rohu dvoch ulíc iba od cesty chceme dať DT a pri tom susedovi tak aby sme mu neprekážali vo výhľade alebo netienili tak sme posunuli ten plot 1m od hranice pozemku. To povolenie máme presne rozpísané že tak bude betónový základ z DT do výšky1m pričom na tej strane bude pokračovať DT do výšky 1,8m a inde bude pletivo a vpredu gabion. Vlastne ani neviem ako to mám nazvať, lebo to nebude ani navážka ale iba rozhrnieme kopy zeme čo ním zostali po rôznych výkopoch na pozemku. Tak pri tom plote od suseda sa tam zasype kúsok ale cca 1,5 m ale na kúsku asi 1m. Bude sa potom ten plot považovať za nejaký oporný múr ? A terénne úpravy tam sa vyjadruje aj sused? Budeme mať aj statický posudok či to udrží tú zem.
Odpovedať
@timi363 pokiaľ to máte napísané v ohlásení drobnej stavby tak ako ste napísali v poslednom príspevku a máte to podpísané čiže schválené sused s tým nespraví nič. V tomto prípade pochybil asi stavebný úrad/obec lebo nad 70cm sa to považuje ako oporný múr a naň už treba projekt a stavebné povolenie.
Odpovedať
Tak teda do 70cm tam môžme prihrnúť zem? A bude as to považovať za plot na čo máme povolenie...
Odpovedať
Profilova fotka
tie tetuse, ktore davaju povolenia alebo suhlasia s ohlaskou, nie su stavebnicky. Preto ak cgcete prihrnut vela zeme a mate len 24DT ako oporu, necudujem sa, ze sused nesuhlasi s pokracovanim prac a tetuse odsuhlasili co dostali. Najlepsie sadnut si so susedom, vysvetlit, co chcete robit priamo na mieste. Priznavam, ze ani ja si neviem z opisu predstavit, ako ten mur/plot ma vyzerat. Ako sused by som sa tiez obavala, ci sa mi casom nieco nezruti na pozemok a ohrozi mna a lebo moje deti ;-) On isiel na to dobre ze to ako prve povedal vam. Urobte dalsi ustretovy krok s vyjasnenim vy a na dobre susedske vztahy mate do buducnosti zarobene. Netreba sa hend na zaciatku pohadat. To, ze ste urobili mur/plot 1m od hranice na vasom pozemku, zase musi sused chapat ako ustretovy krok od vas. Len si to dobre vyjasnite ;-)
Odpovedať
@timi363 Je to celé nešťastné takto diskutovať o niečom, o čom asi nemáme ani páru. Keby aspoň fotky boli, bola by diskusia asi presnejšia. Takto si to každý predstavuje po svojom.
Odpovedať
Ahojte, Už zas som tu. Starosta nám dohodol stretnutie zo susedom na ktorom sme sa jasne dohodli, že môžme pokračovať vo výstavbe oplotenia a to do výšky 1m (4DT a prihrnúť zeminou do výšky 3DT) načo však máme aj to povolenie. Už sme začali s výstavbou a teraz mala nasledovať betonáž DT a zas volal starosta manželovi že to máme pozastaviť. Že zas sa ozval sused, a že príde starosta a niekým z okresu pozrieť tu stavbu, spraviť miestne šetrenie. Má na to právo? Je toto možné v tomto sprostom štáte robíš presne všetko podla stavebného zákona máš všetky povolenia ( súhlas z drobnou stavbou, vytýčenie hranice geodetom, stavebný dozor certifikovaný materiál)...nič protiprávne nerobíme, už fakt neviem čo máme robiť.... Už rozmýšľam ad tým že požiadam dodatočne o zvýšenie výšky plota zo susedovej strany na maximálnu výšku ako sa dá, je to možné alebo treba zas nové ohlásenie drobnej stavby? a Maximálna výška plotu môže byť koľko? A ešte jedna vec sused má veľké okno do nášho dvora, čo s tým
Odpovedať
Článok sa načítava...
@timi363 volať môže koľko chce- pokiaľ vám neposlal nič listom že máte to pozastaviť aj keď neviem ci si to vôbec môže dovoliť... máte to podpísané schválené stavajte ďalej tak ako to máte v popise čo ste dali na schválenie.
Odpovedať
@timi363 Ako napísa johny - povolenie máte na papieri. To, že volal, že to máte zastaviť, nemá žiadnu váhu. Nebude si z vás robiť srandu. Ak pochybili pri vydávaní povolenia, nech si nesú následky oni. Ty konáš v rámci povolenia. Pokračoval by som v stavbe.
Odpovedať
len tak pre info ... mne na stavebnom povedali že na betonový plot alebo z DT potrebujem stavebné povolenie a nie len ohlasenie na drobnú stavbu :D to len na margo ... možno zistili že spravili chybu .... preto povedali že nech zastaví ...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?