Potreboval by som nezáväznú radu

Profilova fotka
Ahojte. Môj alebo náš problém spočíva v tom, že sme kúpili stavebný pozemok spolu s inými ľuďmi v jednom novo vytvorenom projekte. Jednalo sa asi o 20 parciel. Pozemky sme kúpili v dobrej viere a uistení predávajúceho, že na nich môžeme stavať. Samozrejme sme si to overili na mestskom úrade, ktorý nám vydal stavebné povolenie. My a niektorí susedia sme začali so stavbou s právoplatným stavebným povolením. Ide o atraktívnu lokalitu v slepej uličke s vybudovanými sieťami a asfaltovou cestou a osvetlením. Všetky inžinierske siete aj cestu financoval developer, ktorému teda aj siete a cesta patria. No a teraz sa dostanem k problému...Majiteľ - developer sa nedohodol s dodávateľom elektrickej energie na zmluve. Podrobnosti zmluvy nepoznám, ale ťahá sa to už vyše roka. Vyzerá to tak, že dodávateľ el.energie predložil developerovi štandartnú zmluvu, ktorú neakceptoval a my sme teraz rukojemníci, keďže domy už máme pomaly postavené a sme bez elektriny aj keď tá fyzicky so všetkými sieťami je pri dome. Prosím poraďte ako postupovať. ďakujem
Odpovedať
v prvom rade sa treba pozrietť, čo máte napísané v zmluve. ak je tam uvedené, že developer má dať vystavať siete, jednoducho to musí spraviť. najlepšie by bolo ak by ste tam mali aj nejaký ten dátum, dokedy mali byť vystavené, také sú štandardy
Odpovedať
Profilova fotka
ja som vo svojom prispevku pisal, ze developer vystaval vsetky inzinierske siete aj ich natiahol ku kazdemu pozemku len sa nedohodol na podmienkach zmluvy s dodavatelom elektriny
Odpovedať
@oli333 Skôr si myslím, že ešte nie sú skolaudované rozvody elektriny a preto distribútor elektriny nie je ochotný prevziať pod správu vybudované siete. Štandardný postup je, že siete sa vybudujú, skolaudujú a potom zadarmo odovzdajú distribútorovi. Neviem, akú inú zmluvu má developer s elektrárňami. Veď on predsa elektrinu nebude odoberať. Odoberať ju budete vy, majitelia domov, ktorí budete pripojení na tú sieť. On len musí odovzdať riadne vybudovanú a skolaudovanú sieť. Treba si stav veci preveriť u developera a u distribútora elektriny a nájsť riešenie. My riešenie nevieme, keďže nepoznáme podrobnosti prípadu.
Odpovedať
Profilova fotka
ano rozumiem..my sme si uz pozistovali par veci u distributora. Kedze developer siete vybudoval a aj su skolaudovane on by ich msl odovzdat distributorovi. Lenze hacik je v tom, ze za urcitych podmienok. Developer ziada inu sumu za siete ako mu ponuka distributor. Vyzera to tak, ze sa nedohodnu, kedze sa to uz taha rok a my si zhaname info tiez. Mne skor ide o to ako postupovat ak sa oni nedohodnu.
Odpovedať
@oli333 Tak to nakonice budete musieť zaplatiť vy, ako vlastníci. Alebo tie siete ste už zaplatili v cene pozemku? Lebo my sme kupovali pozemok osobitne a za siete a cestu sme platili zase osobitne - priamo realizátorovi. Ten už potom nemal dôvod rokovať s distribútorom o nejakej cene. Distribútor dostal siete zadarmo. Zaplatili sme ich my. Ak chcete elektrinu, tak to nakoniec aj tak zostane zaplatiť vám. Distribútora ani developera nič netlačí, aby to odovzdali. My sme museli napr. odkúpiť od Slov. pozemkového fondu kus pozmeku (70 m2) medzi našou ulicou a verejnou komunikáciou. Stálo nás to každého 400 e. A odovzdá sa to mestu za 1 €. A nepomohli sme si, bez toho by sme neskolaudovali cestu.
Odpovedať
Profilova fotka
no hej ale my sme to uz zaplatili developerovi v cene pozemku...je to aj v zmluve. My asi musime pockat kym sa dohodnu a dovtedy nemozeme skolaudovat domy.
Odpovedať
@oli333 Ono to vyzerá tak, že ten developer vybudovanie rozvodov si chce nechať zaplatiť 2x. Raz od vás a druhý krát od distribútora.
Odpovedať
TV JOJ.
Odpovedať
Profilova fotka
@oli333 Skúste osloviť televíziu, či vám v tom nejako nevie pomôcť. Možno to bude pre nich zaujímavé a popýtajú sa takých, ktorý sa tomu rozumejú že ako to vlastne má byť :-) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
poradíme sa s ostatnými majiteľmi a podnikneme niečo...díky za rady, tú tv ešte zvážime.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
@oli333 dobrý deň zaujimalo by ma ako sa Vám to podarilo vyriešiť nakoľko sme na tom podobne alebo aj horšie
Odpovedať
Profilova fotka
nakoniec elektrarne podpisali zmluvu s developerom a uz mame elektrinu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?