Postaviť dom na pozemku orientovanom na sever?

Ahojte, je tu niekto, kto ma postavený dom na pozemku, ktorý je na severne orientovanom svahu? Teda, keď sa postavím na najvyšší bod pozemku a pozriem sa do doliny,tak sa pozerám na sever. Možnosť vstupu na pozemok z dvoch strán, zo severu a zo západu (ale toto nevyužijeme, nakoľko tam je strmšia časť pozemku. Máme možnosť kúpiť takto orientovaný pozemok, preto sa pýtam. Ďakujem.
Odpovedať
1
2
@zltalienka možno o dvadsať rokov ideálna poloha ale teraz neviem, v každom prípade úplne v rozpore s požiadavkami na pasívne solárne zisky. Tiež závisí od nadmorskej výšky a teplotného pásma. Treba počítať s tým, že na sever orientované izby trpia zvyčajne nedostakom svetla, ale ak sa pri tom využije východ a-alebo západ dá sa to čiastočne eliminovať. Bola by to určite výzva pre architekta.
Odpovedať
Mame.. Dvor je sice na sever, severovychod.. v pripade zimy- fukania, je terasa na bocnej strane domu. Okna na sever su len kupelka a wc, ale v takomto horku je to super- poobede mame za domom tien... Slnko nam svieti doobeda- do nejakej jednej, a potom ten najvacsia upek v lete mame poriesene- tieni dom. Nedalo sa inak, brali sme takmer posledny pozemok
Odpovedať
Podla mna orientovnany pozemok na sever je super. Na sever alebo zapad je idealne mat terasu. Pretoze viete si predstavit mat terasu alebo kuchynu na severnej strane cez leto ? garantujem vam ze tam stravite minimum casu pretoze tam bude prekliato teplo. Ja by som takyto pozemok zobral vsetkymi desiatimi
Odpovedať
@fricko Cital si si to po sebe pred tym ako si odoslal ten prispevok? Mam pocit, ze nie. Jo a terasa orientovana na zapad je v lete nepouzitelna, resp. velke utrpenie. Pozemok orientovany cisto na sever a od juhu zakryty kopcom by som urcite nechcel, cely rok je tam pochmurne. Niet nad to, ked nam cez zimu slnko krasne presvetli miestnosti.
Odpovedať
@zltalienka Ak tam budete stavat RD cez hypo, tak urcite pocitajte s tym, ze vam to vyrazne uberie na hodnote v znaleckom posudku a tym padom aj vyske poskytnutej hypo. Ale na chatu by to az tak vadit nemuselo.
Odpovedať
@danculd neuberie. Vsetko sa da poriesit, zalezi ako je pozemok siroky. Umenie projektanta je popasovat sa s problemami, nie nakreslit dispozicne idealny stav
Odpovedať
@ifkael To je len zbozne prianie ale orientacia domu na pozemku je jednym z kriterii v znaleckom posudku. Nakoniec, znalecky posudok vzdy odzrkadluje moznost pripadneho predaja a 90% kupujucich nebude chciet takto orientovany pozemok/dom, takze urcite musi ubrat na trhovej hodnote.
Odpovedať
@danculd vsetkoje otazka dispozicneho riesenia a projektu
Odpovedať
@slavoslav @ifkael @danculd ňu ì @fricko ďakujem za odpovede. Trošku upresnim, kopec nie je čisto zo severnej strany, skôr severozápad. Dom by sa dal orientovať na východ a z časti aj na juh, aj keď na to je trochu úzky pozemok. Teraz bývam v byte, kde sú obývačka a kuchyňa na západ a popoludní je nepríjemne v nich, priame lúče vadia velmi, tak mm hneď zatiahne zaluzie a zasvieti svetlo, lebo zas potom je málo svetla. O tom, že v lete sme tu ako na pekáči písať nemusim
Odpovedať
@zltalienka no hej,ale ked je slnka veľa zatieniš,ale slnko nevyrobíš,za mňa nie a ešte za taky pozemok platiť?!
Odpovedať
Skus to nakreslit. Nacrtni pozemok, priblizne rozmery a svetove strany. Priblizne iba.
Odpovedať
ja chcem mat terasu na sever ked si na terase v lete aj tak si väčšinou pod slnečníkom čiže tesne pri dome to máš poriešené ak chces byt na slnku urob trošku dlhšiu terasu a kreslo si posunies dalej od domu. ja budem dávať na sever aj izby a na juh garáž a wc treba len sever dobre zaizolovať veľké a kvalitné okná a aj svetla bude dosť. ušetrim ešte aj na vonkajšich žaluziach. v mojom pripade sa to inak nedalo ale aj tak by som to asi tak urobil - už sa bude klima len oteplovať a bývam v podunajskej nížine. v zime tu bol sneh a poriadna zima možno 2 týždne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marta2610 hľadáme pozemok pol roka, toto je prvý, ktorý nestojí veľmi veľa, je vo vyhovujúcej lokalite. Žiaľ nie každý má pozemok zadarmo. A pre ideálny pozemok by sme tuna (KE) potrebovali 100 000€, to nedáme ani keby sme mali.
Odpovedať
@peto2 pri dome neriešim terasu tú môžeš dať kam chceš, no ak nemám v denných miestnostiach slnko v zime, to si ako v zemľanke,na severnom svahu len vtedy ak je jeho sklon taký aby som mal slnko i v zime a je možné orientovať okná na juh, tropické dni sú u nás tak 30-50 podľa n.v.,to sa dá zatieniť no zima je všade i pol roka a slnko si nevyrobíš. @zlatálienka ak by som mal severný pozemok bez slnka nechcem ho ani zadarmo, ak chceš byť silou mocou v KE to niečo stojí , no blízo KE napr, Kysak alebo na juh 15 km od Košíc je už madarsko tam sú pozemky za babku aký len chceš
Odpovedať
@zltalienka a v ktorej lokalite? ide hlavne o slnko v zime. ak ti tam slnko nezasvieti od novembra do marca, z toho by som mal depresiu. predstav si krasny slnecny zimny den a ty cely cas v tieni kopca.
Odpovedať
Aspon vies preco je ten pozemok taky lacny. Neporovnavaj byt s domom, take hlinikove zaluzie mozu byt zatiahnute odrazaju slnko a zaroven mas pekne svetlo v interieri.
Odpovedať
Profilova fotka
@zltalienka my mame obyvacku orientovanu na severovychod a aj terasu z nej ... a je to super ... mam tam velke okna nemusim mat zaluzie a svetla je dost ... predtym sme mali byt s juhozapadnou orientaciou a to bol des ..moj muz maval z toho migreny ... a co sa tyka teplenych strat a pod neni to vobec take my platime 46 eur mesacne plyn ohrev vody kurenie atd.. a este nam aj vracaju ... rozhodni sa podla seba svojich potrieb ... my mame krasny vyhlad na zahradu,moje ruze, bazen a pole a les za nami ... a neprehrieva sa to tu tak ... drzi sa prijemna klima aj bez klimy.... Sme v oblasti kde je asi najviac slnencnych dni na SK a dost teplo...
Odpovedať
@duzu jasne kazdy ma pravdu, môj pripad je že som na rovine a mam okna na sever - ine je ak mam okna na sever a od juhu strmy kopec cez ktorý nesvieti slnko vobec na pozemok - to je horšie to by som tiež nechcel mne na dom svieti slnko cize ked vídem z tiena domu mám ho haba dej a tiež celu záhradu oslnenu len do izieb mi nesvieti čo mi zatial vyhovuje a svetla mam dosť aj zo severu..
Odpovedať
Profilova fotka
@zltalienka skoda,ze si nedala nejaky nakres pre lepsiu predstavu alebo foto ;-) ...ale ked mam len cisto odpovedat na Tvoj dotaz,tak by som vravela NIE NEKUPILA by som takyto pozemok orientovany na sever,ine je ak mozu byt okna aj na juh prip. na ine svetove stany co spominas v inych prispevkoch...takze fakt neviem aky je vlastne ten pozemok,nakresli si to alebo odfot a hod to sem,poradime Ti viac :-)
Odpovedať
@evica01 su to parcely 202 a 200. Rohovy pozemok. Rozmery spolu: 16m x 40m. Sever je na obr. hore. Najvyssia cast pozemku je v rohu na JZ, najnizsia v rohu na SV. Od cesty z JZ strany je to dost strme, sused ma navezene, ale zhruba od susedovho domu je uz skoro rovina. Moznost vstupu z cesty z dolnej casti t.j. zo severu (SZ). Susedov dom cloní JZ cast pozemku, ale SV je v pohode, podla mna.
Odpovedať
@milan_ aktualne byvam v byte, kde napriek tomu, ze obyvacka je na zapad, priame slnko nezasvieti tak ako pises od novembra do marca (cloni nas susedny blok). V zime sme tmu nemali, ani depresie. Ale v lete ked uz podvecer slnko vykukne spoza susedneho bloku, tak len zatahovat zaluzie, tak neprijemne svieti slnko
Odpovedať
@maznacik007 dakujem
Odpovedať
@kapa34 nech sa paci, obrazok je vyssie.
Odpovedať
Profilova fotka
@zltalienka JZ cloní sused-cast pozemku,nuz mozno ak by bol dobry projektant-dobry projekt.Neviem mne osobne by chybalo na takomto pozemku slnko aj v dome,aj pred domom.Ale nech sa paci,ak chcete ist do toho tak chodte.Za mna skor nie ako ano :-)
Odpovedať
@kapa34 dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@zltalienka inak co ma este napadlo,ze sa vam poriadne predražia napr základy domu,kedze pozemok je vo svahu a nie na rovine,takze s tym potom ratajte.Napr ak na rovnom by vas stali zaklady cca 5000,-eur,pri svahu to moze byt aj 12.000,-eur a viac
Odpovedať
@zltalienka no v dome si platíš reálne ceny za teplo, ak nemáš slnko v denných miestnostiach zaplatíš i 30% viac, v bytovom dome to tak nevadí , nemáš všetke priečky vonkajšie, tam sa ohrievaš od susedovcov , v dome to nemáš, k tomu nákresu po akú časť dňa svieti v zime slnko na pozemok?ak je nad domom malý svah môže svietiť i celý deň , no ak trochu väčší si bez slnka i pol roka, bývali mi tak starí rodičia,to boli depresie, ked pozeráš oproti ako tam svieti slnko a ty máš vonku stále zimu a tmu, našťastie hned postavili nový dom na južnej strane.
Odpovedať
v chladnej oblasti by to bola podstatna nevyhoda, v teplej by som nemal obavy. na juhu slnko v zime svieti malo kvoli inverzii a velmi kratku cast dna, a v lete sever ocenis. Vacsie obavy by som mal z naveternej strany, co zrejme ten severozapad bude, a vo svaho mas malo moznosti na vetrolamy.
Odpovedať
Profilova fotka
@zltalienka Zdravím. Stavať sa dá aj na sever orientovaný svah. Treba však poznať ako slnko osvetľuje jednotlivé časti pozemku počas roka a aké je tienenie či už susedom alebo samotným svahom. Keďže ide o svahovitý pozemok tak budete mať, aspoň podľa mňa, dosť možností na to ako riešiť dom, aby mal dostatok svetla počas celého roka. No v takom prípade budete asi musieť zabudnúť na všetko čo ste kedy videli v akomkoľvek katalógu domov na Slovensku. Najlepšie by bolo zobrať na ten pozemok architekta, ktorý má určite viac skúseností a iné videnie. Ten by vám mal vedieť poradiť či sa na tom pozemku dá postaviť dom tak, aby spĺňal aj vaše aj ostatné požiadavky. Ja by som to nezavrhoval. Každý túži po orientácii na juh. A potom dýcha "mrežovaný - roletový" vzduch. A na terase bez tienenia, ktoré je tiež za "ťažké peniaze" sa v lete sedieť nedá. Viem o čom hovorím. Máme jednu čisto orientovanú JZ a radšej sedím pekne v tieni na druhej orientovanej na SV. Je však pravda, že my sme na juhu. Ale ani KE nie sú nejak vysokohorský terén.
Odpovedať
@durim @duzu @peto99 ďakujem, budeme kontaktovať architekta.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?