Poplatky pri kúpe pozemku

Dobrý deň, Prosím Vás aké všetky poplatky treba zaplatiť pri kúpe pozemku (bez právnika).Koľko je to všetko dohromady. Ďakujem
Odpovedať
66 za navrh na vklad (alebo 256 za zrychleny), plus overenie podpisov cca 1,5 e za podpis (na matrike).
Odpovedať
takže to sú všetky poplatky A keby som chcel ísť cez právnika to by bolo asi koľko cca ? Ďakujem
Odpovedať
@palopo pravnik si vypyta za zmluvu cca 100 ecok... Moze to byt aj ovela viac, podla zlozitosti zmluvy, ale minimum asi tych 100.. Ostatne poplatky ostavaju tie iste.
Odpovedať
Za zmluvu a návrh na vklad si právnici pýtaju cca. 100 - 200 eur, ostatné poplatky cca. podľa vyššie uvedených, ale podstané je to, že všetky poplatky spojené s kúpou a prepisom nehnutelnosti by mal znášať predavajúci. Treba si to ale overiť u právnika.
Odpovedať
@dallas84 ziaden zakon, ci predpis nehovori o tom, kto ma znasat poplatky.. Je to vzdy na dohode zmluvnych stran. Kazdopadne, navrh na vklad je v zaujme kupujuceho, aby si ho podal, nie predavajuceho, takze obycajne tento poplatok plati praveze kupujuci! Zmluva sa zvykne dohodnut pol na pol, tak isto podpisy..
Odpovedať
pri kupe 66,- platila za nas realitka. proviziu realitke platil predavajuci.
Odpovedať
este doplnim, ze zmluvy s pravnikom tiez riesila realitka, za tie sme neplatili ako kupujuci nic. ale ak ides po vlastnej linke jednoduchu zmluvu na kupu pozemku spichnes aj s googlom sam. ak tam nie su nejake problemove miesta. ucastnici, predmet kupy, cena, - kolko a kedy splatna. a prevzatie mozes dat. potom ta to stoji iba tych 66 za vklad.
Odpovedať
Zmluva staci akakolvek standartna z netu, aj tak je v podstate len zdrap papiera. Ak chces istotu, treba zriadit v banke vinkulacny ucet a nan dat peniaze. Da sa tam dat napr. podmienka ze peniaze budu vyplatene az na zaklade LV na tvoje meno. Nepotrebujes ani pravnika, akurat banka si zoberie 30-60 eur poplatok.
Odpovedať
@akvi Ale keď chceš dokladovať celú a uplnú cenu pozemku alebo nehnutelnosti, musia v tom byť zahnuté aj poplatky. Ved pozemok bez zápisu tvoj nebude. pradávajúci by mal mať sumu poplatkov zahrnutú v celkovej cene za nehnutelnosť. Nehnutelnosť nie je rožok, že si ho kúpiš je tvoj a či stvrdne alebo ho zješ je tvoja starosť. A zmluvu by tak isto mal dať vyhotoviť predavajúci. Ked sa dohodnete na cene za pozemok alebo nehnutelnosť, malo by to byť vrátane poplatkov za prepis. To je to iste ako keby pri nákupe v Tescu prišiel niekto pýtať euro za pakovné? Alebo ako keby si si kupila dialničnu známku na auto a ešte pride niekto pýtať peniaze za opravu výtlkov.
Odpovedať
@dallas84 je to ale len tvoj nazor, v praxi to funguje inak a vacsinou tak, ako som napisala.. Moja praca sa tohto tyka, tak viem, co pisem a viem, ako to obycajne chodi.. A to, ak si niekto neda zmluvu zavkladovat, to nie je problem predavajuceho, ale kupujuceho. Predavajuci ked ma peniaze na ucte a zmluvy podpisane uz moze zvysoka dlabat na to, ci si kupujuci ustrazi to, ci je prevod urobeny aj na katastri, by si sa divil, kolko ludi si tu zmluvu na kataster nepoda.. A potom im ostanu oci pre plac, ak ich niekto oklame.. Robim s tym denno denne, tak snad viem, co pisem.. ;-)
Odpovedať
@dallas84 ja som sa stretol vzdy len s tym, ze tieto poplatky plati kupujuci, lebo je to v jeho zaujme. Predavajuci sa zbavi niecoho , co chce predat a potom nech uz si to kupujuci riesi ten kataster. Ak by som predaval pozemok, vypytal by som si sumu za pozemok a o zvysne by som sa uz nestaral. Naopak, ked som pozemok kupoval, tak som si toto vsetko radsej vybehal sam, aby som mal istotu, ze to bude dobre. V kazdom pripade tvrdit, ze to je na predavajucom , to je jednoducho hovadina, lebo vzdy to zalezi od dohody. V dobrej zmluve je napisane, kto a v akej miere tieto naklady znasa. Ale aby som bol objektivny, zalezi to aj podla situacie. Ak chce developer uz konence nieco predat, tak s radostou to zacvaka, este aj sam ten kataster obeha. Ale pravidlom je skor prva cast mojho prispevku. Pokial ide o celu a uplnu cenu pozemku, tak z logiky veci nemozes dokladovat naklady za overenie podpisu a poplatok katastru ako sucast ceny, lebo su to poplatky, nie cast kupnej ceny.
Odpovedať
Profilova fotka
@dallas84 Ako aj vyssie pisali - poplatky zvacsa znasa kupujuci, je to uplne bezna prax. Dokonca ked sme kupovali zahradu (obecny pozemok) od obce, sami sme si museli vypracovat zmluvy - vobec nedala obec ich zmluvu. Az tu nasu nam spripomienkovali a potom sa podpisala. Vzdy je v zaujme kupujuceho, aby bolo vsetko v poriadku - predavajucemu stacia peniaze na ucte :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?