Pomoc Voda+kanalizacia cez cudzí pozemok. Pomoc

Potrebujem radu ako mame postupovat. Byvame v rodinom dome a mame vedenu kanalizaciu+vodu cez susedovu zahradu,, nakolko jemu to nevadilo,sme sa tak dohodli, pozemok sme mu riadne upravili. Teda bez problemov. Vodu+stocne riadne platime. Ale nastal problem. Susedia dom predali druhym. A ty to chcu pretrhnut, ze ich to nezaujima, ze tam chcu mat bazen. Zajtra tam ma ist sevak to odpojit, tak tam ideme doniest k nim zmluvy ze to riadne platime.Co s tym?Viete poradit?
Odpovedať
1
2
Ak ste siete využívali viac ako 10 rokov, tak ste mohli vydržať právo zodpovedajúce vecnému bremenu ich vedenia cez susedov pozemok.
Odpovedať
@draik nie, nieje to ani 5 rokov praveže.. a s novymi susedmi, ktory tu byvaju ani nie mesiac sa neda dohodnut...ich to proste nezaujima, oni tam chcu bazen a bodka...
Odpovedať
Ak nemaju susedia na LV ziadne vecne bremeno vo vas prospech,asi neurobis nic. Lebo ani vlastnikom susediaceho pozemku nemozete branit v riadnom uzivani ich majetku.
Odpovedať
@majki555 nemaju tarchu na tom pozemku...hned nam to bolo vykricane ze oni si mozu robit s pozemkom co chcu....trocha ma zarazil ich pristup, byvaju tu asi necely mesiac, vraj sa ostahovali koli zlym susedom, no teraz si myslime o tom svoje. Ale to je nepodstatne.Chceli sme vediet ci napriklad zo strany Sevaku, ked nas riadne pripojili a urobili zmluvu, ci nepomoze tam zajtra ist a ukazat im zmluvu. Bo sme povedali pani, ze by sme to nejak chceli vyriesit,ale povedala ze jej nikto tiez doteraz nepomohol a ze to pretne a ze ked bude to striekat jej to je jedno...
Odpovedať
SUSED TI V ZIADNOM PRIPADE NEMOZE SIAHNUT NA TVOJ MAJETOK!!!! AJ KED JE NA JEHO POZEMKU. SKUS RADU OD DRAIKA S TYM VYDRZENIM. NAVSTIV NEJAKEHO PRAVNIKA, KTORY TI TO VYSVETLI A PORADI AKO DALEJ POSTUPOVAT.
Odpovedať
@majki555 zajtra vraj nam to idu odpojit a rozkopat, tak nestihame vybavit nic..lebo len dnes sme sa to dozvedeli...spoliehame sa nato, ze ked pridu chlapy od Sevaku, a im ukazeme zmluvu ze nas neodpoja...ale aj tak sa obavame, ze to chytnu do vlastnych ruk majitelia a na truc to ponicia...Lebo sice sme s nimi prvy krat sa rozpravali, a stacilo. Prisli sme za nimi, ze sme sa dopoculi co sa chystaju, snazili sme sa im vysvetlit situaciu ale nehrozi..pani bola hrozne arogantna, ze to je je pozemok, ze ho kupila bez tarchy a moze si nanom robit co chce
Odpovedať
@mmates1 musíte ponúknuť nejakú dohodu na ktorú pristúpia a vy neostanete bez vody a kanalizácie. A nájsť iné riešenie ako sa pripojiť na vodu a kanalizáciu. Ak máte nejaké poriadne nádoby, tak si napustiť vodu do nich, kým Vás odpoja, aspoň aby ste mali na aspoň nejakú zásobu. Však skús ísť na vodárenskú, a presvedčiť ich nech tam zajtra nejdú a zároveň aj sa opýtať kade vedie kanalizácia a voda a kde by sa dalo napojiť, a hneď to s nimi riešiť. Horší problém je pripojenie na kanalizáciu, lebo ak nebudete pripojení, tak sa vystavujete priestupku a následnej pokute podľa zákona. Nechápem ale od čoho vás chce vodárenská odpojiť, od verejného vodovodu a kanalizácie, alebo od susedovej prípojky?
Odpovedať
Zvlastne je ze vas vodarne vobec napojili na taku pripojku cez cudzi pozemok a ze ste dostali vobec stavebne povolenie bez zriadenia vecneho bremena. Podla mna nepochodite a tie pripojky musite riesit inakadial a so susedmi sa normalne dohodnut, ze kym nevybudujete nove pripojenie,aby vydrzali a nechali tu pripojku. Chybu ste urobili jednoznacne vy.
Odpovedať
@stastnyjim ponuknut dohodu to nepojde...sli sme tam za nimi ze sa chceme dohodnut,ale pani bola arogantna, ze ona kupila pozemok bez tarchy a je to teraz jej a ona si moze na vlastom pozemku robit co chce..ze to rozkope tu vodu a ze ked to bude striekat jej to je jedno...takze po takejto odpovedi sme to viac neriesili...co sa tyka vody, mame vlastnu studnu, tak sa budeme musiet nejak nanu napojit ...ono nas vodaren nechce odpojit, bo my riadne platime a vsetko mame v poriadku, len to ide cez teraz ich pozemok a ona poziadala sevak, bo sa idu zajtra napajat ze az nas odstavia, ze ideme cez ich pozemok...
Odpovedať
@atlaska stavebne povolenie? my sme dlho mali vlastnu studnu +žumpu. pripojku na vodu sme si robili sami po asi 10 rokov byvania, nakolko byvame na kopci,takze sme si to museli zrobit samy za vlastne korunky...a cez cudzi pozemok sme sli preto, ze nam to vtedy susedia dovolili a nas to vyslo menej korunkov,...za susedmi sme sli dnes, ze to nejak poriesime,ale ona povedala, ze ju to nezaujima, ze jej tiez nikto v zivote nepomohol..to bola odpoved
Odpovedať
@mmates1 tak vlastne oni prípojku na vodu a kanalizáciu nemajú? A kde je vaša vodomerná a kanalizačná šachta? Kto je majiteľom verejnej kanalizácie a verejného vodovodu? Obec alebo vodárenská spoločnosť? Rozkopať to nemôže, lebo nemôže ničiť tvoj majetok a bol by som zvedavý čo by robila, keby tam tiekli hektolitre vody na jej pozemku a taktiež splašky z kanalizácie. Takisto nemôže to rozpojiť pri prípojke na verejný vodovod a kanalizáciu, to môže iba majiteľ verejnej kanalizácie. Vodárenská ak je majiteľom verejnej kanalizácie a vodovodu tak to môže rozpojiť iba pri prípojke. Popíš poriadne situáciu, kde ide vaša voda kanalizácia, či ste napojení na susedovu prípojku kanalizácie a vodovodu, alebo priamo na verejnú sieť, kde sú šachty, kto je majiteľom verejnej kanalizácie. Alebo to nakresli. O hodinu sa zasa prihlásim a skúsim niečo poradiť, od čoho sa môžeš odraziť, aj keď nemáš veľa času.
Odpovedať
@stastnyjim ano, oni pripojku na vodu nemaju ani kanalizaciu, zajtra sa chcu napajat...vodomerna sachta je na nasom pozemku, majitelom je sevak..preto chceme zajtra ho vyckat zo zmluvou... My byvame na kopci, asi 500 m od hlavnej cesty, a kedze sme na tom kopci len dva domceky, museli sme si ku hlavne ceste na vlastne naklady pripojit. Byvali susedia nam dovolili cez ich pozemok prejst, teda cez ich pozemok idu len rury, niesachta. Nie sme na nich napojeni, sachtu mame na svojom pozemku, len prechadzame cez ich zahradou asi 10 metrov. Majitelom je Sevak, teda vodarenska spolocnost. Ona tam to chce proste tie rury vybrat zo zeme- laicky povedane .
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mmates1 tak prečo ste susedom nenavrhli nech môžu využiť vaše 500 m dlhé potrubie ak je to kapacitné možné, a súhlasila by aj vodárenská spoločnosť. Tých 500m dlhej jamy na potrubia od susedov k hlavnej ceste ste si museli všimúť nie? A aj tak nechápem ako Vám vodárenská spoločnosť mohla dovoliť spraviť 500m od prípojky vodomer. Citátie zo stránky SEVAK: http://www.sevak.sk/zakaznici/vod-kan... Vlastníkom vodovodnej prípojky je osoba, ktorá zriadila prípojku na svoje náklady a to spôsobom určeným prevádzkovateľom. Vlastníkom kanalizačnej prípojky je osoba, ktorá zriadila kanalizačnú prípojku na svoje náklady a to spôsobom určeným prevádzkovateľom. Aké sú právomoci osôb poverených prevádzkovateľom pri vstupe na pozemky ? Osoby poverené prevádzkovateľom sú oprávnené vstupovať v nevyhnutnom rozsahu na cudzie pozemky a do cudzích objektov na účely: a) zabezpečenia spoľahlivej funkcie verejného vodovodu b) zistenia stavu meradla alebo jeho montáže, demontáže, opravy, údržby alebo výmeny c) vykonania kontrolného merania množstva a kvality vody d) zistenia technického stavu vodovodnej prípojky e) kontroly činností a monitoringu v ochranných pásmach vodárenského zdroja Takže pracovníci SEVAKu by sa žiadnych rúr nemali dotýkať. Nie sú ich majetkom. Takže buď sa dohodnúť zo susedkou, že nech počká, povedať jej nejaký termín a dodržať ho, kým si spravíte vlastnú prípojku + prípadne ponúknuť že tie rúry z ich pozemku na vlastné náklady odstránite a uvediete pozemok do pôvodného stavu. Nečakať na pracovníkov vodárenskej spoločnosti, ale zájsť tam a opýtať sa čo idú robiť, a ak idú demontovať tie rúry, tak upozorniť ich na to kto je vlastníkom prípojky, že sa toho nemôžu dotýkať, a zároveň si prečítajte zmluvu o dodávke vody a odvádzaní odpadových vôd, a tiež upozorniť že by došlo z ich strany k prerušeniu dodávky a tým pádom aj zmluvy. Treba pozrieť ale zmluvu a zákon. Ak už prídu chlapci z vodárenskej a budete mať podozrenie že robia niečo s vašou prípojkou, tak potom zavolať políciu, pripraviť si dokumenty, že ste to robili vy na vlastné náklady, zmluvu, citácie zo zákona. Ak sa nedohodnete predtým zo susedom, tak potom aj tak musíte ísť na vodárenskú spoločnosť, a čo najskôr riešiť ako a kde sa napojiť. Prípadne ak stíhate, tak skúsiť aj rady právnika. Potrubie je síce vaše, ale pozemok ich. Čiže ste v pasci. A ak je pravda čo píšeš, tak po vybavení vody a kanalizácie, za to že susedia boli takí ústretoví, by som si zistil, či a kedy bola výzva na pripojenie na verejnú kanalizáciu a dal podnet. Od januára bola novela zákona, tak by som sa informoval na obci, či susedia ak bola doteraz žumpa, či majú predložili doklady o vývoze žumpy do ČOV. Keďže od januára sa treba preukazovať dokladom priamo od prevádzkovateľa ČOV, nestačí už doklad o objednaní fekálneho vozidla.
Odpovedať

Odpovedať
pokial vam predosli susedia povolili tahat rury cez ich pozemok, terajsi s tym neurobia nic, je to vecne bremeno, aj ked to nieje zapisane. ked ste robili pripojku, na vodarnach maju urcite nekres, kade ide potrubie a na zaklade toho vas pripojili. takze podla mna ste vo vyhode vy. my tiez mame na pozemku stlp, kt.nie je nikde zapisany ako vecne bremeno a ked sme sa na to informovali, tak zo zakona to vecne bremeno je a musime povolit pristup SSE vzdy, aj prace na tom vedeni.
Odpovedať
@mmates1 to, ze tarcha nie je zapisana nic nemeni na tom, ze rury tade idu a tarcha to je. ked vam to poskodi, mozete ju dat na sud.
Odpovedať
@mischelin len mi to chceme vyriesit mimosudne, tahat sa po sudoch nechceme... dnes sme tam boli so starostom obce, tak im to vysvetlil, tak zatial nejdu s tym nic robit..musime to nejak vymysliet,asi prekopat inokade alebo nevieme... vodaren maju nakres,ale ci to tam je zakreslene to nevieme, nakolko az po pripojku je to nas majetok, bo sme to robili na vlastne naklady...aspon nam tak starosta povedal, ze to nemusi byt zakreslene, bo vodaren si zakresluje len svoje...
Odpovedať
@mmates1 jasne, ze sa nechces sudit, to len pre pripad, ze by ti to nahodou odpojila.
Odpovedať
@mischelin vecne bremeno by to bolo, keby mali pisomnu zmluvu o vecnom bremene. Tym by ale klesla hodnota pozemku dost rapidne. Preto sa za vecne bremeno aj plati. @mmates1 podla toho nakresu, ak zodpoveda realite, tak keby ste viedli potrubie popri ceste - mimo susedov pozemok, tak by ste to mali cca rovnako dlhe. Moj skromny nazor - nemate ziadnu sancu uspiet bez toho, aby s tym sused suhlasil.
Odpovedať
@mmates1 ale asi by som sa poradila s pravnikom, ako to je s nazapisanym vecnym bremenom, ktore existuje, pretoze teraz sa odpajat a kopat a pripajat je somarina. urcite zajdi za pravnikom sa informovat. podla mna treba zriadit vecne bremeno spatne, kedze tie rury tam su
Odpovedať
@joxe a zase nesuhlasim,ze nemaju sancu. ako som pisala vyssie. tiez sme kupili pozemok so stlpom vysokeho napatia. bremeno nikde zapisane nie je a predsa je to tarcha. informovali sme sa na to.
Odpovedať
@joxe ono nieje to az tak presne, je to dlhsie popri ceste a druha vec, bol tam problem aj zo spadom..aby to bolo v spade, koli vode, ci nam to vytlaci, bo byvame dost na kopci...a druha vec ta cesta je nasa a nechceli sme rozkopavat cestu, bo by to boli zase vyssie naklady, uz aj tak to bolo dost na vlastne naklady..preto to slo cez susedovu zahradu, ktory nemali s tym ziaden problem
Odpovedať
@mischelin dakujeme za radu, urcite sa zajdeme nato popytat...aj ked nam starosta povedal, ze mame sancu, kedze mame podpisany papier od byvalich majitelov...uvidime co s tym dalej..
Odpovedať
@mmates1 tak potom nie je co riesit, ked mate podpisany papier :-) to je uz uplne ina situacia. ja som myslela, ze ste mali len ustnu dohodu. takze suseda ma smolu, ver mi :-)
Odpovedať
@mischelin nie je to vecné bremeno. Vecné bremeno môže vzniknúť iba za určitých okolností. To čo máte vy je presne vznik veceného bremena zo zákona a to nemusí byť zapísané, alebo v minulosti sa tak nerobilo. To som @mmates1 písal že potrubie vodovodné aj kanalizačné je ich majetok a nemôže sa ho dotknúť a ani poškodiť. Je to cudzí majetok na jej pozemku. Susedia majú iba 2 možnosti, buď sa dohodnúť podľa mňa najlepšie riešenie alebo to susedia musia riešiť súdne, čo môže byť na dlho a stáť aj veľa peňazí. @mmates1 skús susede navrhnúť vecné bremeno ;-)
Odpovedať
@mischelin oni niesu distribucna siet. Tam platia trosku ine pravidla. Chces mi povedat, ze keby som prisiel v noci na susedov pozemok, postavil si tam garaz, tak by to bolo legalne? Vecne bremeno MUSI byt zapisane. Ak tak nie je, tak to nie je vecne bremeno. Neznamena to ale, ze ten stlp mozete odstranit. Pozrite si aj: http://www.vyvlastnenie.sk/clanok/a/a...
Odpovedať
@stastnyjim boli sme tam dnes a z ich strany je len možnosť to odstraniť bo oni tam chcu mať zrovna na tom mieste bazen..že oni to nekupovali s tarchou, takze nemyslim ze navrhnut im vecne bremeno pôjde...povedali ze ak to neostranime, tak to pojde na sud, lebo uz vedia ze sami nam to nemozu odstranit..nam slo v prvej rade o to, az nas to nepreseknu hned...teraz len musime premyslat ako dalej...z ich strany to kazdopadne chcu dat prec a sud nechceme, nakolko budu to len same starosti a peniaze vyhodene..takze ideme premyslat co dalej..zatial aspon sme kludni ze nam starosta pomohl aby stym nic nerobili.. @mischelin
Odpovedať
@mischelin nemotaj ho s tými vecnými bremenami. Občiansky zákonník presne definuje ako môže vzniknúť vecné bremeno. Nemajú žiadnu zmluvu o zriadení vecného bremena, vydŕžanie už nepripadá do úvahy, lebo to nie je 10 rokov, a aj keby ubehlo ťažko by dokazovali dobromyseľnosť, keďže teraz sa už o to sporia, zo zákona taktiež nie, na návrh súdu tiež nie, lebo majú možnosť to ťahať po svojom pozemku.
Odpovedať
@mmates1 tak potom len to premyslieť ako to technicky napojíte, koľko času nato potrebujete a potom to oznámiť susedom, ako, kedy prečo, začo to budete riešiť nech vedia. Prípadne skúste osloviť starostu, či by Vás nemohol pozvať na obecný úrad, aby robil mediátora, prípadne niekto z úradu a tam sa dohodnete ako ľudia. Starosta = od slova starať sa ;-)
Odpovedať
@stastnyjim chces povedat,ze ked im to predchadzajuci susedia podpisali,to nic neznamena?cize ked si chcem spravit okno k susedom,kt.mi to podpisu a o 5rokov susedia predaju dom inym a im to bude vadit,tak si ho musim zamurovat?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?