Pomoc, ako to riešiť?

Stručne asi takto. Kupujeme pozemok, zajtra máme ísť podpísať zmluvu. Bola som na stavebnom úrade, kde mi odporučili počkať kým nebudú zapísané parcely na v katastrálnej mape lebo spájali sa dokopy dvaja vlastníci a dve veľké parcely. Teraz to geodet nanovo rozparceloval, čiže vznikli nové parcely ale aby sme dlho nečakali tak sa geom. plán nedal zapísať najskôr do katastra ale rovno z našimi menami po zaplatení to právnička potom pošle na kataster. Vraj by sa tie novovzniknuté parcely museli zapísať na majiteľov a potom na nás, čo by trvalo dlho a takto sa to skráti, lebo to bude písané rovno na nás. Otázka, môžeme sa takto oklamať? Môže sa stať, že nakoniec z toho nebude stav. pozemok? Na stavebnom povedali, že by nemal byť problém, lebo tam stavajú aj iné domy, ale na iných parcelách. Snáď ste ma pochopili. Ďakujem
Odpovedať
@zuzanak89 ano presne takto sa to riesi,dobre vam poradili a pani na stavebnom urade nech neplasi ludi :-) v zmluve mate dojednane podmienky a spiste si taku zmluvu,aby ste peniaze zaplatili az po zapisani do katastra.predsa nebudete plnu sumu vyplacat pri podpise zmluvy.
Odpovedať
No my čo máme zmluvu tak po prevode peňazí na ich účty to pošle právnička na kataster a bude to už naše vlastníctvo.
Odpovedať
@zuzanak89 Dnes sa už skôr preferuje platba až po zápise na katastri. Ale ak ste sa už tak dohodli, že sa platí pri podpise zmluvy, tak je to v poriadku. Aj s tým geometrickým plánom. Navyše ušetríte jeden poplatok, lebo v jednom kroku (návrhu) sa zapíše aj zlúčenie či rozdelenie parciel a zmena vlastníka. Aj my sme tak riešili jednu malú pridruženú parcelu. V katastre ešte neexistovala (nebola odčlenená), bol iba GP. V kúpnej zmluve už bola zapísaná a prílohou kúpnej zmluvy bol ten GP, ktorým sa tá kupovaná parcela vytvárala. Takže nemusí to byť podvod. Resp. keby to bol podvod, tak je jedno, či sa parcely najprv rozdielia a potom prepíšu alebo sa teraz prepíšu. Možno rada pre iných (keďže vy už platíte iným spôsobom). V našom prípade sme dohodli, že kupujúci si otvoria účet v banke (VUB má na to celkom prijateľný poplatok - 75 EUR) a zriadia vinkulovaný vklad v prospech predávajúcich. Dohodlo sa, že vinkulácia sa uvoľní po predložení LV so zapísanými kupujúcimi ako vlastníkmi. Následne sa dal návrh na kataster a keď bol zápis zrealizovaný, LV sa predložilo v banke a tá uvoľnila peniaze na účty predávajúcich. Tak mali obe strany istotu. Predávajúci, že po prevode nehnuteľnosti dostanú peniaze (a že peniaze už skutočne niekde existujú) a kupujúci, že kým nebudú vlastniť nehuteľnosť, nemusia zaplatiť. Ak by kataster návrh zamietol alebo by konanie zastavil, predávajúci by tak mal záujem to doriešiť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?