Poľnohospodárska pôda a stavba rodinného domu

Ahojte..poraďte prosím s takouto vecou... Mám záujem odkúpiť 5 árov pozemku od predávajúceho. Chcem si tam postaviť dom. Avšak pozemok predávajúceho má cca 300 árov, je umiestnený mimo zastavaného územia obce (na hranici so zastavaným územím), vedený ako orná pôda. Žiadosť o územnoplánovaciu informáciu na týchto 5 árov som na obecný úrad už doručila, zatiaľ nemám odpoveď. Čiže musím vyňať 5 árov z Pôdneho fondu a potom na katastri si dať oddeliť túto 5-árovú parcelu..Potom by nasledovalo územné a stavebné povolenie? Problém však je, že neviem, čo mám urobiť ako prvé, resp. či vlastne to mám kupovať či nemám: 1,Získať uzemnoplánovaciu informáciu - ak sa tam môže stavať, tak ornú pôdu- tých 5 árov kúpit. 2, Dať zakresliť túto 5-árovú parcelu ornej pôdy na moje meno do katastra. 3, Potom urobiť vyňatie z pôdneho fondu?? Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@prokennex Môžeš počkať na UPI ale ak sa to nezmenilo v extraviláne sa nesmie vytvoriť nová parcela s rozlohou menšou ako 2000 m2, čiže už toto nesplníš. A ak chceš s toho pozemku urobiť stavebný nestačí ho viňať ale musia byť na ňom dotiahnuté inžinierske siete a prístupová cesta
Odpovedať
@prokennex áno, najprv zistiť, či je tam možné stavať, to povie územný plán, ak ho má obec. Ak hej, tak odčleniť, ale teraz sú rôzne zmeny pri ornej pôde, tak neviem, či tam neplatia predkupné práva, povinnost to niekde zverejniť a pod. Ak sa aj toto podarí, treba vyňať, na to však treba mať už projekt, pozemkový a lesný nevyjme len tak bezdôvodne, treba situáciu osadenia stavby, geometrak,a z projektu aspoň technickú správu, možno pôdorysy.
Odpovedať
@prokennex ...zdravim...myslim,ze ornu podu v extravilane pod 2000m2 nieje mozne delit....toto si zistite ako prve...
Odpovedať
Profilova fotka
www.modrastrecha.sk/blog/norcima/arti.... mali sme podobny pripad, len u nas predavajuci mal velky pozemok, ktory bol z mensich parciel poskladany a on dal urobit geometrak, ktory vymedzil nas pozemok a ten s kupnou zmluvou sa vkladal do katastra. Len hlavne pred podpisom zmluvy treba pockat na vyjadrenie z elektrarni, vodarni, ci sa tam da pripojit na siete a obecneho uradu, ci mozete tam vobec stavat.
Odpovedať
Ďakujem za rady :-) @norcima čiže riešením by bolo, keby dá spraviť predávajúci geometrák, ktorým by vyčlenil tých mojich 5 árov a potom by mi to defacto predal zvlášť 5árovú parcelu tým padom..nedošlo by ku tomu, čo píše @heliator
Odpovedať
Profilova fotka
@prokennex polnohospodarska poda sa moze drobit, ak je uzemnym planom obce urcena na IBV. Odporucam preto pockat na vyjadrenie stavebneho uradu, ktore budete musiet dolozit neskor na kataster k navrhu na vklad.
Odpovedať
vyjadrenie stavebného úradu ku uzemnoplánovacej žiadosti teraz myslíš, pravda? ĎAKUJEM krasne!!!!
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?