Koľko stojí prepis ornej pôdy na stavebný pozemok?

Kolko € bude stáť prepísanie z ornej pôdy na stavebný pozemok ? Rady? Secovce.
Odpovedať
Stavebny pozemok budes mat len pocas vystavby a budes zan platit vyssiu dan.
Odpovedať
@marian_8 Ako nerozumiem. Keď ma pozemok 1500m2 (15are) a zastavaná plocha domu by mala 130m2, koľko by som cca platila ? V zákonoch po nete sa nevyznám..
Odpovedať
Ak je to extravilán a možno tam stavať, tak sa platí za vyňatie. Stavebným sa pozemok stáva až vydaním stavebného povolenia, a to je pojem len pre daň z nehnuteľností.
Odpovedať
Na stanovenie poplatku potrebujes poznat BPEJ (bonita pody). Bud masBPEJ na liste vlastnictva, alebo ak nie, poziadas o jeho vydanie na pozemkovom odbore OU. Oni ti napisu kod BPEJ zaplatis kolok tusim 8 evri. A tento papir ked odovzdas so ziadostou o vynatie pody na pozemkovom odbore OU, mila usmievava teta na urade ti vyrata kolko budes platit. Je to u kazdeho ine bo mas triedy pody a tie su nejako ohodnotene ale aj tak vysledna suma nevies prist na to ako bola vyratana, bo to nesedi so sumou uvedenou k danej triede... moja skusenost.
Odpovedať
@hannaa12 Rozdeľte si pozemok napríklad 400m stavebnej a zvyšok nechajte ornú pôdu. Za daň stavebného pozemku sa nedoplatite pri 1500m². (My na dedine 104€ ročne za 450m² stavebný pozemok, a 0,50€ za 1000m² ornú pôdu) určite vďaka korone pôjde daň nahor (tento rok mi zúčtovanie ešte neprišlo)
Odpovedať
@jana85946 sama si nič rozdeľovať nemôže
Odpovedať
@duzu @jana85946 Takže to čo znamená ? S kým mam riešiť rozdelenie časti pozemku na napr na 130m2 ma stavebný pozemok. Co by bola zastavaná plocha domu.
Odpovedať
@hannaa12 plocha domu má byť 20% z celkovej plochy pozemku zastavané plochy a nádvoria
Odpovedať
@draik Na základe čoho usudzuješ, že za vyňatie z extravilánu sa platí.
Odpovedať
Rozdelenie pozemku robi geodet na zaklade situacie osadenia (od projektanta) domu (garaze...) a obsluznych chodnikov okolo. Urobi ti geometricky plan v ktorom ti rozdeli pozemok na tu cast ktora je pod domom/garazou/altankom/chodnikmi a zvysok. Ta pod domom a spol sa neskor stane tvojim stavebnym pozemkom z ktoreho budes do kolaudacie platit tie vysoke miestne dane. Zvysok bude zahrada so smiesnou sadzbou. Ten geometrak budes potom potrebovat na OU pozemkovom odbore ked ti bude vyratavat poplatok za vynatie a neskor da rozhodnutie ze to mozes pouzivat pod stavbu.
Odpovedať
@mucha999 si vedľa, jak ta jedľa. Keď sa v tom nevyznáš nezavádzaj.
Odpovedať
@marian_8 Pozri si to v legislatíve. Ale neplatí sa za to, že je to v extravilane, ale platí sa podla bonity pôdy.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@hannaa12 Je tvoja otázka este aktuálna? Chceš to vysvetliť?
Odpovedať
@chrobak7 mam to cerstvo za sebou.... Chod si to vydiskutovat do ziliny na pozemkovy odbor.
Odpovedať
@mucha999 Daň ti ešte nevyrubili, ze?
Odpovedať
@chrobak7 Zlatko tam sa nevyrubuje dan... To si mylis z danovym uradom. Platila som odbod do pozemkoveho fo du za vynatie.
Odpovedať
@chrobak7 Ja to mam nastudovane, preto sa pytam kde je uvedene ze za extravilan sa plati. Do 250m2 pre prizemby dom sa neplati.
Odpovedať
Dom ne. Vsetko ostatne okolo ano
Odpovedať
Dobrý deň, máme záujem o prenajatie pôdy od obce a tento figuruje na katastri ako pozemok bez založeného listu vlastníctva.Prosím čo to znamená
Odpovedať
@danapanisova https://www.trend.sk/financie/vyspori...
Odpovedať
@danapanisova A nie je založený ani list vlastníctva v operáte E? Potom jedine pátrať na miestnom úrade v starých pozemkových knihách, kto bol vlastníkom parcely v minulosti. Ak obec nie je vlastníkom danej parcely, tak vám ju nemôže prenajať.
Odpovedať
@chrobak7 v katastri nehnuteľností práveže sú na liste vlastníctva, ale okresný úrad pozemkového úradu nám dal takúto informáciu a áno pôvodne tá parcela im nepatrila
Odpovedať
@danapanisova Tak z tejto odpovede som totálny jeleň. Tak ak je niekto na LV uvedený ako vlastník, tak je vlastníkom. A kto je tam uvedený ako vlastník? Vyššie si písala, že LV nie je založené. 🤔 😮 A prečo vám dával stanovisko okresný úrad? A komu nepatrila pôvodne parcela? Kto je to "im"?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?