Parcela C a rozparcelovanie

dobry vecer, vie mi niekto poradit. Chcem stavat dom, v dedine je problem zohnat pozemok na stavebne ucely. Dopracovala som sa iba k tejto moznosti, nasla som parcelu C, vedenu ako orna poda, je na nej 28 majitelov, celkova vymera parcely 12200m2, ja potebujem len nejakych 700 m2- su tam vlastnici, ktori maju taketo podiely,Da sa teda odkupit len tolko casti pozemku kolko potrebujem, a potrebujem k tomu aj nejaky suhlas tych ostatných vlastnikov?
Odpovedať
S predajom poľnohospodárskej pôdy je to ťažké od minulého roka. Nepíšte či je to orná pôda v intraviláne, alebo extraviláne. Ten kto ti to bude predávať, tak to musí ponúknuť všetkým ostatným spoluvlastníkom. Potom by všetci museli súhlasiť so zameraním a zrušením spoluvlastníctva. A tu vstupuje do hry možno zákaz drobenia pozemkom, odňatie poľnohospodárskej pôdy a ešte potom to čo platí od minulého roka, kto a kde môže kupovať poľnohospodársku pôdu. Aj bez podstatných informácii tá kúpa môže byť nezrealizovateľná pre Vás.
Odpovedať
Licilita - ak je takáto situácia, tak na to zabudni. Nedá sa spraviť to, že by si odkúpila od jedného jeho podiel, čo by prestavovalo tých 700 m a tie by si si vyčlenila. Keby si si kúpila podiel iba jedného (alebo viacerých) vlastníkov, napr. 1/17, tak budeš vlastniť 1/17 z každého centimetra štvorcového - z celého poľa. Nemôžeš povedať, že odtiaľto potiaľto bude moje. Na to, aby si si vyčlenila svoju parcelu, by si potrebovala súhlas (podpis) všetkých vlastníkov. A neverím, že by ti ten súhlas dali, stačí, že jeden s tým nebude súhlasiť (čo ak aj on bude chcieť presne tú istú lukratívnu časť pozemku?). Keby sa ti to aj podarilo, napr. získať súhlas všetkých majiteľov, geometrickým plánom by si si odčlenila svoju parcelu, tak narazíš na ďalšie prekážky. Píšeš, že je to orná pôda. Overila si si, či je táto parcela v územnom pláne obce ako určená na stavebné účely - konkrétne na nízkopodlažnú bytovú výstavbu? Ak aj áno, musela by si si vybaviť Územné rozhodnutie. Nie je isté, či ti ho vydajú. Ak je v územnom pláne v tej časti ulica, tak ti nedovolia postaviť jeden dom. Treba vytvoriť ulicu, rozparcelovať to, vybudovať siete a komunikáciu. Predstavuješ si to jednoducho - kúpim pozemok a idem stavať. Ale nie všade sa dá stavať. Skús si nájsť hotový stavebný pozemok so sieťami.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?