Osadenie domu

Profilova fotka
Dobry den . Sused ma na mojej hranici pozemku postavený dom nema nanom ani okna čista okožovana stena.Ja idem stavat domcek a garaz bez okien by som chcel dat aspon 2,5m od steny susedovho domu lenze na urade mi nechceju dat povolenie zevraj jeto blízko.Neviem ale pripada mi zaujaty ten pan.Prosim o rady ako dalej postupovat od suseda z druhej strany som vzdialeny na 8m. v albume mam foto ako kope bager tam je stena suseda
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
:-( :-( :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@marek06 Aky siroky je tvoj pozemok?
Odpovedať
Profilova fotka
@mom3 pozemok je siroky cca17,5m-18m
Odpovedať
Profilova fotka
@marek06 treba zistit, ci to nie je dovod. neviem, ake su v tomto smere normy na slovensku - v rakusku mozeme ist na hranicu pozemku, ked je pozemok uzsi ako 15m.
Odpovedať
@marek06 Skor by som isiel este raz za danym panom a vypytal si nejake ine vysvetlenie, nejaku vyhlasku alebo nieco zo zakona, preco to nieje mozne... Jednoducho 'je to moc blizko' neberte ako dovod. Mohli by ste sa este posunut o 1meter k druhemu susedovi na 7m, kedze tam mate obyvaciu miestnost, ale chapem ze si nechcete zmensovat zbytocne dvor ...
Odpovedať
Profilova fotka
@mom3 Dovod je ten pan co to posudzuje podla mna.Ale dakujem aj tak .
Odpovedať
Profilova fotka
my mame postavene z pravej strany 1m od hranice suseda a z lavej 3.45m od hranice pozemku suseda. Vsetko je na dohode medzi susedmi. Tak isto to prebiehalo u nas. Najskor sme sa dohodli, potom sa dala zakreslit situacia geodetovi a s tym ides aj s podpismi susedov s povolenim ze im to nevadi ze nedodrzis 2 a 5 m(niektore stav. u. vyzaduju 2 a 7) zo zakona na stavebny urad kde nie je problem to odsuhlasit. Len nesmies na ttch stranach otvarave okna ak sa jedna o zuzeny priestor k hranici susedovho pozemku. Nemali sme ziaden problem. @marek06
Odpovedať
Profilova fotka
@andyfoto dakujem nemam ziadne okna a aj sused súhlasí .problem je vtom panovy na urade.
Odpovedať
Profilova fotka
@marek06 blbost. My sme postupovali podla zakona, to vlastne nam ozrejmil stavebny urad ako postupovat. Takze sa neboj. Napis si klasicky ze sused nema vyhrady a bez problemov suhlasi, najlepsie ak su manzelia nehc podpisu obaja. Z druhej strany nemusis ako citam ze mas 8m. To stav. urad nemusi zaujimat. Kludne to takto sprav, my sme podla tohto postupovali. Musis mat samozrejme stavbu zakreslenu geodetom a potom nemaju preco nesuhlasit. Nepocul som o takomto pristupe este.
Odpovedať
Profilova fotka
vsetko mam spravene ako píšeš poslem ti foto ako je ulozena stavba na pozemku.
Odpovedať
Profilova fotka
@andyfoto v albume mam foto osadenia stavby ja som chcel ist meter ale nedasa tak aspon 2.5m ale ani to sa neda podla pana na urade
Odpovedať
Profilova fotka
@marek06 nemusis ani posielat viem si to predstavit podla nasho. Ako vravim my to mame v ramci dohody so sudesmi uplne mimo zakona. Toto zakon povoluje. Tak nas riadili na stavebnom urade. Inak by sa nam ani dom nezmestil na pozemok a museli by sme iny hladat. Vlastne projekt sme uz mali a pozemok kupovali az po projekte, samozrejme s informacia zo stav. uradu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
neviem či je správne čo ti tu radia, ale podľa bezpečnostných kritérii nesmieš mať takto blízko stavbu. Skús posúdiť aj podľa seba, ked začnu susedovi padať škridle z domu, tak to budeš mať na streche, ak by nedajbože začalo horieť, tak sa ľahko chytíš. Je to na uváženie. Určite by som bližšie ako na 3 m od stavby nešla. Takto sa stavalo niekedy, dom na jednej strane postavený na hranici pozemku. Je to najhoršia vec akú mohli povoliť.
Odpovedať
@marek06 stavebny urad postupuje podla zakona. Stavba musi byt minimalne 2 metre od hranice a minimalne 4 metre od inej stavby, ak tam nie su okna. Takze jedina cesta, ako zmensit vzdialenost, je dohodnut sa. Najprv so susedom, potom so stavebnym uradom. To, ze sa dohodnete so susedom nie je ale pre stavebny urad zavazne. Oni sa stale mozu odvolat na zakon. Klasicka murovana garaz nie je drobna stavba, potrebujes na nu stavebne povolenie, takze sa jej tykaju aj tie vzdialenosti..
Odpovedať
Profilova fotka
@lucinka33 skus prist do BA a okolie kde su pozemky roparcelovane na milimetre, kde strechy precnievaju jedna cez druhu :) Nejedna sa o 3m od stavby, Jedna sa o vzdialenost k pozemku. Aj tak to znamena ze sused nemoze stavat blizsie ako 5m z tej druhej strany. Cize priestor vznika 1+5m. V BA su ine podmienky na stavebnych uradoch. Ale pravidla ako som uvadzal 2 a 7 m su zo zakona... cize ten priestor tam vznikne vzdy aj bezpecnostny ako pises. @marek06
Odpovedať
Profilova fotka
@andyfoto ja staviam v BA a na úrade ma viac ako na 3 metre nepustili a to nemám ani suseda na vedľajšom pozemku. Medzi susedmi 6 m, t.j. 3 m z každej strany. Skús sa porozprávať s požiarnikmi akí sú radi, keď domy majú nalepené na sebe. Ale nad tým sa nikto pri stavbe domu nezamýšľa, ako aj nad mnohým iným. Veď načo?
Odpovedať
Vzdialenosť rodinných domov od spoločných hraníc pozemkov (nemýliť si budovy a hranice pozemku, toto je vzdialenosť BUDOVY OD HRANICE POZEMKU) nesmie byť menšia ako 2 m. (takže cca 2m od plota na svojej strane). Stavbu možno umiestniť na hranici pozemku, len ak jej umiestnením nebude trvalo obmedzené užívanie susedného pozemku na určený účel. (musí mať zabezpečený priestor na to aby opravil dom zo strany od vás - ale na svojom pozemku, niekedy podľa dohody na cudzom(vašom) - preto tie 2m z každej strany). V stiesnených územných podmienkach možno vzdialenosť medzi rodinnými domami (nemýliť si budovy a hranice pozemku, toto je vzdialenosť BUDOV) znížiť až na 4 m, ak v žiadnej z protiľahlých častí stien nie sú okná obytných miestností. V týchto prípadoch sa nevyžaduje dodržanie dvojmetrovej vzdialenosti od spoločných hraníc pozemkov. Vzdialenosť priečelí budov, v ktorých sú okná obytných miestností, musí byť najmenej 3 m od okraja pozemnej komunikácie (OD CESTY). Táto požiadavka neplatí pre budovy umiestňované v stavebných medzerách radovej zástavby. Takže min. 4m od budovy jeho musíte stavať v stiesnených podmienkach, čo sú tieto vaše Pre úplnú informáciu si však prečítajte najmä § 6 vyhlášky 532/2002 Z. z. o všeobecných technických požiadavkách na výstavbu.
Odpovedať
Profilova fotka
@lucinka33 to asi zalezi od osobneho postoja daneho uradu. My sme tiez BA a mame od hranice pozemkov z lava 3.45 a z prava 1m. Nevravim ze tam su hned domy. Z kazdej strany je dom vzdialeny dalsie 4m tusim. Takze dostatocna vzdialenost, mozno preto nebol problem u nas ist k hranici pozemku. u Mareka neviem ako blizko stavaju susedia.
Odpovedať
Profilova fotka
@andyfoto @lucinka33 ja chcem ist aj na 3 metre lenze nechce mito ten pan odsuhlasit
Odpovedať
Profilova fotka
@marek06 treba ist za nim a povedat mu ze postupujes podla zakona, ze nech ti to odovodni... neviem preco tak kona.
Odpovedať
Profilova fotka
@marek06 tak potom postupovať ako hovorí @andyfoto
Odpovedať
Profilova fotka
No mam za hodku rokovanie aj s primátorom aj s projektantom a aj s dotyčným panom jednanie ohladom tochto osadenia tak hadam to natie 3m odsuhlasia.
Odpovedať
Profilova fotka
@lucinka33 Dakujem .
Odpovedať
Profilova fotka
@lucinka33 Dakujem . @andyfoto Dakujem.
Odpovedať
@andyfoto Marek píše v prvom príspevku, že sused má dom na hranici pozemku. Takže tam bude asi problém.
Odpovedať
Profilova fotka
@marek06 držím palce, a napíš ako si to vybavil :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lucinka33 jasne dam vediet
Odpovedať
Profilova fotka
@iva71 na hranici pozemku - tak tam je nejaka chyba. Hranica pozemku a samotna stavba, myslim ze to bolo pred X rokmi zrusene.. teraz su podmienky ako sa tu spominaju - hlavne bezpecnostne dovody. Ine je ak ten sused ma 40rocny dom na pozemku a hranica pomeku zaroven tvori aj stenu domu.... nejako takto tusim? :D
Odpovedať
@andyfoto Áno, tak je to, je to starý dom, vidno ho u Mareka v albume ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@andyfoto ten dom ma 40r a jeho stena je na mojej hranici pozemku
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?