Orna poda

Zdravim Vas strechaci. Potrebujem tiez s niecim poradit. Blizko pri Trnave sme kupili pozemok, ktory bude aj po kolaudacii vedeny ako orna poda. Vsetky pripojky su tam, ale potreboval by som ho predefinovat na pozemok, na ktorom mozeme stavat. Otazka je jednoducha: da sa to vynat ako stavebny pozemok alebo ostatne plochy alebo ako to presne funguje? Pozemok planujeme zalozit banke a tam musi figurovat minimalne ako ostatne plochy. Ako a kde sa to da vybavit, co je na to potrebne a co nas to bude stat? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
pozemok na ktorom stoji budova, nemoze byt orna poda. Minimalne tu cast pozemku kde bude stat budova, musis vynat z podneho fondu na pozemkovom urade. Tam ti aj povedia co na to potrebujes, aj co to bude stat (to podla velkosti a bonity). Ale ako som spominal, ornu podu z toho uz nespravis.
Odpovedať
Ale vynat ako stavebny alebo ako ostatne plochy? Ako to myslis ze ornu podu z toho uz nespravim?
Odpovedať
Hlavna otazka znie. Pozemok mate podla uzemneho planu v intravilane, alebo extravilane??
Odpovedať
@jojo85 Ostatné plochy. Kategória "Stavebný pozemok" neexistuje, tým je každý pozemok, na ktorý je vydané stavebné povolenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@jojo85 ako bolo spomenute, stavebny pozemok neexistuje v katastri. Akykolvek pozemok, na ktory je vydane stavebne povolenie, je stavebny. Takze mas moznost to vynat bud ako ostatne plochy, alebo ako zastavane plochy a nadvoria. Zvolit si treba npr. podla toho, ake su dane za dany typ. Pisal si, ze po kolaudacii bude vedeny ako orna poda. To sa proste neda, pokial tam stoji dom na ornu podu sa to zmenit uz neda.
Odpovedať
@majkoj pri vyňatí sa nebude riešiť či to bude zastavaná plocha alebo ostatná, rieši sa len či PU súhlasí z odňatim z poľ. pôdy. Konečný druh pozemku sa potom určí až pri porealizačnom zameraní. Pod budovou samozrejme bude druh pozemku zastavaná plocha. Určite nie ostatná. Niektoré PÚ vydajú súhlas rovno na celý pozemok a pri porealizačke sa o potom rozdelí na zastavanú plochu a záhradu a pod. Niektoré PÚ zas vydajú súhlas len na výmeru domu plus príjazd a parkovisko. Kolok je 3 €, treba snímku z mapy a list vlastníctva. Teda ak je to v intraviláne. V extraviláne je to zložitejšie.
Odpovedať
Profilova fotka
@tino2 neviem ako to je teraz, u mna sa to riesilo :). ja som este pred stavbou musel mat pozemok v katastri ako ostane plochy, inak mi nechceli dat stavebne, ale to uz je 6 rokov, takze sa od vtedy mohol zmenit zakon. Suhlas na cely pozemok je niekde financna samovrazda :). Ja som vynal cely (a mal v povoleni cely), aby som v buducnosti nemusel riesit vynatie, ked budem robit dielnicku. U nas ale boli dane za stavebny pozemok male. Niekde ale mozu byt daleko vyssie, takze ak sa vyda stavebne na cely pozemok, platia sa nasobne vyssie dane. PS: moj pozemok je extravilan.
Odpovedať
@majkoj no ano s danou za stavebný je to pravda. Preto treba vždy sa pýtať na SU , každý úrad iný prístup. U nás na stavebné stačí súhlas na pozemok na ktorý chceš stavebné, ak chceš len na časť , treba GP na rozdelenie .
Odpovedať
@majkoj ale po kolaudacii pozemku som myslel. Dom tam este nestoji
Odpovedať
@rkorba no to ti neviem povedat. Ale je to mimo obce
Odpovedať
Profilova fotka
@jojo85 netusim co je kolaudacia pozemku ....
Odpovedať
@jojo85 jojo daj si dokopy pojmy a zisti si co to o pozemku pokial chces konkretne odpovede, lebo inac to je o nicom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj takto nam to bolo prezentovane v realitke. Predpokladam, ze sa jedna hlavne o zavedenie sieti na pozemok
Odpovedať
@rkorba preto sa na to pytam tu lebo v tom nemam jasno. Skratka sme kupili pozemok, ktory je definovany ako orna poda s IS.
Odpovedať
Profilova fotka
@jojo85 ale pozemok sa nekolauduje, kolauduje sa len stavba, takze nikto netusi co sa vlastne chces spytat. Rovnako v katastri neexistuje kategoria "orna poda s Is". Ked som ja staval, musela sa cast pozemku, kde bude stavat oddelit , nechat vynat z podneho fondu a zmenit v katastri na npr zastavane plochy a nadvoria. Potom sa tam postavila budova a ta sa kolaudovala. Dnes myslim staci mat prislub pozemkoveho uradu, ze po stavbe sa ten pozemok pod domom bude dat vynat. Za vynatie sa plati podla velkosti a bonity pody. Ak je tam kvalitna poda mozu to byt slusne palky. Takze skus si to popozerat a spytat sa nieco konkretne, radi poradime ak vieme, len musime aspon tusit vo sa chces spytat :)
Odpovedať
A mi si to tu mame vycucat z prstu? Chod na prislusny kataster, alebo obec a zisti si detaily tam.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
ja som kupil pozemok tiez pri Trnave vedene ako orna poda. Pozemky su v extravilane. IS na pozemku, ktore sa budu kolaudovat koncom roka. Aky je postup ? treba mi vynat cas pozemku aby som mohol vybavit stavebne ? dakujem
Odpovedať
Ja mam jednu otazku...mame pozemok, ktory je vedeny ako orna poda s privlastkom Individualnej bytovej vystavby...projektant nam ukazal mapu danej lokality kde su uz samozrejme naprojektovame domy vratane nasho pozemku, ked sme sa boli opytat ohladom toho na mestkom urade tak nam s usmevom na tvari povedali ze sa caka na investora, ktory nase pozemky odkupi a ak nie je nutne si v dome zdriadit polifunkciu s cim nesuhlasime. viete mi niekto poradit co dalej robit? Pozemok je krasny o rozlohe 1770 m2 hned vedla prijazdovej cesty a bytoviek.
Odpovedať
@majkoj má pravdu
Odpovedať
@anka2016 individualna bytova vystavba nie je vaznym verejnym zaujmom ani statna strategicka investicia a teda nie je dovod na vyvlastnenie, t.j. nuteny predaj aj bez suhlasu vlastnika. Cize milych vysmiatych uradnikov na mestskom urade nakopat do gul alebo radsej odignorovat ich sproste reci. Opakujem, ako vlastnika pozemku vas nikto nemoze NUTIT aby ste pozemok niekomu predavali. Ked je vedeny ako orna poda, nikto Vas nemoze nutit na nejake zmeny, ak s tym nesuhlasite.
Odpovedať
@snowy66 Ahoj snowy. Dakujem za odpoved. Otazka znie je teda realne mozne ziskat stavebne povolenie na stavbu domu?
Odpovedať
@anka2016 ak mas pristupovu cestu, IS s dostatocnou kapacitou a je tam planovana IBV nevidim dovod preco by ste stavebko nedostali. Ale nieje lepsie dohodnut sa s investorom na preparcolovani vsetkych pozemkov ked sa to tam planuje? A urobit vymenu? Ake domy su tam naplanovane? niesu to nahodou bytove domy s polyfunkciou? Potom to radsej predajte a kupte pozemok medzi RD inde. Byvat medzi poschodovymi domami nic moc.
Odpovedať
@atlaska aj nam bolo povedane ze musime mat v dome polyfunkciu. Investor sa este nenasiel a je otazne kedy bude, cakat velmi nemozeme.
Odpovedať
@anka2016 ja by som tamm estavala kym neviem ake domy sa budu stavat naokolo. Stavebko vydava stavebny urad, ked tam je podmienka asi ju treba dodrzat alebo sa odvolat na vyssi stavebny urad. Aj tak sa to bude tahat. dali vam do ruky uzemnoplanovaciu informaciu?
Odpovedať
@anka2016 @atlaska vtip je v tom ze ak ten pozemok je v planoch rozparcelovany podla predstav developera, ked im to nebude chciet predat, cely ich projekt je v sachu. Just by som sa zatal a predal az na poslednu chvilu za najvyssiu cenu. Horsie by bolo, ak by zmenili na zaklade mojej tvrdohlavosti projekt a mne by ostal pozemok s vyhladom na nejake potrubia alebo prijazdove cesty ci smetisko lebo co. To by som radsej odpredal sposobom ze aj vymena. To by bolo treba vidiet konkretny plan, ci je ta parcela skutocne strategicka alebo sa dotycni obidu aj bez nej, podla toho by som konal bud verzia A alebo B.
Odpovedať
Tak my sme v podstate druha parcela od cesty. Pozemok je velmi dlhy takze ak by bolo petrebne urobit prijazdovu cestu, tak by sa to muselo tahat cez nas pozemok. Dostali sme od arch. predbezny plan ako to bude vyzerat a je tam nacrtnutych uz 6 domov.Konkretne ma nasom pozemku 2
Odpovedať
@snowy66 ak je tam navrh polyfunkcne domy tahala by som stade prec. Mat dom medzi "panelakmi" este k tomu na dlhom slizi. Je uplne normalne ze sa dlhe slize polia rozparceluju na pekne pozemky.
Odpovedať
@anka2016 to je ale velmi cudne planovanie, ked niekto planuje bez toho aby pozemky uz nemal odkupene alebo aspon sa prv opytal majitela pozemku ci bude ochotny v buducnosti predat, v zmluve o buducej zmluve. Vecne bremeno na prejazdovu cestu tiez nemozu Vam zriadit len tak mirnix dirnix, musia si hlavne hladiet aby sa na svojich pozemkoch tadial dostali, ak nie, ani im nedovolia tam stavat. Cize cierneho Petra maju v ruke oni a nie Vy, vobec by som sa nedal nejako zastrasovat ak by boli nejake pokusy, nech ponuknu riadnu cenu, alebo nieco na vymenu v zmysle ako pisala @atlaska a mozete ich mat v pazi.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?