Orna poda - intravilán? - prepis

Zdravim, mame pozemok pod horou cca 3200m2 (viz. screen modro oznaceny),je vedeny ako orna poda,ale ma pristupovu cestu (z druhej strany ako dom). Je vyznaceny pod znackou "I" v BPEJ mapach,čo to znamená ,intravillan? Teda stačí mi zajst na stavebny urad obce?Alebo na pozemkový kraja? Našiel som "katastraný odbor",netusim ktoré oddelenie je spravne alebo ci obec/kraj. Ak som to spravne pochopil,tak sa neplatí nic (3€ poplatok) ,ked to je oznacené v stavebnom useku obce? Diky za odpoved
Odpovedať
@budix To "I" nemusí znamenať intralvilán, ale kategóriu 1 v BPEJ. Čo je to za obec? Daj názov, ak nechceš verejne, aspoň do súkromnej správy.
Odpovedať
To "I" je aj označenie v mestách,neni to 1 ale "i" a cenu pozemku prepisu označuju tie 7 miestné kody. Skor ma zaujma ten další postup.
Odpovedať
Ak je to intravilán, je tam väčšia šanca zmeniť na stavebný pozemok. Na katastri si vytiahni LV s vyznačením BPEJ a kópiu katastrálnej mapy. Potom si na www resp pôdnom fonde podla kódu BPEJ zisti čo ťa bude stáť prípadné vynatie z pôdneho fondu za 1m2. No a nakoniec na MU si na odbore územného plánovania zisti, aký je zámer obce/mesta na uvedenom území. Ak žiadny, tak môžeš byť iniciátorom práve ty.
Odpovedať
@budix V Územnom pláne rozvoja si zisti, na čo je možné daný pozemok využiť. Hlavne, či je tam možná individuálna výstavba domov. Ak nenájdeš Územný plán obce, treba sa spýtať na obecnom úrade, odbor výstavby alebo rozvoja.
Odpovedať
Tak som písal na úrad,samozejme,že pani mi nenapísala nič užitočné "Na internetovej stránke mesta Bytča sú zverejnené tlačivá, okrem iného aj tlačivo " žiadosť o vyjadrenie". Nikde žiadné info. čo je potreba,či je potreba posudok,alebo ked chcem celý pozemok,tak len "úradne prepísať",žiadost,podpis vlastnikov,kataster mapa. Keď tam prídem,tak mi povie,že to mám na webu mesta,to už je pošlem do ****. Chudák ten,čo chce takto stavať dom,to aby rok predtým všetko vybavil,či mu vobec povolia stavbu..
Odpovedať
@budix Tá pani pracuje na príslušnom stavebnom úrade alebo kde si bol? Na SÚ ti presne povedia kde je možné a za akých podmienok. Tak ono niektoré tie obmedzenia sú zas potrebné lebo inak by sa si každý robil čo chcel a vypadalo by to tu ako v Bananistane. Tak mne vybavenia stavebného povolenia trvalo 2 mesiace ale presne som vedel čo budem potrebovať a tak som to naháňal. A to pozemok extraviláne ale bolo tam plánovaná zástavba.
Odpovedať
@budix Našiel som si tvoju správu. Pozeral som v mape, a ako som tušil, tá parcela je v extraviláne, teda mimo zastavaného územia. Máš to dokonca uvedené aj v liste vlastníctva, pozri si to. Takže výstavba nebude asi tak jednoduchá. Hneváš sa na zamestnankyňu, že ti nepovedala hneď. Na druhej strane, ak ti mala poskytnúť relevantné informácie, možno to potrebuje overiť, alebo si sa nepýtal správneho a kompetentného človeka. Nie je na tom nič nezvyčajné, že MÚ požaduje predložiť písomnú žiadosť. Pred kúpou pozemku som aj písomne požiadal stav. úrad o stanovisko, či na danom pozemku je možné stavať. Treba k žiadosti priložiť kópiu katastrálnej mapy a zakresliť, kde chceš mať dom. NA základe toho ti dajú záväzné stanovisko. Hľadal som aj územný plán tvojej obce, bohužiaľ mapovú časť som na nete nenašiel. iba textovú. Mala by ale existovať, lebo podľa tlačových informácií pripravovali aj plány týchto prímestských častí v roku 2007. Zmena č. 5 popisuje aj rozvoj tvojej mestskej časti, ale mapová časť nie je na stránke mesta. Budú ju mať ale na miestnom úrade, ak tam nevedia, tak zbehni na mestský úrad do Bytče, odbor rozvoja mesta a tam to budú mať určite a aj ti budú vedieť povedať bližšie info. A to tlačivo na stránke mesta je, tu ho nájdeeš: http://www.bytca.sk/tlaciva/ Ono chcieť stavať je pekné, ale nie tak jednoduché, ako si predstavuješ. Ak si už teraz znechuteným, že musíš podať jednu žiadosť o stanovisko, čo budeš robiť potom, keď si budeš vybavovať stavebné povolenie? Tam tých žiadostí budeš posielať veľa.
Odpovedať
Stavba na tomto pozemku je plánovaná do buducna,preto chcem aspon tento jeden krok spraviť. Musím to previest na stavebný pozemok a potom znalecký posudok,aby mi banka dala na tento pozemok hypotéku s nízkým úrokom. Čo som robil prieskum,tak znalecký posudok mi celoslovenska firma navrhla 450eur,čo sa mi zdá dost na pole...
Odpovedať
@budix Mňa vyšiel znalecký posudok na pozemok 120 €. A kým nemáš právoplatné územné rozhodnutie, tak ti pozemkový úrad nevyjme pozemok z pôdneho fondu. Takže asi s tým teraz nič neurobíš, kým nebude povolené tam stavať. A znalecký je tiež zbytočné robiť, lebo ako ornú pôdu, kde sa zatiaľ nedá stavať, ti ju znalec ohodnotí veľmi slabo. Navyše banka ti ani nedá úver na ornú pôdu, pokiaľ tam nie je vydané územné rozhodnutie, že je tam povolené stavať.
Odpovedať
@budix Ono ho nepotrebuješ previesť na stavebný .Hypo sa dá dostať aj ornú pôdu a ide to aj v niektorých bankách bez znaleckého(napr. ČSOB) podmienka je aby si mal od obce,mesta potvrdenie že je tam povolená zástavba. Ja som tak dostal ale vedľajšie pozemky už boli zastavané a siete pri pozemku. Pôdu z pozemkového úradu som vyňal až teraz ale len časť a to pod domom a komunikáciou lebo podľa vyňatej plochy a bonity platíš odvod. Takže ideálne riešiť tie veci až keď budeš mať projekt alebo ak chceš vyňať všetko a zistiť koľko by sa za to zaplatil. Ale musíš mať stanovisko mesta.
Odpovedať
Plánujem menšiu hypotéku na opravu vecí a zariadenia,preto to chcem vyriešit cez ručenie pozemkom a potom by som na celkovu rekonstrukciu zobral viac,ale je potreba aby mi to banka schválila. Dom nemožem dať, lebo by bolo potreba poistenie+revizie,ohodnotit atd... a som na sume,čo by som na hypotéke vs požička ušetril. Nehovoriac o tom,že by som toto všetko robil znova po rekonštrukcii. V práci končím keď úrady zatváraju,ale zkusím ist teda aspon pre info. v stredu.
Odpovedať
Dobrý deň, vedeli by ste mi prosím Vás poradiť, čo všetko je potrebné a aká je šanca prepísať pozemok, ktorý je v extravilane, je to orna poda a chceli by sme tam stavat? Vedie tam pristupova cesta (obecna). Pozemok ma takmer 41 arov. (4023 m)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sonia333 Tu to nikto nebude vidieť. Treba ísť na miestny úrad, buď odbor územný, planovaci alebo stavebný. Tam ti povedia, či je vôbec možné na danom uzemi stavať alebo nie a ak áno, tak za akých podmienok.
Odpovedať
@sonia333 Ak parcela nie je určená na výstavbu, tak prevod je komplikovanejší, predkupné právo majú až na výnimky farmári (viď zákon o nadobúdaní poľnohospodárskeho pozemku).
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?