Opticky kabel na pozemku

Profilova fotka
Kupili sme pozemok cez ktory vedie opticky kabel, samozrejme sme o tom nevedeli... Dozvedeli sme sa to az ked sme zacali vybavovat stavebne povelenie. Z telekomu nam nedaju suhlasne stanovisko k povoleniu az kym neprelozime kabel na vlastne naklady co by nas vraj malo stat cca 15-20tis € (nemyslitelne). Oni trvaju na prekladke aj napriek tomu, ze mi sme ochotni dodrzat vsetky ich ochranne podmienky, ktore by nam tiez mohli dat ale nie....postavili si hlavu a vraj nic ine okrem prekladky neprichadza z ich strany do uvahy. Mate s tym nikto nejaku skusenost? Poradte ako dalej...
Odpovedať
@katttka1981 Ahoj, neporadím nepoteším. Poznám jedného čo takto kúpil pozemok, a nevedel tiež o tom že má telekomunikačný kábel krížom cez pozemok. Bolo to už dávnejšie a doteraz s tým nič nespravil a býva na byte. Ak sa dá predajte ho tak ako ho predal niekto vám, alebo skúste pozemok nejak vrátiť. V kúpno predajnej zmluve skúste nájsť nejakú štrbinu že vám boli zamlčané dôležité fakty alebo tak...
Odpovedať
Profilova fotka
@katttka1981 no to je velmi neprijemne... predavajuci je povinny Vas informovat o tejto skutocnosti. Bezne zmluvy su osetrene proti takemuto klamstvu. Cize moja rada znie ziadat financnu kompenzaciu od predajcu pozemku alebo ziadat vratenie plnej kupnej sumy. Chapem, ze pozemok je asi Vas vysnivany a vyhovuje Vam, tak sa radsej skuste dohodnut nech Vam tych 20.000 zaplati. Inak prekladka telekomunikacnych kablov sa musi dat spravit aj lacnejsie...
Odpovedať
@katttka1981 napadlo ma, co tak rozdelit pozemok na 2 casti, budes mat 2 parcely a poziadaj o stavbu len na tej kde neni kabel a nemusis nic riesit. Aspon dufam ze ti kabel nejde popod dom alebo v jeho blizkosti.
Odpovedať
@katttka1981 vedeli ste o tom keď ste pozemok kupovali? Bola na liste vlastníctva ťarcha? Ak nie, treba odstúpiť od zmluvy. Resp. zvážiť či ten pozemok má hodnotu aj keď zaplatíte tých 15-20 tisíc do prekládky.
Odpovedať
@vovo Lacnejšie nie som si istý. Na takú prekládku bude treba určite projekt, stavebné povolenie, všetky vybavovačky okolo toho, materiál práca. Verím tomu že to môže toľko stáť. Podľa dĺžky kábla teda. Ale projekty sú drahé, práca a služby sú tiež neskutočne drahé.
Odpovedať
Profilova fotka
ako pisu predomnou, jedine odstupenie od zmluvy. Neviem ako mate zmluvu urobenu, ale predavajuci Vas neinformoval o skutocnom stave pozemku. Ak nebude suhlasit, ostava len sudna cesta.
Odpovedať
Ahojte, my sme tiež takto "našli" kábel- pri vyjadreniach od sietí. Bol to pán Kábel z roku 1986 alebo tak nejako., nikde nezapísaný a v podstate aj jeho trasa bola len odhadovaná ( museli si ho prísť nájsť, že kade presne ide) Síce bol nevyužívaný - ale bolo potrebné ho zachovať :) Bolo nám povedané, že ak by to bol novšie zakopaný kábel, neviem presne ale cca po roku 2000, tak si ho oni musia preložiť alebo aspoň znášať časť nákladov. Keďže to bol ale káblik z iných časov, je prekládka na nás. Celá prekládka dopadla lepšia ako sme očakávali- finančne 1700,-€ (výkopú zákop sme ale robili ručne my) , časovo papierovačky cca 2 týždne, čakanie na robošov cca 2 týždne, samotný "akt" ani nie pol dňa ( a to pršalo statočne). Celkom som potom bola prekvapená, že k stavebnému povoleniu aj tak priložili to pôvodné vyjadrenie od T-comu (iné som ani nemala, že sa križujeme s káblom a ochranné pásmo je také a také...Úradníčka mi povedala, že my musíme vedieť ako robiť aby sme im ho nepreťali a ju to nezaujíma... Vzhľadom k tomu všetkému sme si od človeka čo nám pozemok predal ( ani on o tom nemohol vedieť, nebolo to nikde zapísané) vypýtali polovicu nákladov...
Odpovedať
Profilova fotka
@vovo ten pozemok bol rozparcelovany, my sme to kupovali od 12tych majitelov. Kazdy tvrdi, ze o kabli nevedel, nebolo to ani zapisane v LV ako tarcha. S pravnikom sme sa rozpravali od zmluvy je mozne odstupit, ale nikto z nich nam peniaze len tak nevrati, jedine sudnou cestou a to je na dlhe lakte. ..
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 no u nas to vychadza cca 200m kabla prelozit. A to sa vraj musi nejako prestrihnut a nejaku cast potom nadpajat aby ho vedeli prelozit kam chcu. Takze to moze byt aj viac.
Odpovedať
Profilova fotka
@shivatorix u nas to tam bolo dane v roku 2003. To vam povedali na Telekome ze po roku 2000 by to islo na ic naklady?
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell teoreticky by sa to u nas dalo rozdelit. Pozemok mame 18m siroky a 120m dlhy a kabel ide sirkou nejakych 20m od hranice pozemku. Takze my sa vieme s domom posunut kolko bude treba dozadu. Len kde to zistim ci by sa to tak dalo? Lebo ten pan co ma nas na starosti je maximalne neochotny, neprijemny s nim sa proste neda bavit.
Odpovedať
Takto to dopadlo ked som robil elektricku pripojku. 1m od hranice pozemku ulozeny kabel telekom-u. NIkde na LV ani inde nezapisane.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@tomino9 A dali vam suhlasne stanovisko k stavbe, alebo ani oni o tom nevedeli?
Odpovedať
@katttka1981 treba si zistiť právny stav k dátumu kedy to tam bolo dané. Píšete rok 2003. Na základe nejakého dokumentu to tam dali. Či už nejaké územné rozhodnutie, stavebné povolenie, či dal povolenie majiteľ,či bol majiteľ účastníkom stavebného konania, ak takéto bolo potrebné, či dostal za to finančnú náhradu od telekomu, či tam malo byť zriadené vecné bremeno, alebo v tej dobe sa vecné bremeno nezapisovalo a vzniklo zo zákona. A pokiaľ viem, tak telekomunikačné káble už dlhé roky nepatria k verejným záujmom. Takže najprv si zistite sami situáciu, nedajte na reči súkromnej firmy - telekomu.
Odpovedať
@stastnyjim 610/2003 Z. z.Zákon o elektronických komunikáciách účinnosť od 1.1.2004 § 69 Oprávnenia a povinnosti k cudzím nehnuteľnostiam (1) Podnik, ktorý poskytuje verejnú sieť, je vo verejnom záujme a v nevyhnutnom rozsahu oprávnený a) zriaďovať a prevádzkovať verejné siete a stavať ich vedenia na cudzej nehnuteľnosti, b) vstupovať v súvislosti so zriaďovaním, prevádzkovaním, opravami a údržbou vedení na cudziu nehnuteľnosť, c) vykonávať nevyhnutné úpravy pôdy a jej porastu, najmä odstraňovať a okliesňovať stromy a iné porasty ohrozujúce bezpečnosť a spoľahlivosť vedenia, ak to po predchádzajúcej výzve neurobil vlastník alebo užívateľ pozemku. (2) Povinnosti zodpovedajúce oprávneniam podľa odseku 1 písm. a) sú vecnými bremenami28) viaznucimi na dotknutých nehnuteľnostiach. Návrh na vykonanie záznamu do katastra nehnuteľností podá podnik.29) (3) Podnik, ktorý poskytuje verejnú sieť, je povinný pri výkone oprávnení podľa odseku 1 počínať si tak, aby nespôsobil škodu na nehnuteľnostiach, a ak sa jej nedá vyhnúť, aby ju obmedzil na najmenšiu možnú mieru. O začatí výkonu oprávnenia je povinný upovedomiť vlastníka alebo užívateľa dotknutej nehnuteľnosti najmenej 15 dní vopred. Z dôvodu havárie, výkonu práv podľa zmluvy o pripojení alebo poruchy na vedení je podnik oprávnený vstúpiť na cudziu nehnuteľnosť aj bez predchádzajúceho upovedomenia; v takom prípade upovedomí vlastníka alebo užívateľa bez zbytočného odkladu. Predtým stačilo telekomu územné rozhodnutie alebo územný plán zóny. A netrebalo to zapísať ani ako vecné bremeno. Tak či tak aj tak muselo upovedomiť majiteľa pozemku 15 dní vopred. Takže niekto o tom určite vedel, lebo to že sa Vám podarilo kúpiť pozemok od 12 spoluvlastníkov na Slovensku, by malo byť zapísané v Guinessovej knihe rekordov. :-D Resp. o tom vedeli a klamú.
Odpovedať
@katttka1981 Ja som delil, geodet zameral, dalmi nejaky papier a siel som myslym na pozemkovy fond ci ako sa to vola lebo to bola orna poda a potom asi na kataster, uz si fakt nepamatam, stalo to dokopy radovo par desiatok eur. Ak ide 20 m mozno by sa dalo stavat radsej pred nim, predsa 20 m cesta k domu.. odhadzovat sneh a pod.. to uz je na tebe. Neviem ci to tak moze byt to ma len tak napadlo ako v podstate jednoduce riesenie.
Odpovedať
@katttka1981 To mi hovoril priateľ- on to riešil s nimi. Možno to bol ten 2004 rok, kedy vyšiel nový zákon... Nám išiel ten kábel skoro presne stredom pozemku, nemohli sme sa mu vyhnúť nijakým spôsobom, aby sme dodržali ochranné pásmo. Ale ako píšeš, vy by ste mohli- veď to ochranné páasmo nie je také veľké, niekde to určite nájdeš, myslím že 3 m alebo tak nejako. Toto nám napísali: Dôjde do styku so sieťami elektronických komunikácii (ďalej len SEK) spoločnosti Slovak Telekom, a.s. Slovak Telekom a.s. požaduje zahrnúť do podmienok určených stavebným úradom pre vydanie rozhodnutia o umiestnení stavby alebo stavebného povolenia Všeobecné podmienky ochrany SEK, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou tohto stanoviska. Zároveň je stavebník povinný rešpektovať nasledovné: 1. Existujúce zariadenia sú chránené ochranným pásmom (§68 zákona č. 351/2011 Z. z.) a zároveň je potrebné dodržať ustanovenie §65 zákona č. 351/2011 Z. z. o ochrane proti rušeniu. 2. Vyjadrenie stráca platnosť uplynutím doby platnosti uvedenej vyššie vo vyjadrení, v prípade zmeny vyznačeného polygónu, dôvodu žiadosti, účelu žiadosti, v prípade ak uvedené parcelné číslo v žiadosti nezodpovedá vyznačenému polygónu alebo ak si stavebník nesplní povinnosť podľa bodu 3. 3. Stavebník alebo ním poverená osoba je povinná v prípade ak zistil, že jeho zámer, pre ktorý podal uvedenú žiadosť je v kolízii so SEK Slovak Telekom,a.s. alebo zasahuje do ochranného pásma týchto sieti (najneskôr pred spracovaním projektovej dokumentácie stavby), vyzvať spoločnosť Slovak Telekom, a.s. na stanovenie konkrétnych podmienok ochrany alebo preloženia SEK prostredníctvom zamestnanca spoločnosti povereného správou sieti... A u nás ten kábel preťali na začiatku pozemku (už u nás, proste pri plote), nadpojili a viedli stále popri plote až na druhú stranu ( vzniklo U). Ak by ste aj nakoniec museli prekladať ten kábel, tak by snáď stačila nejaká časť, a nie úplne celý...
Odpovedať
Profilova fotka
@shivatorix ved prave to je na tom zvlastne ze mi vieme dodrzat vsetky ochranne podmienky, no aj napriek tomu trvaju len na prekladke. Presne toto iste poslali aj nam. Vy ste prekladali aku dlzku kabla? A ak sa smiem spytat tak kedy v ktorom roku ste to riesili?
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim ono to bolo tak, ze ten pozemok malo v uzivani v tej dobe druzstvo a vraj druzstvo dalo na to suhlas. Ja neviem, je mozne aby niekto kto ma cudziu nehnutelnost len v prenajme, uziva ju mohol dat na nico taketo suhlas, bez toho aby boli upovrdomeni majitelia?
Odpovedať
@katttka1981 ak chcete ten kábel dať preč z vášho pozemku a nechcete cvakať, tak treba si zistiť kto, ako, prečo, kedy, komu, začo, načo. Ten súhlas od družstva pre telekom nedáva zmysel, ak to bolo pred 1.1.2004 a bolo vo verejnom záujme tak telekomu stačilo územné rozhodnutie alebo územný plán zóny. A vlastníka nehnuteľnosti stačilo upovedomiť 15 dní vopred. Nepotreboval žiadny súhlas od vlastníka. Ak to bolo po 1.1.2004 a zasa to bolo vo verejnom záujme, tak tam malo byť vecné bremeno a návrh do katastra mal podať telekom, prikazuje mu to zákon. A tiež nepotrebovali žiadny súhlas vlastníka. A tu sa zmenil zákon v tom prípade do 15 dní trebalo upovedomiť vlastníka alebo užívateľa. Ak to teda nebolo vo verejnomjme a niekto dal len súhlas, tak má problém ten čo dal súhlas a telekom. Takže ešte raz, ak ho chcete úplne z pozemku, tak si zistiť či to právne bolo v poriadku a potom podľa toho postupovať. Ak dodržíte ochranné pásmo podľa zákona, tak nemajú čo trvať na prekládke.
Odpovedať
@katttka1981 to bolo minuly rok. v juni sme kúpili pozemok a začali sme vybavovať SP,aby sme na jeseň mohli začať stavať, no a niekedy v lete sme zistili, tento zádrhel. Myslím, že samotná prekládka bola začiatkom septembra, začalo vtedy veľmi pršať tak sme stavbu odložili a už sme sa nikam neponáhľali...prekladali sme cca 25 m pôvodného kábla, nový bol povedzme 45m. Skúsim sa doma pozrieť na faktúru, koľko čo stálo (spojky, kábel, práca). Pamätám si, že najdrahšie bolo zameranie geodetom- lebo to musí mať nejaký špeciálny certifikát na to...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?