Oporný múr zo systému ako gabiónový plot

Zdravím, chcel by som sa spýtať, či tu nemá niekto skúsenosti s tým, že by sa realizoval oporný múr spôsobom ako gabiónový plot. Múr by bol tvaru L 11 x 19 m Prikladám môj návrh ako by to mohlo byť + ako si to predstavujem že by to vyzeralo. Budem vďačný za všetky postrehy a pripomienky ku návrhu. Ďakujem.
Odpovedať

Odpovedať
pokiaľ si dosadíš namiesto otáznika číslo 1000, tak bude všetko v poriadku... Statik sa náhodou v tvojom okolí nevyskytuje?
Odpovedať
Profilova fotka
to nemusíte robiť vôbec, všetka zemina stečie
Odpovedať
@15_patrik_15 ahoj stavebny urad vie, ze chces stavat takyto oporny plot a nemalo nan vyhrady? Ja som musel zavolat statika, spravit projekt, prejst si stavebnym povolenim, a az na zaklade toho mi dovolili robit oporny mur. (klasicke DT). Osobne si myslim, ze takyto plotik z gabionu nie je nastastnejsie riesenie co sa tyka statiky resp mozne to urcite je, ale na zaklade odborneho vypoctu. (tu na ms nenajdes spravnu odpoved). Urcite oslov statika. Videl som gabionovy plot o sirke cca 80cm, ktory bol pouzity ako oporny mur a bol prehnuty a nakoniec prevaleny pod tlakom zeminy. s pozdravom
Odpovedať
@jan45 tak snáď nezabudne na geotextíliu, aj keď pri jeho plánovaní to nie je isté...
Odpovedať
@worker_falcon tých 1000 bude platiť pre horný rad. Ja som to riešil s firmou sa týmto zaoberajúcou a bolo my povedané, že šírka základne by mala byť skoro identická s výškou. Keď som to zrátal materiál a množstvo výplne rýchlo ma prešiel oporný gabionóvy múr.
Odpovedať
jedina pripomienka. Zozen statika, daj si spravit projekt a kalkulaciu, potom obehaj urady a potom mozes zacat. 2metre ja kusok zeminy na takej dlzke ti taketo cudo neudrzi, tam potrebujes ine gabiony, ale to uz vyhodnoti statik a projektant. Ale su aj ine moznosti, spytaj sa tohto pana http://www.modrastrecha.sk/catalog/ve...
Odpovedať
@sneko nie, to ti zle povedali. hrúbka má byť polovica výšky. čiže ak má byť múr vysoký 2000 mm, tak hrubý by mal byť meter. v najnižšom bode. od polovice môže byť teoreticky iba polmetrový.
Odpovedať
@worker_falcon teoreticky môžem súhlasiť. závisí aj od intenzity zaťaženia. ale podľa obrázku tam má ešte skoro rovnakú výšku bez opory.
Odpovedať
@15_patrik_15 u nas v lete takyto postavili, myslim, ze vysku ma aj 3,5m a drzi krasne. Potreboval vyrovnat pozemok.
Odpovedať
@sneko ako bez opory? gabion je opora sama o sebe, keď má správnu hrúbku a keď sa dobre spraví (jeden nikdy nevie, aké DYI zlepšenia si domáci vymyslia...). tie vodorovné joklové výstuhy sa nepoužívajú.
Odpovedať
@worker_falcon samozrejme, že geotextília by tam bola + prípadne nopovka
Odpovedať
Článok sa načítava...
@worker_falcon myslel som tu masu zeminy vľavo od kóty 2000
Odpovedať
@sneko ale tá masa je dostatočne ďaleko, aby na múr nemala zásadný vplyv. ako vravím, statik by bol namieste.
Odpovedať
@15_patrik_15 v tejto hrubke by ti ten svah udrzala akurat dobre vypocitana a dobre spraveny predpaty beton... Viem na streche je hadam kazdy druhy stavebny inzinier amater, kazdy treti statik pouzivajuci brusne kooficienty a bulharske konstanty ale zas experimentovat sa da, len do urcitej miery. Ked ide o hubu, treba sa obratit na odbornika a v tomto pripade o hubu pojde urcite. daj si tu robotu a precitaj aspon toto http://www.modrastrecha.sk/catalog/ve... http://www.modrastrecha.sk/catalog/ve... http://www.modrastrecha.sk/catalog/ve...
Odpovedať
@kosto13 porad
Odpovedať
Profilova fotka
Oporný múr vysoký 2m s cca takým terénom za múrom je už pomerne vážna konštrukcia, ktorú by mal riešiť statik či geotechnik. Pošlite podrobnejšie informácie : - Bude to oporný múr (terén sa zvyšuje nad pôvodným), alebo zárubný múr (múr sa hĺbi - zarúbava do terénu)? - čo sa sleduje zárubným múrom ? - je na hranici pozemkov ? Ak áno, ktorý je Váš pozemok ? - je tam plánovaná stavba. - je tam známa geológia, sú v okolí dáke vrty, boli robené dáke sondy ....? - ak nie aspoň kataster a číslo pozemku na hrubé určenie možnej geológie - máte polohopis a výškopis od geodeta ( aj svah za múrom ) ? Určite nezaškodí si niečo aj prečítať na našej stránke a potom sa ozvite. Díky zita19.
Odpovedať
@kosto13 kazdy den chodim okolo takého DT-ckoveho amatérskeho veldiela vysokého asi 4 metre, kazdy den pozeram ci to este nespadlo. Za tie roky co to stoji sa to uz aj posunulo aj nejake pokusy o zachranu sa udiali ale som si ista, ze jedneho pekneho dny najde majitel svou zahradu zosypanu dole. Pri velkom stasti to nikoho na chodniku par m odtial nezasype :-S
Odpovedať
@kosto13 https://www.google.sk/maps/@48.705696...
Odpovedať
Nazdar Podla tvojho navrhu je oporný múr staticky neunostný . konštrukcia by to neudržala v takomto stave . Chýba prvok zabezpečenia proti pretočeniu - čo je tu v prípade vytlačenie múru - gabionového von to znamená staticky neurčité , ak by sa jednalo o votknutie tak potom dlžka votknutia je 1,5 nasobok zaistenia výsky čo je 2,2m ( dlžka zakladania 3,3m ) Chýba prvok zabezpečenia proti potlačeniu horninou - tu nieje definovaná charakteristika zeminy - potom musí byť váha múru vačšia ako je váha respektivne napatie na oporný múr .
Odpovedať
Profilova fotka
Zita 19, vieš poslať na náš E-mail foto takéhoto múru. Rád by som ho na našej stránke uverejnil.
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?