Odkúpenie pozemku od svokrovcov za symbolické 1euro

Profilova fotka
Chcem sa spýtať, svokrovci majú velmi velmi pozemok, s domom. Ostali v dome sami a nezvládajú sa o pozemok starať. Svokor chce dať polovicu pozemku aby sme sa mohli budovať. Polovica pozemku s domom im ostane. Viem že kvoli hypoteke, ktorú budeme potom brat, sa nám oplatí viac kúpit za symbolické euro, ako prist k nemu darovacou zmluvou. Ale ako máme postupovať? Najskôr dať geodetovi vymerať pozemok, resp. polovicu a potom u notára spísať, že nám ju predal? Aky je celý postup?
Odpovedať
1
2
Jasne, najprv musí geodet nakresliť čo je predmetom predaja, aby si to vedel kataster zadať do systému.
Odpovedať
@lennusska Celkom by ma zaujímalo aký vplyv môže mať na vašu hypotéku skutočnosť či ste pozemok nadobudli kúpnou alebo darovacou zmluvou?
Odpovedať
@martuska75 Ahoj. To je úplná blbost. Právě naopak, když to překroutím, tak cena pozemku bude 1 Euro a na to dostanu hypotéku ve výši 80 % ceny, čili 80 halířů , či eurocentů. :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
@martuska75 Dar možno pýtať späť.
Odpovedať
@radopp Ahoj, to máš sice pravdu, ale pouze poloviční. Nezáleží na libovůli dárce. Záleží, jak to posoudí soud, protože tam jsou nějaké podmínky, která nelze vynechat. Například nezřízený život, nedobré zacházení obdarovaného s dárcem a pod. Samozřejmě, že se to může vrátit dobrovolně, ale to se také může zpětně prodat na stejnou cenu, jak se to koupilo.
Odpovedať
@lennusska odkúpenie pozemku za 1 e?!chyba,kúpno-predajná zmluva napadnuteľná. :-( Takéto zmluvy treba riešiť s právnikom,treba tam dať sumu,ale nie 1 e!
Odpovedať
Pýtať späť založený pozemok je spôsob ako ho speňažiť ak je nepredajný. Niektorí ľudia sú hyeny.
Odpovedať
@marta2610 Presne, dáva sa nejaká úradná cena a zaplatí sa daň. Neplatiči daní nemajú ochranu štátu.
Odpovedať
@marta2610 Tiež si myslím že je viac napadnuteľná fiktívna kúpna zmluva, nakoľko predaj pozemku za euro je jednoznačný dar ako darovacia.
Odpovedať
Veď ked to pôjdu kupovať od rodičov,alebo svokrovcov a majú to 5 rokov v osobnom vlastníctve tak neplatia žiadnu daň?!len suma od.......e musí ísť cez banku!,ak sa mýlim opravte ma. @radopp
Odpovedať
@marta2610 Presne ako píšeš.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak teda čo je najvýhodnejšie?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Dajte si ten pozemok zamerať,potom ohodnotiť a spísať kupnopredajnu zmluvu na ohodnotenu sumu.Svokrovcom samozrejme nedate nič ale aj tak im dajte podpísať papier,že dohodnutu sumu dostali.Ked vam chcu pomocť,tak to tak urobia.Oni dan nebudu platiť ak boli vlastníkom viac ako 5rokov.A vy majte na pamäti,že vam takto velmi pomohli aj ked z toho budú mať trt. ;-)
Odpovedať
@tatiana1978 ja len doplnim ze za takuto velku pomoc si budu mladi este 6x hlavu o zem buchat, ale to je to inej sekcie a temy... nuz ale to pochopia rokmi.
Odpovedať
@eeffka možno 6x a možno ani raz.Všetko jevo hviezdach a v ludoch. Základ je aby potom od starkých ostatne deti nepožadovali takú sumu na ruku.Rodičia sú na svete pre deti,ja by som svojmu dietatu takto určite pomohla a že na starosť ma neodložia...zatial dúfam,že mi občas podaju pohar vody a kuščok chleba s maslom
Odpovedať
Co ja viem, ak predavas podavas priznanie, aj ked dan neplatis lebo xyz...DU urcite pozrie na sumu za ktoru sa predalo. Suma za ktoru predava musi byt podlozena - tj znalcom. Prilohou zmluvy su znalecke. Ten statu ruci za to ze to nik nepodhodnotil. To by inak sme setci kupovali a predavali za 1E a stat by mal prd :D Hypo nezaujima suma na zmluve, banka si aj tak ohodnoti sama bez ohladu za co sa nadobudlo.
Odpovedať
@trnkabrnka1 To kde si čítala,že medzi súkromnými osobami,respektíve pri predajnej zmluve musí byť znalecký?!Dozadu cca 15 rokov musel byť znalecký,ale teraz nie.
Odpovedať
citala na danovom ked som pred 3rokmi byt predavala
Odpovedať
@tatiana1978 jasné ak sa dá treba deťom pomôcť,ale všetkým rovnakým dielom a hlavne nie poza chrbát.
Odpovedať
@trnkabrnka1 môj zať robí znalecké posudky,teraz som s ním dotelefonovala, znalecké posudky pri predaji bytu medzi súkromnými osobami sa nemusia robiť, sú zrušené najmenej 10 rokov!!!!ZP sa robia pri hypoúveroch.Dú platíš daň z predaja nehnuteľnosti a to rozdiel medzi nadobúdajucou sumou a predajnou,to sa netýka nehnuteľnosti ktorú vlastníš 5 rokov,tak isto aj do ZPoisťovni,ale to sme už dosť odbočili,pardon.
Odpovedať
@marta2610 ano,všetkym rovnako,uplne rovnako,takže som za zasadnutie rodinnej rady.Nepovedala som,že ostatné deti maju obísť,napísala som,že ak rodičia pomožu,tak aby nezabudli deti na to.A tiež aby deti vedeli ako sa dohodli a nie že starkí nedostanu za pozemok ani cent a ostatné deti budú pýtať tolko na kolko bol ohodnotený-Nadhodnotený ten pozemok.X krat som už tu vyjadrila svoj postoj k vyplacaniu surodencov surodencami a rodičov detmi
Odpovedať
napíšem osobnú skúsenosť. Ja som to riešila cez darovaciu zmluvu. Nikto nemusel nikomu platiť - ani daň z darovania. Na kataster som predložila len darovaciu zmluvu - nebol problém so zavkladovaním.
Odpovedať
@tatiana1978 jasné OK,ja som písala všeobecne.
Odpovedať
Len strucne ... Takato zmluva by bola od zaciatku na sude lahko napadnutelna. Predaj za jedno euro by bolo povazovane len, ako zastieraci manever darovania. Rieste to jednoducho darovacou zmluvou. postup 1 - urcite si nove hranice pozemku 2 - zavolajte geodeta pre zameranie 3 - rieste rozdelenie ziadostou na katastry 4 - po ziskani noveho cisla parcely ju prevedte na seba darovacou zmluvou. 5 - po case medzi sebou spiste doklad o dodatocnom financnom vyrovnani daru. (ak by darovaciu zmluvu niekedy niekto napadol) mozte mu tymto dokladom zamavat .... nic nezmoze. 6 - uzivajte si zivot, ako sa da ... :-) :-) :-)
Odpovedať
@lennusska presne ako napísal @osc, a ak si spravíte kúpno predajnú zmluvu tak platba v hotovosti medzi súkromnými osobami môže byť maximálne 15000€. A asi by som šla do tej kúpno predajnej zmluvy, možno sa Vám to bude hodiť a prefinancujete si túto kúpu cez hypotéku.
Odpovedať
@osc takže zmluva za milion nie je napadnuteľná?ak chcem niečo predať ,kto ma donúti aby som pýtal viac ako 1Eur?exekútor predá za babku a ostatné si strčí do vrecka , zakážeš to?
Odpovedať
Profilova fotka
@eeffka @tatiana1978 plánujem berlínsky múr a kamerový systém :-D som si vedomá že to nebude med lízať, ale tak u nás je to hlavne z finančného hľadiska.
Odpovedať
Profilova fotka
@marta2610 manželovi súrodencí súhlasili, s tým že na ostatní majetok si už nárok nebude robiť. Inak by som to ani nechcela.
Odpovedať
Profilova fotka
@osc dakujeeeeem toto som potrebovala ;)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
@janci77 zdravím vás aj ja by som chcel takto riešiť pozemok od našich rodičov..neviete mi poslať prázdnu zmluvu ktorú ste predložili na kataster ? michal.hudak@centrum.sk . budem veľmi vďačný
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?