Odkúpenie ornej pôdy na viacerých parcelách

Chcela by som sa spýtať, či má niekto skúsenosť s odkupovaním ornej pôdy na viacerých parcelách, patriacich viacerým vlastníkom. ( Jednotliví vlastníci vlastnia nerovnaké podiely ). Chcela by som vedieť, či stačí v prípade viacerých vlastníkov parciel odkúpiť od jedného vlastníka parcely povedzme 1/3 ornej pôdy z celej parcely a prispôsobiť si ju na svoje potreby, nakoľko v katastri nie je vypísané, ktorý vlastník vlastní ktorú tretinu, či devätinu pozemku...snáď je to pochopiteľne napísané. Ďakujem za každú odpoveď.
Odpovedať
Každý s tých viacerých parciel patrí jednému vlastníkovi, alebo napr 1 parcela viacerým vlastníkom? Ty ked od niekoho kúpiš podiel parcely, nemôžeš si na danej parcely vybrať tú časť z parcely ktorá sa tebe páči lebo každý jeden z viacerých vlastníkov ma tam podiel. S tou danou časťou parcely, ktorú ty chceš musia ostatní súhlasiť, lepšie povedané podpísať Ti to že s tým súhlasia a tak si môžeš vytvoriť nové parc. číslo.
Odpovedať
@barborienocka Ide o budúci stav. pozemnok ? Skús popísať konkrétnejšie . ...Každú parcelu odkupuješ od vlastníka. Ak jednu parcelu vlastnia viacerí podieloví vlastníci a chceš zrušiť podielové vlastníctvo, musí to byť dohodou notárskou zápisnicou na základe ktorej ti to gedet presne vymeria tvoj podiel a potom sa novo vytvorené parc. číslo zapíše do katastra a zakreslí do pozemkovej knihy.
Odpovedať
Falco2007...každá parcela patrí viacerým vlastníkom, a ako zistím, komu presne patrí tá časť, ktorú ja chcem...čiže v podstate každému musím vyplatiť jeho podiel z celej parcely, tak? :-| Ninka23 áno, ide o budúci stavebný pozemok, dosiaľ je to orná pôda, ktorú by som chcela kúpiť, ale je na nej veľa vlastníkov a keď to chcem kúpiť, tak neviem od koho, či všetkým musím niečo vyplatiť, alebo mi stačí kúpa od jedného, ktorý má taký podiel aký potrebujem, alebo aspoň približný, a či mi to musia ostatní povoliť, že si to od neho môžem kúpiť?...neviem sa s tým pohnúť :-(
Odpovedať
Všetko je uvedene na liste vlastníctva Záleží na tom či su podielovymi vlastnikmi.Asi ano a v tom prípade je najlepšie cenu rozdeliť podla výšky podielu.Ak potrebuješ niečo ohladom realít kludne sa ozvy.
Odpovedať
@barborienocka da sa to - pokupit podiely v takom "mnozstve" aby sucet tych odkupenych podielov daval "nejaku" vymeru ktoru si poredstavujete /nezabudat aj na to ze existuje aj nieco ako predkupne pravo - aj ked sa to snad skoro nikdy nedodrzuje - ak tam uz daky podiel mate o to lepsie. ale dalej - mate podiely na viacerych parceliach a vy ste si ich chceli vyclenit a spravit jednu parcelu - OK - vola sa to realna delba - geodet vyhotovi geometricky plan v ktorom z tych viacerych parciel vyclenu jednu - tu vasu buducu s tymi m2 ktore mate v tych podieloch. potom sa spravi zmluva - ALE so vsetkymi spoluvlastnikmi a vsetcia stym musia suhlasit - podpisat zmluvu. Ak je tam "SPF", mrtvy, nezvestny, neprededeny .... tak je to problem lebo vam stym nema kto suhlasit. Takze dalsia moznost je vyclenit si svoje podiely sudnou cestou - tu sa moze ktosi ozvat aj stym predkupnym pravom - a moze to velmi dlho trvat s neistym koncom. zasa treba GP a aj pravnika - treba zachovat aspon pristup ostatnym spoluvlastnikom na ich pozemky.
Odpovedať
a je veľkým problémom získať súhlas aj od Slovenského pozemkového fondu? lebo ten mám tiež medzi vlastníkmi? :-|
Odpovedať
@barborienocka popravde - viem ze SPF urcite nepreda, ale ci by suhlasili s realnou delbou vazne neviem /kedze sa nejedna o odpredaj, tak snad aj ano ale skusenost nemam/ - ale popravde tu by som sa moc nespolahol na to co vam kto povie - ale na nete si nasiel prislusnu spravu SPF pod ktoru dane katastralne uzemie spada, nakreslil si len rukou nacrtok ako by som to asi chcel - zobral sa a siel sa tam osobne opytat - pripadne ak budu suhlasit co budu vyzadovat - pripadne by som to skusil najperv mailom alebo telefonicky+ si dohodol termin.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
@malydom ahoj chcel by som ta poprosit o nazor ako postupovat pokial chcem kupit podiel v parcele s viacerymi vlastnikmi a ja nie som spoluvlastnik cize nemam tam podiel. Pokial tomu rozumiem spravne nemusim pri vklade na kataster prikladat podpisane odmietnutie od ostatnych spoluvlastnikov pokial mam podpisanu kupnopredajnu zmluvu s 1 z nich? Chranim sa tym len pred buducim pripadnym napadnutim. Ako je realna vymozitelnost v tomto pripade?
Odpovedať
@barborienocka podla mna musis odkupit vsetky podiely alebo spravit geometricky plan kde sa presne urci ktora cast je koho , ale je to tazko lebo z kazdeho centimetra vlastnis 1/3 , takze pokial sa nedohodnete tak to bude problem , lebo kazdy si moze narokovat na tu lepsiu cast pozemku.
Odpovedať
@galgan otazka na pravnika :-D ja pravnik niesom. ale v postate ste si odpovedali. to predkupne pravo tam proste je. ale je tam aj premlcacia doba dokedy to je napadnutelne. vymozitelnost? to netusim - nedoniesol sa ku mne ziaden pripad kedy by sa niekto svojho predkupneho prava domahal. len moj nazor - naco vam je podiel? jedna sa o pristup - podiel na spolocnej ceste?
Odpovedať
jedna sa o podiel, ktory mozem kupit za vyhodnych podmienok avsak pokial by tato suma bola ponuknuta ostatnym zucastnenym tak by ju s najvacsou pravdepodobnostou taktiez chceli vyuzit.
Odpovedať
@galgan predkupne pravo maju, premlcacia doba je 3 roky.. Tiez nerozumiem, naco ti je podiel v pode, s ktorou aj tak nemozes nic robit, nakolko su tam spoluvlastnici..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Kazdy kamienok na tej roli vlastni 20ludi... kazde zrniecko spolocne parti 20ludom.. Nemozes uvazovat vobec nad tym ze kupis od jedneho a ty si vyberies najlepsie miesto najblizsie naprikladk u ceste :-) na to zabudni :-) Das si urobit geodedicky planik, vyrez z parceli.. ten vyrez ma napriklad 1000m2 a to sa rozpocitap odla podielov kto kolko m2 v tom ma... a musis pekne krasne ist za 20 ludmi a skupovat.. Vyselektuj si cca ludi na skupiny podla rodin... a takto chod a v rodine najdes mozno niekoho co to cele zariadi s ostatnymi v rodine.. Cim menej m2 vlastni niekto v tej parcele tym bude viac pytat, bude prefikanejsi... Vacsinou cim menej mas tym si vacsi debil.. Ja som skupil od 26ludi... Inac da sa to.. Kazdy preda.. Len za inu cenu ;-) Skupuj najskor najvacsie ciastky za menej penazi.. Potom sa to vyostri a debilom das bohuzial viac.. Ale skupis to.. Neverim ze nie.
Odpovedať
Profilova fotka
@barborienocka Ale pozeram ze ty to uz asi aj vlastnis, presiel rok :-)
Odpovedať
hej uz presiel rok, ale robila som to predsa len inak ako ty a nesla som za vsetkymi 24 debilmi:) akurat, ze robim viacej pozemkov a je tam aj viac ludi, viac problemov, tak je to na viacej rokov:)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Profilova fotka
@barborienocka Ten SPF je tam preto, lebo tam su pravdepodobne neznami spoluvlastnici (vačšinou nežijúci) a SPF spravuje ich podiely, kym sa to nevysporiada. Na komunikaciu alebo nebodaj odkupenie od SPF rovno zabudni, existuje aj ina cesta a rychlejsia. Je treba podiely predediť, aby na LV ostali len zivi spoluvlastnici a s tymi uzavriet dohodu o odkupeni alebo inom vysporiadaní. Odporucam moje-vlastnictvo sk Oni take robia.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@mio23 a co ak sa najde jeden co to nebude chciet predat? da sa s tym nieco robit?
Odpovedať
Profilova fotka
@lubo310 Ak snim nebudes v negatívnom konflikte, alebo nieco z minulosti, tak pochybujem, ze nepreda. Ono normalne ked uvazuje clovek, tak jemu to bude naprd, ty pridas sumu a preda.. O peniazoch to je asi stale, ak sa to bude hrotit zvysis sumu.. PS: Vacsinou ty co maju najmenej pytaju najviac, tych si nechavat na koniec.. Ak ides kupovat uz s tym, ze ty tam uz cast mas kupenu, je to tvoje plus pred predavajucimi... Zaciatok je tazky, spravne tipnut, kupit kusok a ist po dlasich ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@lubo310 nič, sú pozemky, kde stredom ide 2m pás, tí okolo sa zariadili, pozemky preparcelovali a o ten pozemok už nikto nemá záujem. Časom sa z neho stane verejná komunikácia a majiteľ nezíska nič.Ale mal by platiť daň z nehnuteľnosti.
Odpovedať
@jan45 ....verejná komunikácia ???
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@mio23 mozem sa opýtať ako ste stanovovali cenu? Ci nechavali ste vlastníkov nech si povedia cenu?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?