Oblukovita pristupova cesta

Dobry den, poradte mi prosim vas, Chcela by som stavat dom za rodicovskym domom na zahrade,ktora je namna prepisana. Stavebne povolenie dostanem iba ak spravim pristup.cestu...ale...Na rodicovskom dvore je uz postavena garaz, mozem spravit cestu okolo garaze? Priestor medzi garazou a rohom domu ke 4,5 m... Skolauduju mi ju? Mam zavolat projektanta na cestu? Nie je to tam na tesno? Dakujem
Odpovedať
@mayapaola To, čo si načrtla je úplný nezmysel. Rodičovský pozemok rozdelíš jednou prístupovou cestou na 2 časti - vždy, keď budú chodiť z garáže do domu, budú chodiť po cudzej ceste. Ak už veľmi chceš tam vzadu stavať, tak zbúrajte garáž, vymerajte rovnú cestu v tej pravej časti až dozadu, ten pozemok odčleňte a na ňom potom postavte prístupovú cestu. Ten pozemok si potom prepíš na seba, alebo si ho dajte ako spoluvlastníctvo s rodičmi. Ale hlavné slovo bude mať stavebný úrad. Tam ti povedia, či ti vôbec dovolia tam vzadu niečo postaviť. A ak áno, aj za akých podmienok. Ale podľa mňa ti to neprejde. A aj keby si tak mohla, nerob to. Je to veľká chyba tak stavať. Na hodnote stratí aj predný pozemok aj ten zadný. Teraz si povieš, že však tam budú bývať tvoji rodičia a ty. Ale nie večne. Raz jeden alebo druhý dom bude na predaj. Ja by som určite tak nestaval. Mal som takú možnosť ponúknutú od rodičov, no odmietol som to. Postavil som si úplne inde a samostatne.A neľutujem.
Odpovedať
Vec je taka, ze za zahradou ma obec v plane spravit cestu a vystavat to tam.., lenze kedy? To moze trvat aj roky... Moc na vyber nemam... Tak za par rokov by som aj bremeno aj cestu cez dvor zrusila a chodila by som zo zadu za zahradou..ci?
Odpovedať
@mayapaola rúcať garáž kvôli ceste, ktorú chce stavebný úrad je hlúposť. Urob to hoc ako, len aby ti to schválili. V budúcnosti si to môžeš urobiť ako len chceš - je to všetko v rodine pokiaľ si rozumiete. Nakoniec, ty nepotrebuješ chodiť k domu v záhrade s autom. Avšak projektant by dom mal navrhovať aj pre možnosť hlavného prístupu od zadu ak sa tam plánuje cesta v budúcnosti.
Odpovedať
@mayapaola Z hľadiska majetkových vzťahov na rodičovskom pozemku je najlepšie zriadiť vecné bremeno spočívajúce v práve cesty a toto VB na pozemku rodičov na LV zapísané v KN sa vzťahuje aj na nových vlastníkov (pokiaľ by bol ktorýkoľvek dom aj s pozemkom, na ktorom je zriadené VB predaný novému vlastníkovi. Uzatvoriť treba zmluvu o zriadení VB (odplatne alebo bezodplatne). Súčasťou zmluvy o VB musí byť buď GP alebo min. kópia z kat. mapy so zákresom cesty. Pokiaľ je cesta od verejnej kom. po hlavný vstup do budúcej stavby domu kratšia ako 50 m môže byť cesta bez obratiska na jej konci (z hľadiska zákon ochrany pred požiarmi). Šírka hl. dopravného priestoru na ceste je min. 3 m, treba počítať od oplotenia a od pevnej prekážky (rohov exist. stavieb) odstup min. 0,50 m. Čiže šírka voľného priestoru 4,5 m postačuje. Prístup. kom. môže byť spevnená len v jazdnej stope vozidla (pruhy). Na účelové kom. k rodinným domom neexistuje STN, preto proj. by mal navrhnuť jej spevnenenie v súlade s predpokladaným zaťažením aj počas výstavby od NV (nákladných vozidiel) a v súlade s požiadavkou podľa zák. o ochrane pred požiarmi..
Odpovedať
@mayapaola Tak v takomto prípade ti to podľa mňa vôbec neschvália. Predpokladám, že stav. povolenie - teda povolenie stavať vzadu - vydajú až potom, keď bude vzadu iná cesta a bude na to územie vydané územné rozhodnutie s rozdelením parciel. Ak to je nejaká oblasť, kde má byť v budúcnosti výstavba RD, tak tvoj dom bude musieť zapadať do konceptu celej oblasti. Ale môžem sa mýliť, lebo nepoznám všetky okolnosti, všetky detaily prípadu - napr. územný plán obce. Záväznú odpoveď ti dajú len na stav. úrade. Opýtaj sa tam a daj potom vedieť, ako si dopadla.
Odpovedať
Toto su otazky na obec a stavebny urad. Tu ti nikto konkretne neporadi a dohady nic nepomozu
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?