Neznámy vlastník pozemku

Profilova fotka
Dobry den, prosim vas, vie mi niekto poradit ako mam postupovat v pripade, ze chcem odkupit susedov pozemok, jena sa o ornu podu.Problem je vsak ten, ze sused je jediny vlastnik a jeho adresa a datum narodenia niesu zname...poznam len meno a priezvisko.Pozemok spravuje SPF, je nejak sanca, ze sa dostanem k moznosti odkupenia, ak sa mi ho nepodari najst? ma velmi vsedne meno a len v tel.zozname je takychto ludi na vyse 2 strany. dakujem za odpovede
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
to miron: musíš pátráť po vlastníkovi, inuá šanca nie je :-| , skús cez obec....
Odpovedať
Profilova fotka
hmm, a ako ho identifikuje SPF? to tam nema ani jeho rodne cislo, len meno? =-) to si potom mozes doviest hocijakeho jozefa novaka :-N
Odpovedať
Na Liste vlastníctve nevieš určiť kto to je, ale treba si zistiť na základe akého právneho titulu to nadobudol a potom sa opýtať na katastri a nahliadnuť do tzv. zbierky listín. Tam sa dajú tie údaje zistiť. Ak ide o pôdu, kde sa robí tzv. ROEP, treba sa opýtať na katastri či už prte príslušnú obec bol ukončený.
Odpovedať
ahoj, taketo pozemky spravuje SPF a SPF ich moze aj predat. Ale k takemu ukonu nikdy nedojde, lebo SPF bude vzdy cakat, ze sa ten "Jozef Novak" k svojmu pozemku prizna a preukaze sa nejakou listinou (ktora preukazuje jeho vlastnictvo) a nayvse kvoli Ficovi sa teraz pozemky SPF nepredavaju. Takze to je nevybavytelna vec :-(
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem za vase reakcie.Dnes som bol na katastri a mal moznost nahliadnut do pozemkovej knihy, na zaklade cisla z titulu nadobudnutia mi poskytli dalsie info o mojom nezvestnom :-) , takze mam uz adresu, datum narodenie... naskyta sa mi vsak otazka, ak to ma kataster niekde uvedene, preco to neuvedie na list vlastnictva???? Ako mozem teraz legalizovat tieto udaje na list vlastnictva? je potrebna nejaka ziadost o zapis na LV? ak viete dalsi postup prosim o radu... dakujem
Odpovedať
Miron: údaje, ktoré sa zapisjú do LV ustanovuje zákon a vyhláška. Tento rozsah sa meniť nedá. Opýtaj sa na ten ROEP = register obnovenej evidencie pozemkov. Po jeho ukončení sa vlastník uvedie do LV.
Odpovedať
Ale aj ked prebehne ROEP a zapise sa do katastra - tak moze na LV figurovat Jozef Novak (SPF) - to znamena, ze vlastnikom je Jozef Novak, ale jeho nehnutelnost spravuje SPF. A ROEP sa nerobi v kazdom katastralnom uzemi - je to dost zriedkave. A ak mas adresu a datum narodenia - tak vyhladaj toho vlastnika a on by mal nasledne na to poziadat kataster o doplnenie udajov do LV a bude sa musiet preukazat nejakou listinou, ktora preukazuje jeho vlastnictvo k danej nehnutelnosti.
Odpovedať
saskax: ty pracuješ na katastri? veľmi múdro si to napísala. Alebo si právnička?
Odpovedať
andrea1158 : nepracujem na katastri, som geodetka a stretavam sa s takymi vecami.
Odpovedať
Profilova fotka
prosim viem mi niekto povedat, ako dlho trva podatelni a katastru kym na zaklade ziadosti doplni udaje na LV a vyda nove LVcko s novymi udajmi a tym padom zrusi SPF ?? rusi sa sprava SPF automaticky s najdenim " neznameho" vlastnika?? dakujem
Odpovedať
miron : cez podatelnu poda vlastnik Ziadost o doplnenie udajov do LV (na zaklade listin preukazujucich vlastnicky vztah k nehnutelnosti). Kataster ma zo zakona 60 dni na doplnenie tychto udajov, ale zo skusenosti viem, ze im to trva niekedy aj 6 a viac mesiacov. Treba ich potom nahanat. A potom sa to (SPF) vymaze z LV.
Odpovedať
saskax: to vážne robí kataster také prieťahy? To si ma teda nepotešila.
Odpovedať
Článok sa načítava...
ahoj. chceme kupit pozemok, podla LV su 3 majitelia, podla info co mame su vsetci 3 nebohi, ale na LV figuruju. manzel bol dnes na katastri- nahliadnut do pozemkovej knihy, ale tam nemali adresy, aby sme sa dopracovali napr. k ich detom. este sme ani nezacali a uz mam hlavu ako balon. asi budeme musiet kupit iny pozemok, tento sme chceli kupit lebo susedi s nasim, lenze nas je sam o sebe uzucky - 8,5 m..
Odpovedať
Ahojte danuska24: ak su zomretí, tak je ešte možnosť zistiť dedičov na súde. Ale asi aj to je dosť pracné. No a ešte jedna vec, s ktorou sa aj ja stretávam, že je možné, že si to dedičia ani nebudú chcieť dať predediť, lebo to bude pre nich nákladné.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
y2kman • 13. júl 2008 o 19:21 Chcel by som kúpiť pozemok neznámeho vlastníka. Jedná sa o pozemok v záhradkárskej osade. Voľakedy tam bol sad, po znárodnení z toho spravili záhradkársku osadu. Dotknutý pozemok nikdy nikomu nepatril a pôvodný vlastník podľa mojich informácií dostal náhradnú pôdu. Ako postupovať v takomto prípade?? Ďakujem....
Odpovedať
ikke: pozemok neznameho vlastnika sa neda kupit, teda aspon nie od SPF. Teda da, ale len v urcitych pripradoch a predpokladam, ze to asi nebude tvoj pripad. Ale, podla toho, co pises, tak vlastnik na pozemok bol a kedze za svoj povodny pozemok dostal nahradu, tak vlastnikom je bud stat, teda SR-SPF pripadne ina pravnicka osoba. Treba si to pozistovat na katastri pripadne na prislusnom Obvodnom pozemkovom urade. Pozemkovy urad vydava rozhodnutia o priznani nahrady, pripadne o navrateni pody. A upresnujem, kazdy pozemok musi mat vlastnika.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
ahojky, chcel by som sa spýtať, máme pozemok, nechcú nám dať úrady povolenie k vynatiu....pretože, spf spravuje jeden fúz vo výmere 460m štvorcových(neknihovanú parcelu), lenže tento fúz je medzi cestou a pozemkom, čiže niečo ako hrádza, pretože zatial som sa stretol len s birokraciou, tento štát ide proti ľudom, chceli sme tento pozemok odkúpiť, ale ani oni a ani starostka nevedia cenu ....vraj o tom rozhoduje skupinka v Bratislave. Bránia nám tým potiahnut inžinierske siete. Je to protizákonné? Vedel by mi niekto povedať ako dalej s takým pozemkom? pritom cesta a družstvo su čierne stavby, ale každý sa bojí SPF v Martine.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Ahojte Mal by som taktiez otazku. Ako to je s kupou pozemku ktory na KAPOR v registri v C-cku neexistuje a v E-cku je pozemok vysporiadany iba napriklad na 20%Totiz to na E-ckovom LV nie je uvedene nic take ako na C-ckovom ze je tam uvedene iba meno s tym ze podu spravuje SPF-vl. neznamy. Parcela ma napriklad rozlohu 1000 m2 ,ale sucet jednotlivych podielov na E- nedava sucet 1000 m2.Cize dajme tomu ze su na E-ckovom LV uvedeny iba 3-4 vl. Samozrejme ze plati to co standardne,nemozu svoj podiel predat hned tretej osobe ,alebo teda iba s pisomnym suhlasom tych dalsich dvoch.Co sa bude ale napriklad diat ak sa po case najdu aj dalsi vl.Bude pravne napadnutelne to ze som odkupil podiely ktore boli vysporiadane lebo neboli znami dalsi vl. Ak by som tak urobil a kupim tie podiely tych znamych vl. a kedze budem jedinym znamym vl. ktory bude napriklad vlastnit 400 metrov z 1000 m mozem si dat tento pozemok vytycit geodetom a uzivat ho bez pravnych dosledkov ktore mozu s toho casom vyplynut s tym ze sa casom prihlasia o svoj majetok? Dakujem
Odpovedať
zvysna stvrtina moze byt este v pozemkovokniznej vlozke. ak sa ti podari odkupit 3/4 /stym predkupnym pravom fakt netusim ako to je/ a tu poslednu 4 sa ti jednoducho nepodari - nenajdes vlastnika, nebude suhlasit ... tak jedine si ten svoj podiel dat vyclenit a to sa da len sudnou cestou - budes potrebovat geometricky plan v ktorom sa vyznaci navrh na rozdelenie - zvysnemu vlastnikovi musis samozrejme zachovat pristup a este su tusim dake podmienky /nemozes mu napr. nechat 20cm pas - inak ti to sud zamietne.
Odpovedať
Ano ,ano dobre si ma pochopil i ked som to tak komplikovane napisal. Ano to som tak trosku predpokladal ze to bude musiet ist cez sud ale co ak aj sud rozhodne v moj prospech a casom sa najdu dalsi vlastnici a budu to chciet napadnut,co bude potom?V podstate som ani neuvazoval s tym ze by som mal v PKV dohladavat vlastnikov,lebo to bude proste nezrealizovatelne.Kedze sa o to od cias kolektivizacie a mozno aj davno predtym nikto nezaujimal tak tam bude strasne ale strasne vela vlastnikov a muselo by prebehnut vela dedicskych konani aj vzhladom k tomu ze vsetky vymeny a predaje sa v minulosti realizovali viac menej ustne.Toto dohladavanie je proste nezrealizovatelne.
Odpovedať
noo stym predkupnym pravom - to je otazka na pravnika - najlepsie takeho co dobre ovlada pozemkove pravo, neviem ci tu na modrejstreche niekto taky je.
Odpovedať
podiel si nemozes dat vyclenit len tak, kazda cast pozemku patri rovnako kazdemu podielnikovi, toto by ti nepreslo, ze ja chcem vyclenit svojich XY m2 a tomu dlasiemu necham tych "jeho".. Ak by sa nasiel dedic po nezistenom vlastnikovi, tak ma samozrejme predkupne pravo. Ak by to dal na sud, tak ten moze rozhodnut o tom, ze pozemok sa vrati do povodneho stavu, cize do stavu pred tym, ako si ho ty kupil. Potom by mu to ti povodni vlastnici museli ponuknut a ak by akceptoval cenu, tak by to mohol kupit. Neviem, ci si si vedomy toho, ze na takyto pozemok nedostanes stavbne povolenie.
Odpovedať
Ahojte No ale teraz v tom nemam vobec jasno... Mam tomu chapat tak ze mozu nastat dve situacie -Dam podnet na vytycenie parcely na sud ak sa mi hypoteticky podari kupit casti ktore vlastnia 3-4 spolupodielnici aj ked je E-ckova parcela vysporiadana iba na 30% ale su a budu to v tom case jedini vlastnici.Sud rozhodne v moj prospech,ja si dam vytycit geometrak ,parcela prejde do C-registra a pokial sa pozemok casom dostane do uzemneho planu a tak nebude problem ziskat SP.Ak sa po nejakych rokoch najdu dalsi vlastnici tak sudne napadnu jeho tedajsie kladne rozhodnutie toho isteho sudu a sud na to bude prihliadat ako na nove skutocnosti a budem musiet dat pozemok do povodneho stavu cize aj napriklad zburat dom ak sa medzitym zmeni stavebny zakon a bude vacsia vymozitelnost rozhodnuti. Alebo -Sud sa nezacne vobec zaoberat mojim podnetom,alebo bude jeho stanovisko zamietave aj ked kupim vsetky identifikovane a zname casti od vlastnikov uvedenych v e-ckovom LV s jednoducheho dovodu ze pozemok nieje 100 % vysporiadany.I ked toto je prvy krat co som videl E-ckove LV kde nie su znami vsetci vlastnici aj napriek pred nedavnom skoncenej ROEP-ke. Ved teraz su na LV uvedeny iba 3-4 vlastnici,nie je tam ziadna zmienka o neznamych vlastnikoch ako na C alebo ostatnych E-ckovych LV takze s toho laickeho pohladu som nikoho neobisiel kedze som kupil od vsetkych vtedy znamych vlastnikov. Dik
Odpovedať
@jarddo mam v tom uz chaos, ak chces, posli mi do IP cislo toho LV, skusim poradit. Ale podla toho, co si pisal predtym, tam na tej parcele figuruje neznamy vlastnik a tym padom na tuto parcelu nedostanes stavebne povolenie.
Odpovedať
ok,odoslal som na IP info. Dik
Odpovedať
A jeje takze je to jasne.Kolegyna poradila a ..... Neznami vlastnici ktory ,ale nie su zapisani na LV ani menovite v zastupeni SPF. Takze klasika,prosit sa o iniciovanie dedicskeho konania a nasledne oslovit "milion" dalsich podielnikov a dufat a trpnut ze za to nebudu nehoprazne peniaze. Tak na toto si asi netrufnem... Kataster to sice zapise, ale casom si Tí novi spolupodielnici mozu uplatnit predkupne pravo.I ked aj tam bude nejake premlcacie obdobie ale budu to zase len problemy do buducnosti a neistota. .
Odpovedať
poznate alebo mate skusenosti so sluzbami konkretych advokatskych kancelarii a konkretnych pravnikov, ktori sa zaoberaju vysporiadavanim takychto pozemkov. tiez mam obdobny pripad, pozemok je ukazkovy, ale to vlastnicke pozadie.....katastrofa. majitelia su nezisteni/neznami vlastnici a mrtvi vlastnici, niektori zomreli koncentrac. tabore....vsetky "problemove skupiny" preto predpokladam,ze je to skor na pravnika ako na vlastne patranie. takze ak mate nejake tipy, budem vdacna
Odpovedať
Profilova fotka
Podarilo sa vlastne niekomu kupit do spf pozemok? :-N Asi skor nie vsak. my sme dnes na katastri boli zistovat nieco ohladne jedneho pozemku,kt.na kapor nemal uvedeny LV a po hodine hladanie v PK vlozkach sme zistili ze iba zabudli zaznacit vlastnika na katastri.A ten pozemok je majetok spf po reštitucii.Myslite ze je nejaka mala sanca takyto pozemok odkupit?Ideme na aj SPF pozistovat,len by ma zaujimali aj skusenosti niekoho.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@jarddo máme podobný problém, podarilo sa ti nakoniec kúpiť ten pozemok a vytýčiť tvoju parcelu?
Odpovedať
Nie,cele to padlo.Jeden z 2 znamych spoluvlastnikov si uplatnil predkupne pravo a zaplatil tolko kolko som ja ponukol. Viac som to neriesil,stratilo to pre mna zmysel.Asi tak....
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?