Nezaradenie pozemku do územného plánu

Dobrý deň, s manželom sme si pred vyše rokom zažiadali zaradenie pozemku do územného plánu, prebehlo už aj verejné pripomienkovanie a pripomienkovanie inštitúcií. My máme lesný pozemok v bezprostrednej blízkosti rodinných domov (rodinné domy sú hneď 3m cez cestu) a lesný a pozemkový úrad náš návrh na zariadenie do územného plánu zamietol (resp. obci). Ich argument bol, že v obci je veľa iných pozemkov, kde môžme stavať. Áno, v obci sú lokality, ktoré sú v územnom pláne, ale na parcelách je niekoľko desiatok majiteľov a SPF. Stretol sa prosím niekto s nezaradením pozemku do územného plánu, prípadne ako ste to riešili? Ďakujem. 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@nikol132 na stavbu nie je potrebné zaradenie pozemku, stavebným sa stane územným rozhodnutím.
Odpovedať
@nikol132 Váš pozemok v územnom pláne asi je, ale nie je určený na individuálnu výstavbu. To, že na druhej strane cesty sú domy, neznamená, že aj na vašej strane musí obec povoliť výstavbu. Nie na každom pozemku je možné stavať. Neviem, ako ste získali ten pozemok. Ak ste ho zdedili, tak treba počkať, kým obec povolí aj na tom území výstavbu. Ak ste ho kúpili ... tak to bola zlá investícia.
Odpovedať
@jan45 Toto nie je pravda, na to, aby sa na nejakom pozemku vôbec dalo stavať, tak musí byť určený v územnom pláne na zastavanie (bude tam regulatív, čo sa na tom pozemku dá postaviť). Pokiaľ je nejaký pozemok v územnom pláne vedený ako orná pôda, ochranná zeleň a pod., tak sa musí zmeniť využitie daného pozemku v zmenách a doplnkoch k územnému plánu.
Odpovedať
Profilova fotka
@moratibru moc to rozvádzate, to všetko viem, ale územné plány sú väčšinou zdrapy papiera. Ak je raz pozemok súkromný, z územného plánu sa nezrealizuje nič, s čím majiteľ nesúhlasí a naopak.Žiaľ, v obciach sa územné plány skôr využívajú na osobné účely. Pozrite si http://www.uzemneplany.sk/zoznam-uzem... a uvidíte aký rozvoj očakávajú v miestach, ktoré sú na vymretie, aké plochy určujú na individuálnu výstavu, ale o riešení sietí tam sú tri riadky. Podľa Vás ak si kúpim 20ha lesa pár kilometrov od obce, nemôžem tam postaviť dom? Sú na to iné obmedzenia ale nie názor starostu, aj ke´d v súčasnej dobe má veľké právomoci.
Odpovedať
@jan45 Ďakujeme za info. Skúsime to ešte cez to územné rozhodnutie. Ak nie, tak skúsime zaradenie pozemku do územného plánu opäť o pár rokov. 🙂 Viem, že to nič neznamená, keď sú postavené domy cez cestu. Len oproti majitelia si z pozemkov odčlenili na cestu len 3 metre a rátali aj oni, že my odčleníme minimálne ďalšie 3 metre na cestu. Takto im oficiálne zostalo na prejazd len 3 metre.
Odpovedať
@nikol132 Akonáhle je v obci podľa OÚ dostatok pozemkov vyčlenených na zástavbu, tak môže zablokovať ďalšiu výstavbu na nových parcelách.
Odpovedať
Profilova fotka
@draik ,môže, ale ak mám pozemok inde, nie je logické, aby som sa mal prispôsobiť , naviac, ak na vyčlenených pozemkoch nikto nestavia a nebude stavať. Inak vyzerá situácia okolo veľkých miest, kde by developeri postavili aj na 10m pozemku a inak v obci, kde nie je záujem o výstavbu. Cieľom územného plánu je optimalizovať rozloženie sietí, udržať vzhľad, ale to si obec nemôže dovoliť ak nemá prostriedky.
Odpovedať
Profilova fotka
@draik ,môže, ale ak mám pozemok inde, nie je logické, aby som sa mal prispôsobiť , naviac, ak vyčlenené pozemky sú v súkromných rukách bez záujmu o stavby.. Inak vyzerá situácia okolo veľkých miest, kde by developeri postavili aj na 10m pozemku a inak v obci, kde nie je záujem o výstavbu. Cieľom územného plánu je optimalizovať rozloženie sietí, udržať vzhľad, ale to si obec nemôže dovoliť ak nemá prostriedky.
Odpovedať
@nikol132 pokiaľ bude stavebný úrad postupovať tak ako má, tak by vám povolenie na stavby nemal vydať. V prvom rade by mal stavebný úrad skúmať, či je navrhovaná stavba v súlade s územným plánom. A v tomto prípade nebude. Nekomentujem v akom stave sú u nás územné plány, či sa dodržiavajú a pod., ale pokiaľ raz pozemok nie je v územnom pláne vedený ako pozemok na výstavbu, tak by stavebný úrad na tomto pozemku nemal stavbu povoliť. Ak to urobí, poruší zákon.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?