Nevysporiadaný pozemok info

Profilova fotka
zacali sme rekonstrukciu domu a pri vybavovani stavebneho povolenia sme zistili ze pozemok na ktorom mame dom nieje len nas. vlastnime iba 1/4 a 3/4 vlastni stara pani ktora o tom asi ani nevie. ( v minulosti pozemok vlastnili dvaja bratia ktori si ho rozdelili na polovicu, jeden si postavil dom na svojej polovici a druhy na svojej polovici. a ta polovica pozemku kde sme zdedili dom ma dvoch vlastnikov). o pozemok (dvor ) sa starame roky rokuce v nevedomosti ze nieje vsetok nas. co sa da s tym robit?
Odpovedať
Profilova fotka
obbnoviť dedičské konanie
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 ta pani nemala dedit, ale dedila...ustnou dohodou si dvaja bratia rozdelili velky pozemok ( rok 1941) ale nedali to na papier, po smrti jedneho z nich dedila aj tu nasu cast
Odpovedať
Nech to bolo akokoľvek, dôležité je to, čo je teraz - ak som pochopil správne, ste vlastníkmi domu (výlučnými vlastníkmi - 1/1). Pozemok pod domom a aj v jeho okolí vlastníte v 1/4 a pani v 3/4. To je stav, ktorý je platný a aktuálny. Možnosti máte 2: 1. Ktorú aj odporúčam: Odkúpiť podiel 3/4 od pani, ktorá je na LV spolu s vami. Ponúknuť primeranú cenu a odkúpiť (ak pani umrie a prebehne po nej dedič. konanie, možno tam bude 5 vlastníkov, a budete to mať o to náročnejšie, takže sa s ňou dohodnite). 2. Predať vašu 1/4 pozemku a aj dom pani za primeranú cenu. Dostali ste sa do stavu, kde ste vlastníkom domu, ale nie pozemku, na ktorom stojí (máte len 1/4 pozemku), čo je z vášho pohľadu najhorší stav. Rekonštrukciu domu ani neodporúčam začať, kým si nedoriešite pozemok pod domom. Mať nový krásny, zrekonštruovaný dom a nemôcť ho obývať vám bude nanič. Martin
Odpovedať
Profilova fotka
@m_artinus a neda sa to ziskat vydrzanim? o pozemok sa moji predkovia staraju od roku 1941 az my doteraz. ta pani asi ani nevie ze vlastni 3/4 pozemku...takze sa o pozemok ona nestarala neudrziavala ho, ani nic 73 rokov
Odpovedať
Vydržanie je špecifická vec - stojí a padá najmä na 2 veciach: 1. Dobromyseľnosť - skúste si prečítať toto: http://www.najpravo.sk/judikatura/obc... Vydržať ho môže ak ste presvedčený, že pozemok bol Váš - musíte ale aj dokázať na základe čoho máte toto presvedčenie - napr. Vaši predkovia to kúpili kúp. zmluvou (máte ju v rukách) - ale na katastri nastala chyba... Alebo máte dedič. konanie, kde je uvedené, že vlastníte celý pozemok v 1/1.. nie je to len tak a vyjadrenie typu: Starali sme sa o to celý život nestačí, treba dokazovať, dokazovať, dokazovať... 2. Ak by ste splnili aj 1. bod, je nevyhnutný k vydržaniu súhlas dotknutého vlastníka - teda súhlas tej pani, ktorá aktuálne vlastní 3/4 pozemku. Teda na to, aby ste ho mohli vydržať, vám musí podpísať papier, že s tým súhlasí, a že si je vedomá, že o tieto pozemky príde. Predstavte si, že poviete osobe (tej pani), že vlastní tam 3/4 pozemku, ale chcete ich vy, nech vám to podpíše a ona z toho nič nebude mať. Nech jej to poviete akokoľvek, daný človek si to vždy takto vysvetlí (ak nie a súhlasila by - je pre vás jednoduchšie ak vám to odpredá za symbolickú cenu - je to jednoduchšie nie len právne, ale najmä časovo a finančne. Vydržanie je neskutočne časovo náročné a rovnako tiež finančne. Preto som napísal v prvom príspevku, že sú 2 možnosti, pretože táto možnosť (vydržanie) je v 99 % prípadoch neúspešná.
Odpovedať
Zabudol som dodať, že pri vydržaní zaváži aj jednoduchý fakt - platenie daní, ak ste platili dane len za 1/4 pozemku, na vydržanie ani len nepomyslite.
Odpovedať
Profilova fotka
@m_artinus myslim ze dan sme platili za komplet pozemok...musim zistit
Odpovedať
neozete dan platit za pozemok ktory nieje vas,ved danove podavate snad na zaklade LV.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska platime aj roky za zahradu a zistili sme ze je to obecny pozemok a my sme iba uzivatelia
Odpovedať
Tak ale to je vasa chyba, zle ste urobili danove prizanie, alebo zle okontrolovali co vam vyrubili. Alebo mate chybne LV?
Odpovedať
@marekdianka @atlaska To, že ste platili dane aj za pozemok, ktorý nie je váš (prípad, kde je na LV tá pani) - to nič neznamená - a ani to niejak nezaváži (prípad vydržania), keďže tam sú dôležité iné podmienky, ktoré som písal vyššie. To, že ste platili daň za pozemok, ktorý patrí obci a užívali ste ho, je bežné - vo veľ obciach na SK to tak funguje. Ak máte záujem o uvedený pozemok - ktorý vlastní obec, ale vy ho využívate, choďte za starostom obce - vo väčšine to funguje tak, že poslanci odhlasujú cenu, za ktorú vám ho odpredajú (môže byť mierne nižšia než trhová cena), záleží od poslancov, a nastavenia aký majú systém. Vo všeobecnosti máte na tento pozemok nárok - možnosť ho odkúpiť (keďže ste ho užívali) - to ale neznamená, že zadarmo - vo väčšine je to aktuálla trhová cena, prípadne trocha zvýhodnená.
Odpovedať
Profilova fotka
nechcem strasit ale vysporiadanie pozemkov ked druha strana nema zaujem je velka patalia...
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?