Nedodržanie odstupu od suseda

Profilova fotka
Dobrý den. Potrebujem poradit ohladom domu ktory je vo vystavbe. Prikladam foto pre upresnenie mojho problemu (1. foto takto to bude vyzerat ked sused stavbu zrealizuje - foto je ilustracna 2.foto je fotka ako bude vyzerat dom ktory chce stavat a pristresok na dve auta). Stavebny urad spolu s obecnym uradom vytvoril studiu ktora hovori ze rozostup medzi rodinnymi domami musi byt z jednej strany meter a z druhej 3 metre. Moj sused sa rozhodol ze si na tych troch metroch postavi podla jeho slov ,, ALTANOK - PRISTRESOK ,, na auto. Pristresok je sucastou domu , jedna velka spolocna strecha a stlpy ktore su meter od hranice pozemku. Strecha bude na jeho pozemku, ale budu vzdialena asi tak 5 cm od mojej. Stretol sa tu uz niekto s podobnym pripadom? Stavebny urad ktory zastresuje nasu obec tvrdi ze to moze takto mat ale stavebna inspekcia, stavebny urad v NR,TT, SC a BA tvrdi ze to takto v ziadnom pripade nemoze byt. Neviem si poradit nakolko pani ktora ma na starosti nasu obec tak tvrdi opak a stavbu chce schvalit. Dakujem za radu :-S
Odpovedať
Takto nemoze byt ani nahodou!!!!
Odpovedať
Profilova fotka
@ero88888888 no a najhorsie je ze 6 uradnikov pracujucich na stavebnom urade mi povie ze neexistuje aby to takto bolo a jedine pani ktora je kompetentna o tom rozhodovat povie ze to tam moze mat. Ze obvodova stena je vzdialena 3 metre ako ma a ze to staci.
Odpovedať
Tak to ries 6 je viac ako jedna lebo ja by som toto nedovolil ani keby čo bolo
Odpovedať
ved to je sialene! a kde je hranica pozemku???? nie som si isty, ale mam taky pocit, ze v zakone je rozostup koncoveho bodu susediacich objektov roznych majitelov stanoveny na min 0,5m. a orkem toho - ak je pristresok sucastou domu so spolocnou strechou, podperne stlpy strechy v linii su brane ako stena. takze 3m v ziadnom pripade nasplna.
Odpovedať
Profilova fotka
no.. a najhorsie ze to tak ostane... bodaj by som sa mylil :-| :-| @panimida
Odpovedať
@panimida Skús sa obrátiť aj na http://www.bojprotikorupcii.vlada.gov... Pravdepodobne pani zoberie/ zobrala úplatok zato aby to schválila. Treba upozorniť pani ,že prekračuje a porušuje stavebný zákon a že podáš naňu trestné oznámenie. Treba takýmto ľuďom pohroziť.
Odpovedať
náš sused kedysi chcel stavať na hranici,tým pádom by musel kvôli zatepleniu aj fasáde mať na našom pozemku celý čas lešenie,ale podotýkam že mal dosť metrov na posunutie tejto svojej stavby,jasné že sme sa mohli vyjadriť k plánovanej stavbe,čo sme aj využili a nesúhlasili sme,to nie je len stavba,ale údržba,padajúci sneh,bol tam aj ďalší sused,ktorý sa opýtal a čo požiarne auto?sanitka?a mal po stavaní,mňa ale udivuje prečo títo susedia neprídu predtým a sa nespýtajú,nepožiadajú,neporadia?!no čo sú to ich zbytočné peniaze a kopec zbytočného času.
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem za radu. Zajtra sa mam este stretnut s pani ktora to ma na starosti a pokial sa tam nebude dat pohnut tak davam podnet a budem ziadat o stavebny dozor. Dalsia vec je ta ze sused stavia na cierno NEMA este pravoplatne stavebne povolenie. Stavbu ma zatial vytiahnutu po strechu ( strecha este nie je polozena) a stlpy ma postavene. Samozrejme som sa s nim snazila dohodnut a dokonca som mu navrhla ze som ochotna zaplatit rozobratie stlpov a posunutie na hranicu troch metrov.
Odpovedať
@panimida on ide na cierno, proti zakonom a ty si mu navrhla este platbu? sila TV si neoslovila? davno by som to spravil ... stv, markiza, joj, nabehli by s kamerami ... v stv za dverami casto sa take veci riesia.
Odpovedať
Profilova fotka
Najhorsie je ze sused stavia nezavratnou rychlostou aj bez povolenia, pricom stavebny urad vie ze stavia na cierno a stavbu mu nezastavili. Asi si uvedomuje ze pokial to da uz pod strechu tak uz si nepomozem a bude to len o pokutach.
Odpovedať
@panimida tak to je sila!!! Z akého dôvodu pani zo stavebného úradu tlačí na to, že je toto v poriadku??? Dostala niečo sľúbené či?? Ako vidím, na Slovensku si každá úradníčka interpretuje zákon ako sa jej zachce. V závislosti od toho kto jej čo sľúbil alebo ako sa jej kto povyhrážal. Niekde teda povolí a inde sa doslova príkladne odbaví. Pre niekoho zákon platí, pre iného len výnimky z neho. Niekto ho musí dodržať a niekto ho smie porušiť a aj skolauduje v rozpore so všetkým! Poznáme! Vivat Slovensko a "kompetentnosť" pracovníkov SU! :-p
Odpovedať
panimida Dobrý deň, V Nitre MÚ sa musí ku každej novej stavbe jej umiestneniu vyjadriť odbor Útvaru hlavného architekta. Podľa platného stavebného zákona nesmie byť novostavba umiestnená bližšie ako 2 m od hranice pozemku zo susedom. Podľa situácie osadenia susedovho domu to musí byť jasne viditeľné a pracovníčka MÚ nesmie schváliť územné rozhodnutie pokiaľ toto nie je dodržané. Táto pracovníčka má však aj nadriadeného ktorý toto musí schváliť a ešte aj primátor mesta sa musí vyjadriť svojim podpisom. Pri akomkoľvek územnom alebo stavebnom konaní však sú susedia účastníci konania a môžu podať svoje námietky buď ústne alebo písomne v zákonnej dobe. Ak ani tieto námietky nebudú zohľadnené viete sa odvolať na krajskom úrade stavebného poriadku a tam musia celú záležitosť prešetriť. V žiadnom prípade by som neodporúčal dať si postaviť v takejto vzdialenosti nový dom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@blackomt jáj Ty naivka....pani asi vie koho má za sebou a ak aj starosta podpisuje jej "vysoko odborné" rozhodnutia, potom nezmôže zakladateľka nič. Ako my. Na naše výhrady nám starosta napísal, že sa veľmi ospravedlňuje za nefér konanie voči nám ako aj, že suseda mala neoprávnené výhrady pričom sama porušila tak stavebný zákon ako aj územný plán obce a že si to nevie vysvetliť ako k tomu mohlo dôjsť! :-D Pani úradníčka dodnes sedí na svojej stoličke! Stačí Ti? Čierne na bielom máme, že pán starosta nevie, netuší, úplné akty X....chvalabohu je toto pre nás už minulosť! Ale skúsenosť na nezaplatenie. :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@panimida nechcem zapárať, ale neosadili ste aj vy svoj dom príliš na hranicu pozemku? :-|
Odpovedať
@jabadaba mne sa stalo to isté... dokonca aj súd mi dal zapravdu. Na slovensku platí: "občana neznalosť zákona neospravedlňuje ale štátneho úradníka alebo verejného činiteľa áno."
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo dobry den, moj dom je presne tak ako ma . Este sme tam nechali 10 cm viac. Este aj to porusil ze mal mat meter a dal to len na 70 cm.
Odpovedať
@panimida proti rozhodnutiu SÚ mate právo podať odvolanie.. určite by som to spravila.. SÚ pokiaľ Vášmu odvolaniu nevyhovie, tak bude musieť celý spis s odvolaním postúpiť na odvolací orgán, ktorý pri preskúmavaní rozh. v plnom rozsahu SÚ pekne prevetrá.. SÚ je viazaný právnym názorom odvolacieho orgánu, t.j. bude musieť spraviť to, ako povie odvolací orgán.. nevzdávajte to
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla dakujem pekne za radu... zacali sme bojovat a dnes nam bolo povedane od sefky SU ze pracovnicka pochybila. Dufam ze sa to vsetko vyriesi a budeme nakoniec spokojni.
Odpovedať
Studia je zvlastna jeden 1m od plota druhy az 3m? Pozemky su dost siroke, 2m by mali byt dodrzane. Obavam sa, ze aj tak ak ti daju za pravdu, prerobi projekt a urobi samostatny pristresok na ohlasku.
Odpovedať
@topvideo zlodej krici chytte zlodeja...
Odpovedať
panimida Dobrý deň, ešte som zabudol že každý stavebný úrad je dozorovaný aj prokuratúrou, takže pracovníci MÚ si nemôžu svojvoľne rozdávať povolenia. Medzi domami by mal byť dodržaný aj odstup ohľadne okien. Ak sú okná od susedného pozemku na obývanej miestnosti musí byť rozostup medzi domami aspoň 7m. To je podľa stavebného zákona. Môžu byť však udelené výnimky a na tie sa musíte informovať priamo v lokalite kde bývate.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak prave ideme z uradu a projekt domu ktory ma sused bude zmeneny a dodrzia vzdialenost tri metre. Na tych torch metroch si urobi pristresok s rovnou strechou co mi vobec neprekaza. Velmi pekne dakujem, vela prispevkov mi pomohlo. Dufam ze sa vsetko dodrzi ako sme si dnes povedali na SU.
Odpovedať
@jabadaba No niekedy stojí zato čítať príspevky od žien :-p
Odpovedať
Tak tie odstupy medzi strechami by mali byt hlavne take aby sa nesiril poziar. Myslim ze sused by tiez lahsie zmenil nazor keby si tam postavila na kraj pozemku betonovy gril.
Odpovedať
@blackomt nepopieram... 8-)
Odpovedať
@mathew112 čoby bet. gril, drevenú udiareň :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?