Názor na pozemok + na čo si dať pozor (530m2)

Ahoj, chcem sa poradit - hladame projektanta na navrh RD na tomto pozemku. Viem, ze je to jeho uloha, ale predsa len sa chcem poradit - na co vsetko si dat pozor v nasej situacii? Nech som trochu v obraze, s cim sa teoreticky budeme potykat. Posielam aj nejake fotky. Mali by sme zaujem o montovany / murovany (zvazujeme este) dom o rozlohe cca 120m2 - idealne s garazou. Za cenne rady vopred dakujem.
Odpovedať
1
2
Neviem ako ste daleko ale z nasej skusenosti (zatial len davame dokopy dokumenty k stavebnemu povoleniu a budeme mat montovany 140m2): - vyziadat si od prislusneho stavebneho uradu uzemnoplanovaciu informaciu - aby ste vedeli aka je % zastavanost, ake strechy musite mat, vzdialenosti od cesty, susedov atd - overit si na urade ci tam nevedie plynove potrubie kvoli ochrannemu pasmu - u nas na ulici bol taky pripad a komplikacie - projektanta su vyberte tak aby promtne reagoval na akekolvek vase navrhy - skuste si vybrat projekt aspon priblizne z netu - je ich vela a dat nacenit roznym firmam aby ste vedeli cca cenu A este si overte ci mate pristup k pozemku (vi vlastnite podiel na ceste)
Odpovedať
ÚPI - požiadal som Vodárne a elektrárne - požiadal som o vyjadrenie k napojeniu Zvažujeme firmu Mirano, nenašiel som nič s tak pozitívnymi referenciami, zatiaľ. Projekt - väčšinou je cena okolo 2000-3000eur, ak je reč aj o realizačnom projekte. Ako preverím, či vlastním podiel na ceste? Pozemok je vedľa cesty, ktorá vedie obcou. Prístup je.
Odpovedať
Problém č.1 - nevlastním prístup k pozemku, je tam spleť vlastníkov, takisto SPF. Aké sú možné varianty riešenia?
Odpovedať
@somecheck vyries si pristup na pozemok inac mozno zbytocne vyhodis prachy za projektanta... Bez pristupu tam mozes maximalne tak bandurky sadit =-)
Odpovedať
@rkorba Je tam 37 vlastnikov. Takze asi som stratil svetielko na konci tunela.
Odpovedať
Otazky: 1) pred parcelou kde chcem stavat je pozemok typu "trvaly travny porast" - celkovo ide o 3 parcely. Ani na jednej z nich nemam podiel - mozem oslovit jedneho z vlasnikov a odkupit jeho podiel, cim ziskam pristup cez danu parcelu? 2) z lavej casti pozemku, kde chcem stavat je pozemok brata - mozem poziadat o jeho suhlas, ze pristup na moj pozemok bude z jeho pozemku z boku, cim to vyriesim? 3) co znamena konkretne, ze mozem uzivat ten pozemok, ak by som vlastnil nejaku cast? moze mi tam stat auto? resp., mozem tam urobit nejake terenne upravy? alebo uzivanie znamena, ze danu tranvnatu cast by som mohol vyuzivat iba tak ako je? Dakujem za akekolvek rady v tomto smere. Neviem ako je to co najlepsie uchopit zatial.
Odpovedať
@somecheck ked budes majoritnym vlastnikom tak si tam mozes robit "co chces". Ked mas vedla brata, tak to ofajc pre urady cez neho akurat ta ta loz moze do buducna dobehnut :-D Sprav si s nim zmluvu o prenajme pozemku.
Odpovedať
@somecheck Ak si riadne nevyriešite prístup, nedostanete ani úver, ak ho potrebujete na stavbu. Ja by som dal od toho ruky preč.
Odpovedať
@draik No ja to mam uz kupene. Situacia je taka, aka je - preco je to tak nema zmysel riesit. Potrebujem vyriesit pristup, mam tam 3 listy vlastnictva, a potreboval by som sa vysomarit z tych podielov atd, proste mat to pripravene na stavbu.
Odpovedať
Tak tak, ak chcete brat uver, tak pristupova cesta je pre banku velmi dolezita. Bez nej vam uver pravdepodobne nedaju vobec alebo len velmi maly. Taktiez stavebny urad, bez pristupu vam nevyda stavebne povolenie.
Odpovedať
Tak si skúste vybaviť právo prechodu cez parcely, ktoré sú medzi vašim pozemkom a prístupovou cestou.
Odpovedať
@odessa No, celkov je tych vlastnikov viac ako dost, u niektorych to spravuje SPF. Idealne by to bolo samozrejme vsetko odkupit, cena trvaleho travnateho porastu je velmi nizka. Ale vobec neviem ci je realne to vyriesit s tak vela vlastnikmi. Mna napadlo to, ze pre pravo prechodu mi staci vlastnit akukolvek cast tej parciel oznacenej modrou farbou. Napriklad aj odkupenim od spominaneho SPF.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Odkúpenie pozemkov od SPF je proces, ktorý trvá niekoľko rokov - na Modrej Streche je o tom veľa tém a bohužiaľ väčšina to len potvrdzuje.
Odpovedať
Po konzultacii so stavebnym uradom zhriem aj pre ostatnych, mozno niekomu inemu pomoze. Podotknem, ze ide o SU v BB. Povolenie prechodu na pozemok v tomto pripade vydava obec, ktora ziadost preposiela na SU v BB. SU v BB sa po internej konzultacii vyjadril, ze mi staci odkupit akykolvek podiel parcely tam, kde chcem mat vjadz na pozemok. Kedze ide o parcelu typu E, mozem kupit i ten najmensi podiel. Rozhodol som sa, ze oslovim vybranych vlastnikov z kazdej parcely, ktora mi lemuje pozemok z predu - ta modra cast, cim si mozem vyuzivat vjazd prakticky kde chcem. Kedze odkupim podiel, nie je v tomto pripade potrebne ziadat spoluvlastnikov o vecne bremeno prejazdu na pozemok. V mojom zaujme je to odkupit cele ako bude plynut cas, kedze tam chcem zit. Teda casom si to vysporiadat aj s SPF, resp. najst vlastnikov, ktori su neznami. Pre zaciatok mi postaci jeden podiel, ako mi poradili na SU - cim mi budu moct vydat stavebne povolenie. Co ma dalej prekvapilo, ze po konzultacii s projektantom k PD mi spomenul, ze od suseda vpravo musim mat dom 4 metre. Inak mi to na SU v BB neprejde, bol som v tom, ze stacia 2 metre. Vidite tam este nejake rizika, ktore by viedli k buducim problemom, resp. k nevidaniu stavebka?
Odpovedať
@somecheck Vidím, že medzitým si sa už informoval. Pozeral som tú ulicu na mape a už chápem, ako vznikli tie kúsky parciel s viacerými vlastníkmi. Obec tam postavila cestu cez lány poľa, čim vlastne rozdelila tie lány. Popri ceste tak vznikli také malé ofrcky pozemkov, zvyšnú časť pozemku majú vlastníci na druhej strane cesty ako pole. Nerozumiem, prečo nepostavili cestu na hranici pozemkov, ale vytvorili takéto malé parcely. Tiež som pozeral, ako to majú tvoji susedia - v minulosti asi na to veľmi nedbali - veď tí ľudia nemajú ani len spoluvlastnícky podiel na tých prístupových pozemkoch a dovolili im stavať. Teraz sa na to asi pozerá prísnejšie. Ale dobré pre teba, že ti stačí asi len spoluvlastnícky podiel. V podstate tie parcely tvoria krajnicu cesty. Ak to budeš chcieť odkúpiť celé, bude to veľmi náročné - je tam veľa spoluvlastníkov a veľa z nich nie je presne identifikovaných. Niektorí budú už možno aj mŕtvi. Ako si napísal - oslov tých, na ktorých je na katastri kontakt, možno ti niekto nejaký podiel predá. Ak stav. úradu to stačí, tak ti potom nebráni nič stavať.
Odpovedať
@chrobak7 Nebude problém pri kolaudácii prístupovej cesty? Či to je automaticky OK, keď sa vydá povolenie na prístup cez obec? Už som dohodnutý na odkúpení podielu.
Odpovedať
a pri tych podieloch to nefunguje tak, ze predavajuci musi najprv svoj podiel ponuknut ostatnym spolupodielnikom?
Odpovedať
@milan_ Mal by, ale keby si videl zoznam tých spoluvlastníkov, tak je to nerealizovateľné. Je tam 14 spoluvlastníkov, z ktorých 3 sú neidentifikovaní. Je málo pravdepodobné, že niekto vznesie námietku. Ale určité riziko tam je. @somecheck Najlepšie by bolo odkúpiť viac tých podielov, kto bude ochotný, nech ti predá. Prístupovú cestu nebudeš kolaudovať. Tu ani nebudeme hovoriť o prístupovej ceste, lebo na tom pozemku cestu nebudeš budovať. Ty urobíš spevnenú plochu - príjazdovú cestu iba na svojom pozemku. Po kolaudácii môžeš medzi cestou a tvojím pozemkov vybudovať nejakú príjazdovú cestu napr. vysypaním štrku, alebo položiť tam betónové kocky.
Odpovedať
@chrobak7 Dakujem za fungovane rady. Áno, koho sa mi podarí nájsť a osloviť, odkúpim všetko čo pôjde. Akurát som riešil či to pôjde spraviť jedným vkladom na kataster alebo nie. Mam to u právnika už. Koľko by ste si pýtali za meter tej parcely, ak by ste boli v roli spoluvlastníka? Musím si premyslieť môj návrh a potom zvážiť koľko si budú pýtať.
Odpovedať
@somecheck Bohužiaľ ja nemám ani predstavu, aké sú ceny v danej lokalite. Pozri si, za čo idú v danej obci stavebné pozemky a podľa toho sa nastaviť. Aj tak si myslím, že tam nepôjde o skutočnú cenu pozemku, pretože ak si zoberieme, že tá parcela má nejakých 45 m 2, tak keby aj cena bola napr. 50€/m2 a kupuješ podiel 1/24, tak kúpna cena by bola 93 €, čo pre predávajúceho nemá zmysel predávať. Tam pôjde o cenu ochoty predať ti nejaký ten podiel. Ak by išlo o väčší podiel, napr. 1/6, tak by som si ako predávajúci vypýtal nejakých 500 €. Majiteľov tých menších podielov bohužiaľ budeš musieť motivovať nejakou odmenou, napr. do 300 €. Plus budeš musieť asi zaplatiť všetky poplatky - notárske a prepis. Ale ak chceš stavať, treba to obetovať.
Odpovedať
@somecheck Možno by bolo aj dobré preštudovať pripravovanú novelu o úprave vlastníckych vzťahov k pôde či Vám niečo v nej nepomôže. No je otazne kedy to schvália či sa to nebude naťahovať tak ako nový stavebný zákon.
Odpovedať
@chrobak7 Cena trvalého trávnatého porastu je v danej lokalite asi 2 centy na meter - podľa údajov z Tatrabanky. Tam ide parcelu typu E, nie C. Čiže tá cena by mala byť naozaj nízka. @treborztv O akých zmenách je reč? Vie sa tam niečo bližšie?
Odpovedať
@somecheck Neštudoval som to len z médií som pochytil že súčasťou novely má byt zjednocovanie rozkúskovaných parciel do jedného celku a aj pravidlá pre dedičke konania sa tuším majú upravovať.
Odpovedať
@somecheck chod za majoritnym vlastnikom a motivuj ho ze mu das za pozemok 2Eura kam ta posle :-D Precitaj si este raz prispevok @chrobak7 a tak to bude a mozno i viacej, ked sa dozvedia, ze bez nich mas bezcenny pozemok.
Odpovedať
@rkorba Stačí mi akýkoľkovek podiel, je tam viacero vlastníkov, verím, že aspoň s jedným sa dohodnem.
Odpovedať
@somecheck nezabudaj ze ostatni vlastnici maju predkupne pravo! Ale to urcite dobre vies ;-)
Odpovedať
Tebou oslovený podielový spoluvlastník časti pozemku musi najprv osloviť ostatných spoluvlastnikov, či jeho podiel nechcú kúpiť. Až potom, ako nebude z ich strany záujem o kúpu, môže uzavrieť s tebou kúpno-predajnú zmluvu. Ide o uplatnenie predkupného práva na spoluvlastnícky podiel podľa Občianskeho zákonníka.
Odpovedať
@sikula9 V prípade, že ostatní dvaja sú neznámi vlastníci?
Odpovedať
@somecheck spoluvlastnici sice maju predkupne pravo, ale v tomto pripade by som to kudne riskla a podiel odkupila. Uz vidim, ako niekto vznasa namietku a taha sa po uradoch koli 40m2 pre nich bezcenneho pozemku. Takze toto by som na tvojom mieste az tak neriesila. Skor ries to, co si pisal v jednom z prispevkov - odstup od domu. V obciach pri BB mozes mat problem s tym, isty nemenovany uradnik ti nepovoli ziadnu vynimku, ani keby co bolo, riesila som s nim nejake veci a bud cakal uplatok, alebo neviem, lebo nechcel povolit ani tuk. Absolutne ho nezaujimali napr. stiesnene podmienky, to, ze domy v ulici boli stavane na hraniaciach pozemku. proste si postavil hlavu a nic sa neporiesilo.. takze toto moze byt tvoj skutocny problem.. A este - cena parcely, pises, ze je to E.. To je absolutne bezpredmetne, ci je to E, alebo C.. Od toho sa cena pozemku neodvija.
Odpovedať
@somecheck az teraz som si lepise pozrela tu foto, co si dal. Tak priprav sa aj na na to, ze nie ze 4 metre od suseda, ale minimalne 7 metrov, kedze sused si tam dal okna. Takze rataj - 7m od susedneho domu, 2 metre od susedovej zahrady..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?