Narok na pozemok ?

Zdravim Vas, obraciam s na vas s otazkou ohladom mojho zdedeneho pozemku, teda casti z neho. Po smrti otca sa ku mne dostal vypis z katastra s dedicskym podielom na celkovo 3 pozemkoch. Jeden je parcela registra C s vymerou 532 m2 kde mam podiel 2/18 Dalsie dva su v parcely registra E, evidovane ako trvale travne porasty s vymerou 1. - 2446 m2 a 2. - 4334 m2. s podielom 1/18 Moja otazka teda je, akym sposobom s viem k prislusnej casti ktoru som zdedil dostat a zacat ju vyuzivat. (dufam ze sa to da pochopit, s podobnymi zalezizostami nemam ziadnu skusenost ;-) ) Dakujem za kazdu vasu radu...
Odpovedať
@thoristis Najskor spravit vysporiadanie, nakolko mas len 1/18 z pozemkov. (je vas tam viac majitelov....)
Odpovedať
@thoristis Kedže ste bezpodielovi vlastníci, nie je presne známe, ktorá konkrétna časť zeme by mohla byt tvoja. Bud sa teda dohodnete medzi sebou a sami si to rozdelíte za pomocí geodeta alebo ak sa nedohodnete príde na rad súdne vysporiadanie. Nie som si ale zas istá ako sa dá deliť pôda, kedže tie väčšie parcely by mali byt na ornej pôde, tam platí dáke obmedzenie.
Odpovedať
@thoristis Tam sa rozhoduje nadpolovičnou väčšinou vlastníkov hlasujúcich podľa veľkosti svojich podielov.
Odpovedať
Profilova fotka
@thoristis @zarrinka má pravdu a obmedzenie u ornej pôdy je také, že sa nemôže deliť pod 2000m2. Využívať svoj majetok môžeš - aj keď nepíšeš ako to chceš využívať - či si tam chceš zasadiť zemiaky alebo niečo iné. Orná pôda môže byť napr. aj v správe príslušného poľnohospodárskeho družstva - treba si to pozisťovať. V podstate to znamená, že tú "C" parcelu si môžete rozdeliť ak s tým budú súhlasiť ostatný podielový vlastníci ale neviem na čo by ti bolo 59m2 z tej parcely - a ak by ste si to delili, tak mi ver, že by ste sa pohádali už pritom kde by kto chcel ten svoj podiel (počítam, že všetci pri prístupovej ceste apod.). U ornej pôdy to samozrejme nerozdelíte, pretože tie podiely sú menšie ako 2000m2, takže ak to chceš využívať, tak oslov ostatných spolumajiteľov a skús odkúpiť ich podiely. P.S.: nezabudni do konca januára podať daňové priznanie k dani z nehnuteľností na novonadobudnutý majetok ak si to nadobudla/zdedila minulý rok!!!
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?