Nadobudnutie pozemku

Dobrý deň, mame taký problém. V roku 1970 kupili moji starý rodičia záhradu, ale nedali to na papier, od toho toku sa starame o ten pozemok, ohradili sme ho betonovými stlpikmi(plotom), nasadili stromy, kazdy tyzdeň kosime. Keď sme chceli zahradu vysporiadať a dať na seba, potomkovia vlastníkov od koho sme kupili zahradu nesuhlasia. Vraj to je stale ich, najskôr tvrdili, že za tých čias to bolo malo korun a teraz už tvrdia že nič sme od nich nekupili, že zahrada je stale ich...dá sa s tým niečo robiť? Je nejaký zákon na to,jeď sa tolké roky staráme o tu záhradu?
Odpovedať
Akonáhle nemáte nadobúdací titul (napríklad kúpnu zmluvu), tak samotné dlhodobé užívanie nestačí na to, aby ste sa mohli stať vlastníkmi.
Odpovedať
Profilova fotka
@albusa urcite to rieste s pravnikom... idelne by bolo ak by boli svedkovia predaja... spravili nejake vyhlasenie.. urcite nenxistuje nejaka zmluva? niekde zabudnuta? podla LV je vlastnik kto?
Odpovedať
Podľa občianskeho práva existuje niečo ako vydržanie. Otázkou je či spĺňate podmienky.
Odpovedať
myslím si, že sa treba poradiť s právnikom. Co sa týka vydržania, podla zákona by to malo byť vaše, ale nakolko by s tým vydržaním museli súhlasiť vlastníci, je nereálne získať na toto list vlastníctva. Sú síce aj prípady, že to prešlo cez súdy a prehrali to pôvodní vlastníci. Momentálne riešim tiež pozemok, na ktorý mám aj list vlastníctva, ale kedže prebehol ROEP, musím sa súdiť o svoj pozemok, ktorý mám v držbe 55 rokov. Naše zákony sú postavené na hlavu a súdy sú liknavé. Je to ťahanie sa po súdoch na päťročnice. Ja som obetovala už kopu penazí a počas dvoch rokov, čo som to začala vybavovať ešte neprebehlo ani jedno pojednávanie, či sedenie u sudkyne. Súdiacim sa ZDAR.
Odpovedať
@draik a co tak institut vydrzania? Na to by som sa pytala pravnika...aj tymto sposobom mozno nadobudat vlastnictvo. Nuz, ale zasa sa osvedcilo stare zname - co je psano, to je dano...kupovat pozemok bez kupnej zmluvy... :-p
Odpovedať
@jabadaba Ako som uviedol, neexistuje nadobúdací titul, teda nie je možné preukázať dobromyseľnosť vlastníctva, čo je jednou z podmienok vydržania.
Odpovedať
Profilova fotka
Kupit pozemok, bez papiera, len tak si v krcme na pive povedat, ze tu mas pozemok. daj mi 100korun. ja neviem coho vsetkeho este su ludia schopni, toto je sila vazne, sila.
Odpovedať
@draik Nie je dobromyseľnosť práve to, že si pozemok oplotili, obrábali od roku 70 a momentálne ho kosia? Hádam nejakí svedkovia zo susedstva existujú, čo im dosvedčia, že sa o to starali počas uplynulých rokov. Bohužiaľ je to na dlhé, predlhé súdenie a dokazovanie. Možnosť tam stále je.
Odpovedať
@clean Nečuduj sa a nesúd, bola to bežná prax na SK. Teda - stávalo sa.
Odpovedať
Pokial si nezozenies nejakych svedkov kt to vedia potvrdit a nedas na sud tak s tym nepohnes.
Odpovedať
Neviete niekto či kataster je povinný ešte registrovať resp. archivovat zmeny aj v nejakom ďalšom systéme centrálnom? Ide o záležitosť zo 70 rokov.lebo aj na katastroch sa dejú veci.stratia sa kúpne zmluvy, hranica pozemku sa posunie späť pod polovicu domu a pod. V tom čase stavebný úrad na základe čoho vydal SP?
Odpovedať
Profilova fotka
@staronova cudujem sa, prepac. Nerozumiem tomu, ved vtedy uz bol kataster, ci nie? ani obecne urady ani notar ani nikto, kto by predaj potvrdil?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ide teda o iný prípad , nie o prípad zakladateľky témy, aby som upresnila.
Odpovedať
@clean mame zosnulého majiteľa a netušíme u ktorého notára bola zmluva podpísaná, cez dva pozemky Je v našom prípade postavený dom. Právnik sa tým už roky zaoberal a skončili sme na mŕtvom bode ktorý sa volá kataster. Presne ide o Dunajsku Stredu. Nie je tam KZ , nie je tam zakreslené posunutie hranice pozemku. Takze teraz nám ide hranica pozemku polovicou nehnuteľnosti ,nikto nevie čo ďalej. K nasemu prípadu na obecnom úrade nič nevedia. Kam sa obrátiť?
Odpovedať
Profilova fotka
@ada32 ked mas inu temu, zaloz si vlastnu diskusiu, takto je to chaos
Odpovedať
Profilova fotka
@albusa tak pokial to nemate papierovo niekde napisane ze ste to odkupili a bola to iba ustna dohoda tak velmi tazko to niekomu dokazete ze ste to naozaj kupili
Odpovedať
@draik nuz, tak to je potom o to neprijemnejsia situacia, tak nejak som dufala, ze sanca tu pre autorku je. :-S
Odpovedať
@staronova o to horsie ak to bola bezna prax....nizke pravne povedomie vie nasledne skaredo dobehnut, vid pripad autorky temy. Tiez ako @clean to nechapem.
Odpovedať
@clean kedysika slovo malo velku cenu, ludia si navzajom verili..tera je uz ina doba..omnoho horšia..teraz vlastný vlastnému závidi
Odpovedať
Profilova fotka
@albusa ja viem, ze je uplne shit doba a Slovaci su tupý narod ,,, ale aj tak ... predsa ked sa slovne dohodli, mali to potom oficialne potvrdit
Odpovedať
@staronova Už som uviedol, že držba veci po stanovenú dobu je len jednou z podmienok vydržania vlastníctva, druhou je dobromyseľnosť, a tú treba preukázať. Ak by stačilo len obhospodarovanie pozemku, tak možno pol Slovenska príde o pôdu, tak ako o ňu mnohí prišli v minulosti v rámci niekdajšieho benevolentného systému vydržania.
Odpovedať
Profilova fotka
@albusa pytal som sa otca, potvrdil mi to ... ze az niekedy okolo 1975 zacali klasicke katastralne urady a ze dovtedy vela ludi mali dohody len ustne, no sila ... dokonca aj nasho pozemku sa take nieco tykalo, vymenili si bratranci svoje pozemky, ustne a potom sa to muselo riesit o XX rokov ...
Odpovedať
@albusa Nič vám nepomôže pretože ak nemáte tú kupnopredajnu zmluvu alebo LV tak nebudete majitelia. Skúste si ešte pozriet či si to niekde nezapísali na obecnom úrade alebo ako sa to vtedy volalo :-D Chápem vaše obavy za pozemok ale treba chápať pôvodných vlastníkov. Nikto zo starých rodičov už nežije alebo s tých pôvodných majiteľov?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?