Na koho sa obrátiť a ako postupovať?

Zdravím strechaci, mám svoju parcelu na ktorej plánujem postaviť RD, natrafil som však na "menší " problém a to je prístupová cesta. V podstate mám dve možnosti. Tá prvá je dlhšia skoro cez celú záhradu,kde by som ju viedol ďalej cez obecný pozemok až ku komunikácii. Na tom obecnom majú však ľudia z bytovky lavičku, sušiče na prádlo plus sú tam zasadené nejaké stromy. Teda o toto všetko by prišli. Druhá možnosť je kratšia, akurát že pozemok medzi mnou a komunikáciou je vo vlastníctve ministerstva hospodárstva. A tu smeruje aj moja otázka na vás. Oplatí sa vôbec ťahať so štátom?Na koho sa treba obrátiť a ako postupovať? Nemám záujem kupovať celý pozemok,ale len časť, pod prístupovú cestu,teda nejakých 3 m na šírku. Alebo dá sa to riešiť aj vecnym bremenom? Ako to funguje? Dik za vaše rady a postrehy.
Odpovedať
Na súd, nakoľko každý musí mať prístup na svoj majetok alebo pozemok súdny znalec Vám určí prístupovú cestu bremonom cez cudzí pozemok ak nie je iná možnost prístupu.
Odpovedať
@qweasdyxc A to si ako prišiel na to, že každý MUSÍ mať prístup na pozemok? Vieš koľko je takých parciel, ktoré nemajú prístup z verejnej komunikácie? Podmienkou k povoleniu výstavby je ale prístup k pozemku, kde je stavba umiestnená, či už formou vlastného pozemku alebo právom prechodu. @hrubesh V podstate si si sám odpovedal. Môžeš osloviť aj ministerstvo s návrhom resp. žiadosťou o odkúpenie časti parcely na vybudovanie komunikácie. Alebo môžeš navrhnúť aj zriadiť vecné bremeno práva prechodu. Tú druhú možnosť vidím skôr ako nereálnu, neverím, že by ministerstvo dobrovoľne zriadilo niekomu vecné bremeno na svoj pozemok. A či ti predajú kus pozemku - to je vo hviezdach. Ale šanca je. Treba to skúsiť. Druhá možnosť je požiadať obec o predaj ich pozemku. Je na obecnom zastupiteľstve, či predaj schvália. Záleží od toho, čo je to za pozemok, ako ho teraz obec využíva a či ho využívajú aj iné subjekty. Ak slúži aj iným, tak nevidím šancu, že by ti ho predali. Otázne je, ako chodíš teraz na svoj pozemok. Taktiež je podstatná história - ako vznikol ten tvoj pozemok? Delením nejakých parciel? A prečo doteraz nemal prístup z komunikácie? Kupoval si ho? Zdedil si ho? Ako bol predtým prístup? Ak by si sa chcel súdiť s obcou alebo s ministerstvom ohľadne zriadenia vecného bremena, musíš svoju požiadavku (návrh) riadne zdôvodniť. Nestačí len chcieť právo prechodu. Takže tvoj problém nie je menší, ale zásadný. Bez toho, aby si zabezpečil prístup na pozemok z verejnej komunikácie, ti stavebné povolenie nedajú. Kedysi dali povolenie aj v takých prípadoch, ale ako sedujem diskusie, tak stavebné úrady ten prístup nekompromisne vyžadujú.
Odpovedať
Určite by som začal konať s obomi inštitúciami naraz, tj aj s obcou aj s ministerstvom. U obce by to mohol byť rýchlejší proces, ale musel by si nahradiť odstránené veci (lavičky, sušiak atď) a priložiť nejaký benefit, napríklad, tj dáš tam lavičky úplne nové a 2 také množstvo, atď ... Proste aby s toho obyvatelia obce neboli škodný a aby to vo výsledku prinieslo pre nich benefit. Ak niešo také nie je možné, tak to nevidím na veľkú možnosť "úspechu" ... Ministerstvo bude podľa mňa na dlhšie, ale za opýtanie nič nedáš ...
Odpovedať
mas tam prechod na peso, pristup autom nije nicim dana zo zakona. Bud jedno alebo druhe, oboje su otravne vybavovacky. Tam kde su lavicky a susice pradla to je vedene ako cesta?
Odpovedať
@atlaska nie, tade by som chcel, aby viedla príst.cesta, preto som písal,že o to všetko by tí ľudia z bytovky prišli,resp.neprišli,len by sa to muselo presunúť na iné miesto.
Odpovedať
@lubk0 obec mi to sama navrhla,že by som mohol tade viesť príst.cestu,keď pani na úrade videla,že moc možnosti nemám, pre mňa peklo predstavujú ľudia z bytovky,keď.sa.to.dozvedeli,vraj už aj petíciu začali spisovať. Jedna sa od 12 rodín, ale stačí niektorými sa poznám dobre,tak hádam všetci nepodpíšu.Alebo ukážu svoju pravú tvár.
Odpovedať
@lubk0 obec mi to sama navrhla,že by som mohol tade viesť príst.cestu,keď pani na úrade videla,že moc možnosti nemám, pre mňa peklo predstavujú ľudia z bytovky,keď.sa.to.dozvedeli,vraj už aj petíciu začali spisovať. Jedna sa od 12 rodín, ale stačí niektorými sa poznám dobre,tak hádam všetci nepodpíšu.Alebo ukážu svoju pravú tvár. @chrobak7 preto som hodil slovo "menší" do uvodzoviek. Čiže ak som ťa správne pochopil,večne bremeno môže vydať len súd? A ešte na spresnenie,pozemok som získal darovacou zmluvou od maminay, pozemok sme rozdelili na dve polovice,1/2 som dostal ja,druhú sestra,S tým že na jej polovici sa nachádza aj náš rodičovský dom,moja polovica.je zatiaľ vedená ako záhrada.
Odpovedať
@hrubesh Tak ako netreba sa im čudovať :) Ak by som ja býval v paneláku, pred ktorým by boli využívané lavičky a sušiaky na prádlo a niekto by si s toho chcel spraviť príjazdovú cestu na svoj súkromný pozemok tým, že to odkúpi od obce, tiež by som nebol nadšený a myslím, že ani ti nie :) Je rozdiel mať pred bytovkou lavičky a je rozdiel tam mať cestu ... Ak ti to však obec dohodla, ja by som to osobne riešil s bytovým domom. Pokús sa zvolať schôdzu, na začiatku roka väčšinou aj tak vždy bývajú, tak tam choď a normálne im povedz o svojom zámere a že nechceš ich o nič ukrátiť, povedz, že im to presunieš kam budú chcieť a prihoď niečo navrch, zasej nový trávnik, alebo proste im to nejako predaj ... Určite je lepšie, ak sa s nimi dohodneš po dobrom a oni s toho budú mať nejaký benefit, v budúcnosti si nebudete robiť napriaky a všetci budú v pohode ... Ak sa chceš spoliehať len na to, že niekto nepodpíše ... No ... Začiatok zlých vzťahov ...
Odpovedať
Na vedľajšom pozemku ktorý vlastní sestra je rodičovský dom? A ten mal akú prístupovú cestu? Na tú pôvodnú cestu ak nebola oficiálne zaznamenaná ako cesta ale sa dlhodobo využívala by sa dalo skôr zriadiť vecné bremeno. Alebo je technický problém sa na ňu pripojiť či dohodnúť sa so sestrou.???
Odpovedať
@lubk0 a este nakladne auta pri stavbe a tahanie sieti-necudovala by som sa keby najomnici nesuhlasili, ale ak ten pozemok je oficiane cesta a obecna,budu musiet ustupit. Ak nezacnu boj so zivotnym prostredim a to sa potom bude natahovat......
Odpovedať
@hrubesh 1. Nie, vecné bremeno nevydáva súd. Vecné bremeno sa zapisuje do LV. Môže ho zriadiť vlastník nehnuteľnosti, ak so zriadením súhlasí. Zriaďuje ho v prospech niekoho (môže byť uvedený menovite, alebo nepriamo, napr. "právo prechodu v prospech vlastníka parcely č. XXXX". Potom to právo má každý, kto tú parcelu v budúcnosti kúpi. Ak vlastník nesúhlasí so zriadením, môže sa ten, kto ho chce vo svoj prospech zriadiť obrátiť na súd. Súd môže jeho návrh schváliť, alebo zamietnuť. Ak ho schváli, tak sa vecné bremeno zapíše na základe súdneho rozhodnutia. Ak zamietne, žiadne vecné bremeno nevznikne. 2. Z popisu vyplýva, že neexistenciu prístupu ste zapríčinili vlastným konaním. Tým sa tvoje šance na zriadenie prostredníctvom súdu znižujú. Súd by ti doporučil riešiť to s vlastníkom toho pozemku, od ktorého sa tvoj pozemok odčlenil. Nemáš možnosť zriadiť prístup cez rodičovský pozemok? To by mohlo byť jednoduchšie riešenie. 3. Ak ti sama obec navrhla zriadiť cestu cez ten pozemok, tak sa toho skús chytiť. Otázne je, komu ten pozemok patrí. Ak je obecný, tak o tom bude rozhodovať obec. Ale je logické, že ľudia nebudú s tým súhlasiť - ľudia sú v zásade proti akejkoľvek zmene a navyše keď ich má obrať o nejaký komfort, tak je to logické. Aby si si ich získal, niečo budeš musieť ponúknuť - ako bolo vyššie popísané, nejaké nové lavičky alebo vysadíš nejaké stromy.
Odpovedať
@chrobak7 Prave som sa vratil z obecneho uradu, bol som priamo za starostkou. Ona sa bola vcera pytat priamo na stavebnom urade, takze moznost viest pristupovu cestu popred konfliktnu bytovku je zamietnuta. Takze mi ostavaju este stale dve moznosti, tahat sa so statom o ten kus zeme, co by bolo zrejme na dlhe lakte, a kedze ja by som chcel zacat stavat uz z jari, prehodnocovali sme teda tu tretiu moznost, a sice uberat sa cez byvaly rodicovsky pozemok, teraz uz je vo vlastnictve sestry, zrejme tam budeme musiet spravit to vecne bremeno, i ked neviem ako to bude, ked si sestra o par rokov zmysli, ze chce dom aj s jej pozemkom predat. No proste ani čihi ani hopa. Uz potom len stvrta moznost, podkopat tunel popod zahradu pripadne si hodit slucku. Cele to vie cloveka tak znechutit.....
Odpovedať
Článok sa načítava...
@neprd ona tam ma pristupovu cestu priamo pri ceste do ulice, ale len na pešo. Ja keby som chcel viest cez jej dvor svoju pristupovu cestu k planovanemu domu, tak musim ist cez jej dvor, ktory je asi tak 3 m siroky, lebo z druhej strany su uz postavene stavby. Ale asi ani ina moznost nebude, kedze z druhej strany mojho pozemku je pozemok vo vlastnictve statu, a s tym sa zacat natahovat, tak nezacnem stavat ani do 2020.
Odpovedať
ja by som so statom podnietil jednanie -nerieš čo nevzniklo co je na obecnom pozemku neznamena ,že je povolené
Odpovedať
@hrubesh Viem, že je teraz neskoro mudrovať, ale na takéto veci trebalo myslieť vtedy, keď ste rozdeľovali pozemok. Nemali ste ho rozdeliť, takto tá zadná záhrada stratila na hodnote. Mal ten pozemok zostať celý a mali ste nájsť iné riešenie - trebárs predať to celé aj s domom a peniaze si rozdeliť. Mne rodičia tiež ponúkali stavať vzadu na záhrade, no od začiatku som takéto riešenie odmietal.
Odpovedať
@hrubesh Len pre ilustraciu, aby ste boli trosku uvedeny aj do obrazu :-)
Odpovedať
@chrobak7 No vyriesilo sa to takto, mama darovacou zmluvou podelila kazdemu 1/2, s tym ze segra ma aj s domom, ako dlho tam bude byvat to uz je na nej, ci to preda alebo nie, a druha 1/2 parcely isla mne, s tym ze tam chcem postavit domcek. Akurat ta pristupova cesta....
Odpovedať
Kadial chces cez sestru mat cestu? Este si zisti ci to obec povoluje. Su obce kde stavat vzadu na dvoroch nepovoluju.
Odpovedať
@hrubesh Ahoj vecné bremeno tam budeš musieť urobiť či chceš alebo nie inak stavebné povolenie nedostaneš. Najlepšie by bolo ísť na stavebný úrad a opýtať sa ich ako by to bolo najlepšie riešiť ,pretože to čo ti povolí obec zas nemusí stavebný úrad a zas naopak. Ak by ste išli cez to vecné bremeno ,treba ho zriadiť IN REM ,patriaci k nehnuteľnosti, čiže ak by aj sestra pozemok z domom predala tak vecné bremeno prechádza na nového vlastníka.
Odpovedať
@atlaska Cez ten úzky pásik čo je na obr. vedený medzi rod.domom a drevárničkou. Tade by som chcel kopať aj prípojku na vodu,a elektrinu,keďže popod cestu do ulice je vedená voda,a hneď pred segrinim domom stojí aj stĺp. Ale ako mi poradil blackomt,hneď V pondelok letím na stavebný urad a prekonzultujte to sa nimi,či je to vôbec možné, sestra už radšej súhlasila,keď videla že nemám inú možnosť a aký som Z toho všetkého zúfalý.Už som aj olutoval že som sa vôbec nato dal,,ale netreba sa vzdávať,musím bojovať. Držte mi palce,dám vedieť,ako som dopadol na stavebnom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?