Na čo dávať pozor pri výbere pozemku?

Vie mi niekto pomoct pri vybere pozemku?Na co si davat pozor a pod....Viem ze vsetko sa zacina vyberom pozemku ,tak nerad by som spravil chybu uz hned na zaciatku.
Odpovedať
- poloha, poloha, poloha - vzdialenost do prace, skoly, skolky, moznost hromadnej dopravy - jasne majetkovpravne vztahy, ziadne tarchy - existujuca infrastruktura na pozemku, ak tam nie je, da sa zrealizovat za unosnu cenu? - uzemnoplanovaia dokumentacia? akej kategorie je pozemok? - ake su miestne regulacie vystavby? co vam tam nedovolia postavit? resp. co tam dovolia postavit vasim susedom? - minulost pozemku (byvala skladka, fabrika, druzstvo, cintorin...) - navazka na pozemku? zvysene naklady na zalozenie stavby - uroven spodnej vody - blizkost vodneho toku - kvalita studnicnej vody? nie je kontaminovana? - kto su susedia?
Odpovedať
Profilova fotka
@samuel13 a este dost podstatna - aspon pre mna - orientacia na svetove strany
Odpovedať
Tak si toho napsala dost az sa toho zacinam obavat.Tak a teraz vazne.Nemam zatial ziadnu predstavu lebo byvam v panelaku.Rozhodli sme sa s rodinou ist do domu a ako vidim je toho dost co si mam vsimat.Pises ze aj navazka ,to znamena ze budem potrebovat neaky geologicky prieskum?Studna tam este nieje ako teda zistim kvalitu studnicnej vody?Robit neaky vrt alebo ja neviem.Zatial dik za vsetko.
Odpovedať
@samuel13 navazku mame napriklad my, preto viem, ze to vyrazne predrazuje zakladanie stavby. Vlastnik pozemku by to mal vediet. Aj tak odporucam vykopat aspon 2-3 jamy na mieste, kde chces mat dom. Geolog to potom uz vidi na prvy pohlad. Ale to uz su take finesy, co by som robila az vo chvili, ked som sa pre nejaky pozemok viac-menej rozhodla. Ak tam nie je studna (co vacsinou nikdy nie je!), treba sa popytat na obecnom urade, susedov a pod. Je toho vela, ale vyber pozemku je zasadny :) Idealny pozemok asi neexistuje, podla toho, comu ustupis, potom robis kompromisy. U nas su to napr. navysene naklady na zalozenie.
Odpovedať
pochádzame s manželkou z malých mestečiek, po fúre rokov sme dospeli k záveru že paneláky nám jednoducho nesedia a vystriedali sme toho dosť. Pred štarmi rokmi sme sa rozhodli pre chalupu a nakoniec bol z toho dom. My sme hľadali pozemok dva roky. Bolo to v období najvyšších cien a tak sme kalkulovali so všetkými variantami. Nakoniec namiesto pozemku bol starší dom s veľkou záhradou. Síce obrovská náhoda a aj šťastie ale lacnejšie ako holý pozemok. Vyberali sme tak netradične. Muselo nás to "osloviť". Jednoducho ten pocit že to je to pravé sa spravidla dostaví keď vyberáte. Dnes s odstupom času oceňujeme že sa podarilo vybrať dobre. Dôležité je: vzdialenosť sietí - nám sa nepodarilo ale zvládli sme to občianska vybavenosť - škola, škôlka, doprava, obchod, kostol šenk :-) máme, dokonca aj pizzeriu a možno čoskoro funkčný kulturák :-) poloha pozemku - máme obdĺžnik V-Z takže projekt sme prispôsobili aby nám slnko svietilo do domu od východu až do západu (solárne zisky oceníte vo vykurovacej sezóne) tvar pozemku - individuálne, my tu na rovine oceníme pohľad na Karpaty a Inovec či Váh za humnom, inde túžia po rovine. rozloha - malý pozemok je málo starostí ale aj málo súkromia, veľký pozemok opačne - to "opačne" vyhovuje nám prístup - ideálne od komunikácie aj keď je to hluk a potenciálny problém, my sme dokúpili súkromnú cestu a je to OK susedia - ak je to "pole neorané" stane sa že postavíte a o rok máte suseda dílera či iný bonbónik, ak sa dostanete do zastavanej oblasti, susedov si "môžete vybrať" zdá sa mi to výhodnejšie. Možno preto že nám sa to tak podarilo a grilovačky a podobne sú lepšie ako oduté gamby novozbohatlíkov :-) Možno som trochu pomohol :-)
Odpovedať
pre nas bolo podstatne aj to, ci sa lahko dostaneme do domu s autom - ak je rusna cesta, musis cakat, kym sa ti podari odbocit k domu alebo z domu vyparkovat + mysliet na to, ci mas priestor na parkovanie pre navstevy a na zaciatku stavby, ci sa k tebe dostanu mechanizmy
Odpovedať
Ja vam vsetkym dakujem.Treba povedat ze v podstate mate vsetci pravdu.Ja mozem moje zamestanie vykonavat aj mobilne,takze sa mozem skludom nastahovat aj do ineho regionu.Tiez nepotrebujem ziaden uver a ani kvoli tomu sa nemusim viazat na vyber lokality.Jedinou zabranou pri vybere v inej lokalite je to ,ze by som mohol byvat vo velkej vydialensto od domu. A moja milovana manzelka by rada navstevovala rodicou co neznamena ze ja nie ,jej vobec nemozem zazlievat.Takze ide sa hladat .Dufam ze do konca roka budem uz stastnym vlastnikom.Este raz vam vsetkym dakujem.
Odpovedať
podľa mňa je správny výber pozemku jedna z najdôležitejších vecí keď sa človek rozhodne ísť bývať do domu. minule som si sadol a trošku zosumarizoval, čo si o tom myslím. idemestavat.wordpress.com/2011/07/26/spravny-vyber-pozemku/ samuel13 držím palec na správnu voľbu
Odpovedať
A pozemky su uz kupene.Jeden sme kupili na vychode a druhy na zapade.Musim povedat ze sme sa rozhodli ze na vychode si postavime taky mensi sumer house a na zapade bude prioritny domcek.Tak sa tesim ideme na projekty a potom na administratíva.
Odpovedať
Profilova fotka
@samuel13 tak to bola celkom rychlovka!:-). Nam to trvalo 6 mesiacov.
Odpovedať
Sak ked sa chce a nieje nic co by tomu branilo no prb.... Este neake administrativa a bude to za nami. A teraz si musim vybrat neaky projekt.Poradte nieco internetovu stranku alebo neaky katalog DAKUJEM. Imaginarnu predstavu by som mal ale che to aj vidiet. Ak nie celkom to iste aspon nieco obdobne.Rad by som siel do priestoru lebo je kde,.ako do vysky.Najneskor zaciatkom noveho roku by som chcel mat aj projekty a na jar uz nech to rastie. Este raz vsetkym dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@samuel13 My sme isli do individualneho projektu siteho na mieru a nelutujem. Je to sice o nieco drahsie ako katalogovy projekt, ale nenasli sme taky, ktory by nam uplne vyhovoval. Architekt resp. projektant vie zrealizovat predstavy investora a mozno aj nieco poradit. Minule som autom zasiel do Chorvatskeho Grobu, kde je nova vystavba - jeden katalogovy projekt vedla druheho, az to pekne nebolo.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?