Môžem žiadať odstránenie káblov nad pozemkom?

Kupil som stary domcek a cez pozemok mi idu kable pred domom mam stlp co mi nevadi a dalsi je za mojou zahradou a kable idu tak blizko popri streche ze ked budem prerabat strechu a spravim tam podkrovne byvanie s balkonom tak mam dojem ze tie kable dociahnem z balkona rukou.Bol som uz aj na sse a povedali mi ze sa to da prerobit tak ze to daju do jedneho kabla co najdalej od domu co by mi aj vyhovovalo ale stat ma to bude okolo1500eur.Neda sa to nejak napadnut ze idu cez moj pozemok a zavadzaju mi pri rekonstrukcii a je to zivotu nebezpecne na ich naklady a myslim ze k tomu nemali ani ziadne povolenie prosim poradte mi neviem si dat rady vopred dakujem.
Odpovedať
No tu si narazil na tvrdý oriešok. Ochranné pásmo ak je to NN(normálna prípojka 400V) vedenie je 1m, a ak je to VN(vedenie 22 000V) tak 7 metrov pri holom vodiči pri kábloch je to menej.Rozlýšiš to aj tak že sú tam bud 4 resp 5 drátov to je NN a ak sú tam 3 tak je to VN. No a kedže sa kedysi stavalo za komunizmu ako si kto zmyslel a nikoho to nezaujímalo nie je to teraz napadnutelné a ak ti dali cenu 1500 eur za preloženie do kábla tak to nie je až tak zlá cena viem o prípadoch kedy pítajú aj miliony, A verím tomu že to vedenie tam bolo skôr ako tá elektrika. Dalej ak je to vedenie NN tak ochranné pásmo sa dodržuje 1m okolo vodičov a ak to je VN tak 7 metrov od krajného vodiča na obi dve strany po zemi. čiže ak je to NN tak to ani nerieš a možno odstupom času to spravia sami. Ak VN tak cena 1500 eur je zanedbatelná voči tomu že ten kábel stojí zhruba 1m=300€.
Odpovedať
Chcel som napísať že to vedenie tam bolo skor ako dom
Odpovedať
Je to NN bo tam je 5 kablov a ta cena tych 1500 to je len moj odhad myslis ze to moze byt aj drahsie?dlzka od stlpu po stlp cca 30 mozno 40m kolko ma to moze stat nevies aspon odhad?
Odpovedať
@caknk Je to NN bo tam je 5 kablov a ta cena tych 1500 to je len moj odhad myslis ze to moze byt aj drahsie?dlzka od stlpu po stlp cca 30 mozno 40m kolko ma to moze stat nevies aspon odhad?
Odpovedať
@pista500 Tak to neviem ja že ti tak povedali. Daj žiadosť oni sa ti ktomu vyjadria ak to schvália tak ti to spravia ale trvá to dlho dalej viem že sa robieva tzv ochranná izolácia. Povedz im tam v akej si situácii a že ideš rekonštruovať oni prídu a dajú na tie dráty ochrannú gumu ktorej sa možeš aj chytit no neviem kolko je lehota ale cca 4 týždne. Popítam sa známeho ale najskor v piatok vecer ak nezabudnem Ti dám vedieť. No ja by som si z NN ak to nezavadia len je to blízko nerobil hlavu. Len si treba dať pozor pri robote prípadne požiadať o tú ochrannú izoláciu ktorá tam aj tak ostáva aj po dokončení rekonštrukcie.
Odpovedať
1500 je odvazny odhad, sused posuval el.stlp o 2metre a platil 60.000skk. Pred 13 rokmi.
Odpovedať
@caknk Aha cize nieco ako chranicka sa da na tie kable natiahnut to by mohlo byt momentalne som odcestovany ale ako nahle pridem domov hned to obeham a aspon budem vediet ci ten problem riesit chranickou alebo tym jednym kablom ak ta mozem poprosit skus sa toho znameho spytat na cenu 1m toho izolovaneho kabla ak nahodou bude vediet ja ti velmi pekne dakujem za tieto info
Odpovedať
@atlaska ale ja stlp nechcem posuvat to viem ze by som sa nedoplatil len to dat do jedneho zvazku a co najdalej od domu na ten stlp alebo najjednoduchsie tu chranicku natiahnut na kable co mi teraz poradil caknk len ci to bude aj bezpecne trosku strach mam z toho ale myslim si ze sa to bezne robi tak uvidim
Odpovedať
Lenze teraz nemozes stavat 5m od kablov - teda strecha nemoze byt do 5metrov od kablo napatia, sused tak ma nad garazou terasu,nemohol az tam dotiahnut strechu. Na prerabku potrebujes stavebko a to ti elektrarne za tychto podmienok nedaju.
Odpovedať
@atlaska Tu sa trocha mýliš lebo som si istý že tvoj sused mal el. vedenie vysokého napätie ale @pista500 má nízke napätie tu sú vzd. trocha iné. Robím v tom tak snáď sa nemýlim. A normálne býva 7 metrov u VN a pri udelených výnimkách v husto zasídlených miestach je aj 5. Menej je keď ide o kábel izolovaný a nie holé dráty ktoré sú zvyčajne. Ale ôžem ak chcete tu naskenovať celú vyhlášku pojednávajúcu o tomto.
Odpovedať
@pista500 Fuuuha, tak toto bude dlhy boj. Drzim palce. Stavebne este nemas, vsak? Ci ani nepotrebujes? Bo dostat ho bude asi dooost problem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?