Môže byť postavená drobná trvalá stavba na ornej pôde?

Dobry den, je moznost osadit drobnu stavbu do 25m2, ktora by sluzila na rekreacne ucely aj na pozemok, ktory nie je klasifikovany ako zastavana plocha? cela parcela pozemku je vinica. Taktiez dodatocna info, je moznost na takyto druh pozemku doviest inzinierske siete? elektrina je dostupna a vodovod/odpad sa da dotiahnut po obecnej komunikacii.
Odpovedať
@hkckoo Na MS ti nikto zodpovedne odpoveď nedá. Zistíš to jedine na miestnom stav. úrade. Ale pokiaľ tam nie je hlavná stavba, tak aj tá stavba do 25 m2 nebude drobná, ale hlavná a bude treba na ňu vybaviť riadne stav. povolenie. A to ti buď dajú, alebo nedajú. Rovnako s tými sieťami. Teoreticky to možné je, ale môžeš naraziť na nejakú prekážku a nepojde to. Napr. obec ti nedá povolenie na umiestnenie sietí pod obecnú komunkáciu a si nahratý.
Odpovedať
@hkckoo takú stavbu ti s vysokou pravdepodobnosťou nepovolia, jedine, že si Malchárek 🙂 Skúsiť môžeš ale "hospodársku" budovu, tú už by povoliť mohli, ale ako bolo vyššie uvedené, treba skúsiť stavebný úrad.
Odpovedať
@slavoslav dakujem za info. takze v pripade pozemku ornej pody kde doposial nic nestalo musi najprv geodet zamerat pozemok, zakreslit podorys planovanej stavby a nasledne podat ziadost o vynatie casti parcely z podneho fondu?
Odpovedať
chrobak7 pardon ta predosla sprava mala ist vam.
Odpovedať
@slavoslav tak oblast mojho zaujmu je konkretne rozsiahla oblast vinic hned za intravilanom obce kde stoji plno vinnych domcekov (a su zakreslene v katastralnom plane). preto ma zaujimalo ako docielit nieco podobne pri parcele, ktora doposial zastavanu plochu nemala. kedze sa to inym uspesne podarilo.
Odpovedať
@hkckoo ani nie tak geodet ako projektant. Na vyňatie potrebuješ situáciu so zakresleným umiestnením stavby. Geodet ti ju podľa toho vytýči v teréne predtým ako ju začneš stavať, čomu predchádza jej povolenie SÚ. Postup s vyňatím pôdy je ok, len tie vínne domčeky nie sú rekreačné, ale hospodárske. Dnes už SÚ dbá aj na terminológiu, lebo veľa ľudí sa sťahuje do rekreačných zón.
Odpovedať
@hkckoo pardon, nie je to extravilan, vinice a oblast mojho zaujmu je este stale intravilan
Odpovedať
@slavoslav dakujem za info, pomohlo.
Odpovedať
chcel som sa spytat este na jednu situaciu. naskyta sa mi moznost kupit aj ornu podu tesne za intravilanom inej obce.. cize orna poda je uz v extravilane. meni sa v takomto pripade postupnost vynatia pody z podneho fondu v porovnani s tym, ked je orna poda v intravilane a v uzemnom plane obce? pozemok je velky do 500m2.
Odpovedať
ale ako tak citam ine prispevky na fore, tak v pripade extravilanu je to podla vsetkeho nemozne.
Odpovedať
@hkckoo Vyňatie pozemku je súčasťou stavebného konania. Na to, aby ti pozemok vyňali, je potrebné stanovisko stav. úradu, že na danom pozemku je možné stavať. Vyňatie nasleduje až potom. Ak ide o vinicu aj keď v intraviláne, tam sú podmienky na vyňatie prísnejšie. Môžeš si pozrieť v nariadení vlády 58/2013, koľko by ťa stálo vyňatie danej vinice. https://www.zakonypreludi.sk/zz/2013-58 K druhej otázke - vyňatie teraz nerieš. Najprv si zisti na miestnom úrade, či na danom pozemku, ktorý chceš kupovať, je vôbec možné stavať. Ak áno, vyňatie je potom už len rutina. Ak nie je možné stavať, je zbytočné špekulovať o vyňatí.
Odpovedať
@hkckoo To ako je pozemok zapísaný v katastri nehnuteľností nemá vplyv na možnosť výstavby. Môže byť pozemok aj zastavaná plocha a nádvorie, územný plán ale nemusí umožňovať výstavbu. Najprv si zisti, ako su parcely definované v územnom pláne, to zistiš na stavebnom úrade. Podľa toho budeš vedieť, čo tam budeš môcť postaviť. A až ked budes mat projekt možeš riešiť vyňatie, pozemkový ti bezdôvodne nič nevyjme.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@hkckoo Zo všetkého najskôr si treba ísť na stavebný úrad vipítať územno plánovaciu informáciu a podľa toho uvidíš či s toho niečo bude alebo nie.
Odpovedať
Profilova fotka
@hkckoo záleží, či je to extravilán podľa katastra (t.j. čo máš na liste vlastníctva k tej parcele uvedené) alebo podľa územného plánu obce. Pretože existuje nesúlad medzi katastrom a stavebným zákonom v tomto nesúlad. U nás v meste sú dve celé časti plánované podľa úz. plánu na výstavbu rodinných domov v extraviláne podľa katastra (v jednej tej časti už aj stojí tak 50 domov). A k tej tvojej prvotnej otázke, pokiaľ ideš užívať poľnohospodársky pozemok na nepoľnohospod.účely (t.j. drobná stavba na rekreačné účely) potrebuješ minimálne rozhodnutie k odňatiu, resp. stanovisko (pozri zákon 220/2004, §17). Čo sa týka drobnej stavby, pokiaľ na pozemku nemáš inú hlavnú stavbu, stavba by bola povoľovaná stavebným povolením.
Odpovedať
Nedávno som videl inzerát na predaj armádneho návesu /tuším pôvodne generálske ubytovanie alebo jedáleň na cvičení / za štyri tisícky,zrekonštruovať za dve tis. a máte rekreačné sídlo bez papierovačiek a nervov... 😉 😉 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@dodok len pozor na to, že pokiaľ bude mobilný dom napojený na siete technického vybavenia územia (t.j. elektrina, kanalizácia, voda, plyn), pôjde v zmysle stavebného zákona o stavbu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?