Mam vodu vedenu po pozemku suseda- co s tym?

Dobry den, vlastnim dom postaveny v roku 1959, pripojka na vodu mi k domu ide cez pozemok suseda, ktory prave pozemok kupil. Na katastri je pozemok vedeny ako "Pozemok prevažne v zastavanom území obce alebo v záhradkárskej osade, na ktorom sa pestuje zelenina, ovocie, okrasná nízka a vysoká zeleň a iné poľnohospodárske plodiny" ale je na nom akesi stavebne povolenie a pozemok je tiez v intravilane mesta. Sused chce stavat dom a ziada ma, aby som prelozila vodu tak, aby nesla cez jeho pozemok. Co s tym? Na LV tarcha uvedena nieje a ja si myslim, ze pochybili vodarne v roku 1959, kedy bez suhlasu majitela tohto pozemku priviedli vodu k domu, ktory dnes vlastnim ja. Prosim o radu. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@juliall ako vies ze v roku 1959 pochybili vodarne? Co ak si to vlastnik vtedajsi dal tahat tu pripojku cez susedny pozemok? Sused ma narok na to kedze tam nieje ziadna tarcha a plne s nim suhlasim. Ja mam tu istu situaciu, kupil som pozemok a pri vybavovania stavebneho povolenia mi sused oznamil ze najskor musime ist na kataster urobim tarchu na moj pozemok, lebo jemu ide pripojka vody cez moj pozemok, a hned som ho vypoklonkoval kade lahsie aby sa pratal. Povedal som mu ze nebude urcite ziadna tarcha na pozemku, a urcite ani ziadna oprava poruchy na mojom pozemku. Nakoniec sme urobili kompromis a podpisali sme dohodu ze ja ako novy majitel susedneho pozemku kade mu ide voda, strpim jeho pripojku do prvej poruchy, kde uz potom si bude musiet robit vlastnu, novu cez svoj pozemok.
Odpovedať
@juliall v r 1959 sa vodarne nikoho na nic nepytali, nemali to za povinnost. Mali za ulohu natiahnut vodu, tak ju natiahli. Najkratsou cestou aku nasli... A je celkom mozne, ze ten vodovod tahali o mnoho rokov neskor, ale tiez sa nikoho na nic pytat nemuseli. Bola taka doba. A sused ma pravdu, preco by mal mat cudziu ruru na svojom pozemku? Ási tu prekladku budete musiet zatiahnut z vlastneho alebo sa pokuste rozumne dohodnut. Hoci aj cez mediatora
Odpovedať
@stanleykoooo celkom rozumne ste túto situáciu vyriešili ++
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 prosim ta ako to myslis skusit sa dohodnut cez mediatora? Akoze by mal novy majitel vedlajsieho pozemku ktory chce stavat na svojom cistom pozemku bez tarchy spolufinancovat prekladku niecoho co mozno ani nevedel ze ide cez jeho pozemok ked to kupoval?
Odpovedať
Právo spočívajúce v vo vecnom bremene uložena vedenia ste vydržali, ak bolo postavené v súlade s predpismi vrátane trasy.
Odpovedať
@stanleykoooo nie, to nie. Ale dohodnut sa, ze majitel pozemku za urcitych podmienok bude ochotny strpiet cudziu ruru pod svojim pozemkom. Ak to nebude ochotny strpiet, tak potom sa bude zakopavat nova rura na naklady toho, kto tu ruru potrebuje aby mal vodu v dome.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 uz som sa zlakol ze existuje nejaky “pakluc” na taketo pripady aby sa dalo prinutit takeho suseda ze si ma dat tarchu na pozemok
Odpovedať
@stanleykoooo asi som nenapisala vsetko co som myslela
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 ok dopatrali sme sa a porozumeli si.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Byť susedom riešim to buď vecným bremenom s tým že mi zaplatíš za m2.Vypýtal by som si slušne.Alebo si vodovod prelož na svoje náklady.Vyskitujú sa tu aj témy s opačným problémom.Kúpil som pozemok a je na nom susedov vodovod.Ako ho odstrihnúť?😂Možno sa skúsiť spýtať v takých témach o radu
Odpovedať
Dakujem. Ma niekto predstavu, kolko taka prekladka stoji? A zabezpecuju ju vodarne?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@juliall no konkretne u nas taku vec vodarne neurobia ani ked musia, bager maju iba na poruchy, a kopat rucne oni nebudu, cize vykop, material, a ak nemas vodomernu sachtu tak aj tu, proste zadala si malo informacii na to aby ti napisal niekto cenu... zalezi kolko to je metrov, a ci mas sachtu pri ceste, alebo hodiny v pivnici, no obavam sa ze ak mas hodiny v pivnici tak aspon u nas uz vyzaduju pri prerabke pripojky aj sachtu pri ceste, alebo teda nie pri ceste ale myslim ze ta hranica je do 10m od ich hlavneho potrubia. Brat minuli rok na jesen musel robit novu pripojku nakolko ta stara bola v havarijnom stave, podotykam ze to take kupil, a musel dat hodiny do sachty ktora je cca 5m od hlavneho potrubia.
Odpovedať
@stanleykoooo dakujem, necham si to lokalne nacenit, dufala som, ze niekto bude mat nejake konkretne skusenosti cca kolko to stalo (netusim, ci to je priemerne 200E alebo 2000E)
Odpovedať
Profilova fotka
@juliall mna vysli pripojky natiahnut od hrani pozemku ku domu aj z vodomernou sachtou a dalsou reviznou sachtou hore pri dome na cca 1600€ Cca104m Vida plyn a elektrika. Robil som si to svojpomocne.
Odpovedať
@stanleykoooo dakujem!
Odpovedať
po vodomer je majetok vodarní tak to ichriešenie mesto zrejme robilo tak ako robilo,a potrubie dalo položiť na svojom majetku a teraz ho sused kupil......
Odpovedať
@juliall Radšej si dajte urobit svoj projekt vodovodnej prípojky. Zbytočne sa vyhnete problémom a chápem suseda že Vás žiada aby ste si to preložili. Povedzme mu že natom pracujete ale nejaký čas to potrva. Keď vam bude chcieť urobiť zle tak zoberie bager a naschvál vam poškodí ruru a budete bez vody.
Odpovedať
Profilova fotka
@juliall ahoj, nas vysla pripojka bager 200 sachta 220 a hadica cca do 40e, bolo to cca 30m od hlavnej hadice. Potom o 2 tyzdne som platla fakturu za hodiny okolo 150e. Inak bager rovno kopal aj elektriku a kanalizaciu...tak iba cisto na vodu by to bolo urcite menej. Platila som ho od hodiny
Odpovedať
dakujem vam vsetkym za skvele odpovede, vravite teda, ze po vodomer je je potrubie majetok vodarni? to by mi situaciu rozhodne ulahcilo, nakolko by prekladku musel pred mojim vodomerom platit niekto iny.
Odpovedať
Profilova fotka
@juliall nie niekto vas klame, majetok vodarni to rozhodn nieje. Majetok vodarni sa konci a zacina na hlavnom potruby... vsetko od potrubia je uz kazdeho zakaznika. Cize aj ta paska za ktoru st si platili je vasa.
Odpovedať
Profilova fotka
Nemyslim si osobne, ze by tu prekadku platil niekto iny ako vy. Kedze nie je uvedena tarcha na vedlajsom pozemku, tak sused ma pravo od vas ziadat, aby ste tu prekladku urobili na vlastne naklady. A vodarne? No bol by som celkom prekvapeny, ak by si priznali vinu
Odpovedať
@juliall Tvoje je všetko od hlavného potrubia k domu. Oni ti to napoja po hodiny a ty zaplatíš za roboty a materiál. Šachta by mala byť čo najbližšie k hranici pozemku.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?