Ma obec pravo rozsirit cintorin tak, ze sa existujuci dom ocitne v ochrannom pasme pohrebiska?

Obec sa rozhodla rozsirit cintorin zmenou kategorie existujuceho pozemku z inych pod, skalisk, atd. na cintorin. Touto zmenou sa nas dom, ktory bol mimo ochranneho pasma cintorina, ocitol v ochrannom pasme 50m. Obec nas o tejto zmene neupovedomila. Nebolo ziadne uzemne konanie. Uzemny plan este v roku 2013 vykresloval dany pozemok ako inu podu, atd. Mame o tom podklady z katastralneho uradu. Ked sme sa obratili na obec, informovala nas, ze ten pozemok bol stale povazovany za sucast cintorina, ze sa na nom zatial pochovavat nebude a ze ochranne pasmo 50 m sa tyka len budov postavenych po roku 2005. Ako sa mozeme dovolat pravdy?
Odpovedať
Profilova fotka
Spýtajta sa na stanovisko na Reg. úrade, ak nepochodíte, súd. (5) Regionálny úrad verejného zdravotníctva má v územnom konaní o zriadení pohrebiska postavenie dotknutého orgánu, 23) vydáva pre územné konanie o zriadení pohrebiska a kolaudačné konanie o zriadení pohrebiska záväzné stanovisko. 8) Vlastník pozemku v ochrannom pásme má nárok na primeranú náhradu za obmedzenie užívania pozemku. Náklady spojené s technickými úpravami v ochrannom pásme a náhrady za obmedzenie užívania pozemku v ochrannom pásme uhrádza zriaďovateľ pohrebiska; ak sa vlastník pozemku v ochrannom pásme a zriaďovateľ pohrebiska o výške náhrady nedohodnú, rozhodne o nej súd.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobry den. Zakon o ochrannom pasme je pre ludi nie proti nim. Znenie zakona a dokladne precitanie je uplne jasne. To co sa tu pise je vytiahnute z kontextu. Precitajte si to dokladne § 16 Zriadenie pohrebiska - pokial to pohrebisko ide niekto zriadit (8) Ochranné pásmo pohrebiska je 50 m; v ochrannom pásme sa nesmú povoľovať ani umiestňovať budovy. (9) Vlastník pozemku v ochrannom pásme má nárok na primeranú náhradu za obmedzenie užívania pozemku. Náklady spojené s technickými úpravami v ochrannom pásme a náhrady za obmedzenie užívania pozemku v ochrannom pásme uhrádza zriaďovateľ pohrebiska. Ak sa vlastník pozemku v ochrannom pásme a zriaďovateľ pohrebiska o výške náhrady nedohodnú, rozhodne o nej súd. Ochranuje Majitela pozemku alebo stavby pri zriadovani pohrebiska. Nesluzi na sikanovanie ako si to urady vysvetluju. Je to pre novo zriadovanie pohrebiska. Dalej znenie zakona... § 33 Prechodné ustanovenia - Pre existujuce pohrebiska (4) Šírka ochranného pásma pohrebiska 50 m sa nevyžaduje pre pohrebiská zriadené pred nadobudnutím účinnosti tohto zákona. Ak má pohrebisko dom smútku bez chladiaceho zariadenia, prevádzkovateľ pohrebiska je povinný do troch rokov odo dňa nadobudnutia účinnosti tohto zákona zabezpečiť vybavenie domu smútku chladiacim zariadením.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?