Kúpa pozemku typu orná pôda

Zdravím chcel by som vás poprosiť o radu pri kúpe pozemku. Jedná sa o to že si ideme kúpiť pozemok o rozmere 897m2, parcela je typu C a leží extraviláne obce. Pozemok financujem ja a priateľka chceli by sme pre to napísať pozemok ako podielové vlastníctvo a to 1/2 ja a 1/2 ona. Problém je ten že pozemok je evidovaný ako orná pôda a aj sám predávajúci ma upozornil že pri kúpe na 2 mená mal problém a musel zmluvu zmeniť len na 1 osobu. Čítal som o drobení pôdy pod 2000m2 takže to prikláňam k tomuto problému ale prečo potom na tejto istej ulici 7 parciel vedľa kupovali parcelu ktorá bola ako orná pôde dokázali to napísať na podielové vlastníctvo ? Traja notári mi povedali že sa to nedá, a že by to samozrejme bolo možné keby to je stavebný pozemok a napíše sa to až potom, my na tom pozemku budeme stavať možno až o 4 roky ak vôbec tak načo mám teraz vybavovať stavebný pozemok keď nevieme ani aký projekt budeme mať. Viete nám prosím niekto poradiť ? Ďakujem veľmi pekne za hocijakú radu
Odpovedať
Ja som teraz kupovala ornú pôdu ale my sme manzelia tak to išlo automaticky 1/2. Ale nejde mi to do hlavy prečo to nemôže ísť 1/2 na dvoch keď vy s tým súhlasíte 🤔
Odpovedať
To by som aj ja rád veru vedel pretože teraz si to musí napísať jeden z nás na seba a to som presne nechcel i keď sa tomu asi nevyhneme.
Odpovedať
@patrik14 problém s prepisom ornej pôdy by bol, ak by mal pozemok nad 2000 m2. Ak je to hotová parcela s rozlohou 897 m2 a už je zapísaná na katastri, teda nebudete si geometrákom odrezávať tých 897 m2 z parcely, ktorá má nad 2000 m2, nemal by byť problém s napísaním ani na 10 majiteľov
Odpovedať
@jakino Hmm tak je to vymerané terajším majiteľom a jemu to pri prepise zastavili a musel to prepísať len na jedno meno pretože tiež ešte vtedy neboli v manželskom pomere. Prečo mi teda aj notár aj asistentky notára povedali že sa to nedá nerozumiem teda. Máme to risknúť a napísať zmluvu na 2 kupujúcich s podielom 1/2 čiže 50% ja 50% priateľka ? Čo keď nám to zamietnu ?
Odpovedať
@patrik14 čo má notár so zápisom zmluvy do katastra? Choď sa spýtať na kataster ako to je
Odpovedať
Skúsim teda zajtra skočiť tam že či to bude tak možné ďakujem za radu.
Odpovedať
Profilova fotka
@patrik14 kupovali sme ornu podu v extravilane a pisala sa zmluva o kupe na mna a aj na vtedy priatela pol na pol. Ziadny problem s tym kataster nemal.
Odpovedať
@norcima super aspoň teda nejaká nádej je :-D ďakujem zajtra sa pôjdem na kataster spýtať.
Odpovedať
Profilova fotka
Pre info, ak kupujú pôdu manželia, nie je to zapísané ako 1/2, ale ako BSM. V takom prípade kataster nezapisuje podiely, treba trošku naštudovať rozdiel medzi BSM a podielovým spoluvlastníctvom. A je to blud, že majetok nejde zapísať v podieloch... naša parcela je tiež C, 833m2, a je zapísaná ako 1/2...
Odpovedať
Ja si myslim ze ti dali spravne info, podla aktualneho zakona nie je mozne drobit polnohospodarsku podu na mensie ako 2000m2. Samozrejme zalezi ci si na katastri pracovnik, ktory to dostsne, je toho vedomy a vsimne si to. V tom pripade konanie prerusia a vy budete musiet spisat dodatok a napisat to len na jednu osobu...osobna skusenost.
Odpovedať
@patrik14 Ak by aj kataster vklad povolil (a ide o zákaz drobenia), prokuratúra to môže následne napadnúť. Ak však existuje napr. územné rozhodnutie ohľadom výstavby, už nejde o drobenie. @jakino Ani nový podiel nesmie byť pod 2000 m2.
Odpovedať
Ahoj, minulý rok sme kúpili pozemok v extraviláne, orna pôda 623m2. Kataster s ničím nemal problém. Ale: sme manželia, kupovali sme to ako manželia, a na LV nie je napísané, že každý má polovicu, ale je tam 1/1, čiže to máme v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov. Susedný pozemok, rovnako veľký, kupovali partneri, ale na LV je ako vlastníčka len ona. Takže zrejme tam nejaký problém bude. Najlepšie ti povedia na katastri.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ďakujem všetkým za odpovede, práve som bol na katastri kde mi pani povedala že s týmto mi nevie poradiť a ona vie len LV vystavovať a reči okolo toho a že pri extraviláne je teraz nejaký zmenený zákon a neviem čo všetko a že si mám dať pozor na tie zmeny.
Odpovedať
@patrik14 skús sa ešte opýtať na pozemkovom a lesnom odbore okresného úradu, mohli by vedieť viac. Avšak pokiaľ kupujete hotovú parcelu, ktorá sa neodclenuje geometrickým plánom z inej parcely, tak by podľa mňa nemal byť problém so zápisom podielového spoluvlastníctva.
Odpovedať
@patrik14 chodˇna obec a požiadaj o potvrdenie že uvedená parcela je v územnom pláne obce určená na výstavbu, Toto priložíš ku zmluve, v tomto prípade kataster neskúma žiadne drobenie - pozri zákon o drobení - výnimky Kedy neplatia pravidlá drobenia pozemkov Pravidlá drobenia pozemkov neplatia ak: sa pozemok rozdeľuje na účely výstavby alebo na iné účely, na ktoré by ho bolo možné vyvlastniť, alebo sa pozemok rozdeľuje podľa projektu pozemkových úprav – na túto výnimku sa vzťahujú najmä na prípady, kedy sa na pozemku plánuje výstavba napríklad funkčným určením výstavby na pozemku územným plánom. Ku zmluve na katastrálne konanie je potrebné doložiť potvrdenie obce o tom, že pozemok je určený na výstavbu. Podľa dostupnej judikatúry sa táto výnimka vykladá tak, že nie je potrebné, aby sa pozemok rozdeľoval už na účely konkrétnej výstavby – napríklad aby malo existovať už konkrétne územné rozhodnutie, resp. stavebné povolenie k stavbe
Odpovedať
@patrik14 sa na katastri nepýtaj pani pri kopírke, ale choď za riaditeľom alebo ich právnikom. Mne pri kúpe pozemkov radila riaditeľka katastra, ako treba napísať zmluvy, aké prílohy treba, čo treba overiť, ako sa dá obísť zákon o ochrane poľnohospodárskej pôdy, ako sa dá odstúpiť od darovacej zmluvy a pod. A v čom si nebola istá, to konzultovala s ich právnikom. Pani pri kopírke také veci nemá odkiaľ vedieť ;-)
Odpovedať
@patrik14 a sak kup len ty na svoje meno, sprav vynatie z podneho fondu /cely pozemok, ak neviete, kde bude stat a aky dom/ na stavebny pozemok a nasledne daj dopisat priatelku ako spoluvlastnika....
Odpovedať
@jakino @megdesign máte súkromnú správu.
Odpovedať
@tino12 má pravdu stačí doložiť doklad od obecného úradu a povolení individuálnej výstavbe.
Odpovedať
@norcima dobrý deň a nemala tá parcela o celkový výmer nad 4000m2?
Odpovedať
Profilova fotka
@dada73 pozemok mal 1500m2 a bol poskladany tusim zo 4 mensich parciel. a ako pise @patrik14 museli sme doloziť papier z obecneho uradu, ze pozemky su urcene na IBV.
Odpovedať
Dobrý deň, vedel by mi prosím Vás niekto poradiť. Chceme kúpiť ornú pôdu v extraviláne. Aj sme sa s predávajúcimi dohodli, ale nakoľko je to nad 2000m2, tak predávajúci musia splniť zákon č. 140/2014. Musia cez web ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, register zverejňovania ponúk prevodu vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku podať inzerát. A ako to je ak sú štyria vlastníci? Kto podá inzerát? Jeden z nich? A druhý mu dajú na to splnomocnenie? Ak áno, môže to byť jedno splnomocnenie, kde budú všetci uvedení? A podpise musia byť overené? Alebo nemusí byť splnomocnenie, stačí, že ten čo podáva inzerát je jeden z vlastníkov? Nikde som túto informáciu nenašla, všade sa len píše..."vlastník zverejní.." Našla som len ... ak predávajúci nemá občiansky preukaz s čipom, tak si určí zástupcu, ktorý to za neho vykoná, tam treba splnomocnenie (zasa som sa nikde nedočítala či overené), v inzeráte sa vyznačí, že v zastúpení a do prílohy vloží to splnomocnenie. Ale čo ak sú všetci majitelia?... Vie mi niekto poradiť? Už to niekto robil? Ďakujem za akúkoľvek radu :-)
Odpovedať
@dada73 je niektorý z predávajúcich váš príbuzný?
Odpovedať
@jakino nie
Odpovedať
@dada73 1. Podnikáte v oblasti poľnohospodárstva? 2. Je tento pozemok v územnom pláne vedený ako stavebný? 3. Máte v tomto katastrálnom území pozemok, ktorý by ste vedeli vymeniť za tento?
Odpovedať
Bohužiaľ, my sme s predávajúcimi spísali zmluvu, že to od nich kupujeme, o tomto zákone sme ani my ani predávajúci nevedeli, podali sme návrh na vklad na kataster, kataster nám poslal výzva (prerušil konanie) a chce mať preukázané, či predávajúci postupovali pri predaji podľa tohoto zákona a chcú o tom potvrdenia...
Odpovedať
@jakino nie, je to v extraviláne. my tam ani nechceme stavať. Bývame na dome, ale máme malý pozemok. Tak sme chceli nejaký väčší pozemok, kde vysadíme stromky, budeme pestovať zeleninu a tak... o tomto zákone sme nevedeli..
Odpovedať
@jakino nie sme poľnohospodári
Odpovedať
@dada73 ak teda neplníte ani jednu z týchto štyroch podmienok, potom už len treba zverejniť ten inzerát a dúfať, že sa naň nikto neozve. Riešil som tento problém s novým zákonom už 4x, ale raz to bolo v rodine, raz si to na katastri nevšimli a zapísali to, raz bola v územnom pláne parcela vedená ako stavebná a raz sa to riešilo výmenou za iné pozemky...
Odpovedať
@jakino ..to ste mal šťastie, u nás na katastre si to všimli a prerušili konanie.. a dali nám 30 dní na doplnenie..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?