Kúpa pozemku so zmluvou s neúplnou cenou

Dobrý deň. Uvažujeme o kúpe pozemku na stavbu rodinného domu. Čo sa týka technickej časti nie je žiaden problém ako geodeti máme všetko zistené. Moja otázka je skôr z iného súdka a to z finančnej stránky predaja a kúpy. Predávajúci vlastní pozemok menej ako 5 rokov a v rámci neplatenia dane za predaj nehnuteľnosti nám navrhol, či by sme do zmluvy ako predajnú cenu neuviedli sumu, z ktorej by platil menšiu daň. Resp. zaplatili by sme mu plnú sumu avšak na zmluve bude len 30% z plnej sumy. Moja otázka znie: -z vášho pohľadu je nejaké riziko, ktoré môže pre nás vzniknúť? -existuje možnosť zahrnúť do zmluvy niečo v zmysle : odstúpenie od zmluvy je možné len po dohode a so súhlasom oboch strán? -ako sa zachovať, keď máme o pozemok veľmi veľký záujem ale bojíme sa, že predávajúci vycúva Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Pre vas ako kupujucich, si myslim, ze nie. Ak by aj nieco bolo, mali by to riesit s terajsim majitelom
Odpovedať
Profilova fotka
@luciahrosova v ziadnom pripade by som nepristupila na taku dohodu. Ked uz naozaj mas pocit, ze musis, tak mu zaplat o tu dan viac ale legalne. Kratenie dane je u nas trestny cin. Keby sa len predavajuci rozhodol dan nezaplatit, tak je cela zodpovednost na nom. Ale v pripade takejto dohody ste zodpovedni obaja. Jasne, vzdy je moznost, ze vam na to nepridu, ale ci sa danovemu uradu bude tych vasich 30% zdat ako adekvatna cena pozemku, ak je v danej oblasti cena 3-4x vyssia, tomu velmi neverim. Navyse ak budes musiet niekde zdokladovat cenu pozemku (napriklad banke), tak budes mat doklad tretinovej hodnoty. A odstupenie alebo vypovedanie zmulvy je vzdy jednostranny krok a nie je na to potrebny suhlas druhej strany. Mozete si maximalne dohodnut nejaku pokutu.
Odpovedať
@luciahrosova robi sa to, ide o vzajomny respekt a pochopenie, musi byt dvovera a serioznost inak by som do toho nesiel, keby som nemal dobry pocit z predavajuceho. Alebo je to fakt dobra ponuka co sa neopakuje mozno nemas na vyber... je to na tebe..
Odpovedať
@luciahrosova ano robi sa to, ale ako ti uz hore pisali je to kratenie dane... nuz toto by som si dovolila naozaj len s dovernymi kamosmi alebo rodinou ak budete predavat za menej ako 5r je problem zasa u vas, ak sa nedajboze rozvediete mala hodnota a uz to ide plus nehovoriac o tom ze ak by ma do takehoto niecoho tlacili ocakavam znizenie ceny minimalne o 15-25%
Odpovedať
tak prenho je to take iste riziko ako pre vas takze si myslim, ze nema preco spekulovat
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?